Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (1)

'Bu zirvede bir kez daha görülmüstür ki Türkiyesiz bir NATO'nun birakiniz mevcut gücünü korumayi, varligini sürdürmesi dahi oldukça güçtür' 'NATO'dan ve müttefiklerden her alanda ülkemizin bu önemine ve katkisina uygun bir yaklasim bekledigimizin altini bir kez daha çiziyoruz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Bu zirvede bir kez daha görülmüstür ki Türkiyesiz bir NATO'nun birakiniz mevcut gücünü korumayi, varligini sürdürmesi dahi oldukça güçtür." dedi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslenen Erdogan, NATO Zirvesi ile baslayan, Azerbaycan'da Bakü ve Susa'daki temaslarla devam eden, Antalya'daki iki ayri uluslararasi toplanti ve diger çalismalarla nihayetlenen yogun bir haftayi geride biraktiklarini söyledi.

Kabine Toplantisi'nda hem bu programlari hem de gündemlerindeki diger hususlari enine boyuna degerlendirdiklerini dile getiren Erdogan, Türkiye'nin 2. Dünya Savasi sonrasi kurulan NATO'ya 12 kurucu devletin hemen ardindan 13'üncü üye olarak 1952 yilinda katildigini hatirlatti.

Türkiye'nin karsi karsiya bulundugu tehditlerle mücadele için NATO üyesi olurken ayni zamanda demokrasiden ekonomiye uzanan genis bir alanda da yeni bir tercihte bulundugunu belirten Erdogan, söyle devam etti:

"NATO içinde Amerika'dan sonraki en büyük ikinci orduya ve en kritik stratejik konuma sahip olan Türkiye ittifaka karsi sorumluluklarini bugüne kadar eksiksiz yerine getirmistir. Dünya soguk savas sonrasi bölgesel krizler, terör, yakin dönemde de salgin gibi kritik sinamalarla yüzlesirken NATO'nun üzerine insa edildigi ittifak ve dayanisma ruhunun önemi bir kez daha görülmüstür. Yakin bölgemizde son 10 yilda yasanan hadiseler karsisinda NATO'nun güvenilir semsiye konumunu yeteri kadar sergileyemedigi bir gerçektir. Irak'tan Suriye'ye, Filistin'den Libya'ya, Kirim'dan Karabag'a kadar nice can yakici meselede NATO kendisinden beklenen güçlü iradeyi ortaya koyamamistir."

Brüksel'deki NATO toplantisinin ittifakin küresel sinamalar karsisinda da etkin sorumluluklar üstlenmesine yönelik taleplerin arttigi bir atmosferde geçtigini vurgulayan Erdogan, "Ittifakin önümüzdeki 10 yillik yol haritasini olusturan NATO 2030 sürecini bu bakimdan önemli görüyoruz. Zirve boyunca gerçeklestirdigimiz temaslarda NATO konseptinin askeri ve siyasi boyutlariyla günümüz sartlarina ve beklentilerimize uygun sekilde gelistirilmesi gerektigini muhataplarimizla paylastik. Dayanisma ve beraberlik ruhuna vurgu yaparken ülkemizin terörle mücadele basta olmak üzere NATO'nun sorumluluk alanlariyla ilgili önceliklerini de müttefiklerimizin dikkatine tekrar sunduk." degerlendirmesinde bulundu.

- "Asla izin vermeyecegimizi kararlilikla hatirlattik"

Cumhurbaskani Erdogan, kimi NATO üyelerinin kapildiklarini gördükleri "iyi terörist, kötü terörist" ayriminin ne kadar yanlis, tehlikeli ve çarpik bir anlayisi yansittigini her vesileyle açikça ifade ettiklerini belirterek, sunlari söyledi:

"Suriye'de bir dönem ittifakin en önemli sorunu olarak gösterilen DEAS'a karsi tek gerçek ve netice verici mücadeleyi Türkiye'nin yaptigini herkese hatirlattik. Bu çerçevede 9 bine yakin yabanci savasçiyi sinir disi ettigimizi, 100 binden fazla kisiye de ülkemize giris yasagi koydugumuzu söyledik. Ülkemizin bu gayretine ragmen güney sinirlarimizda bir baska terör örgütü üzerinden tehlikeli bir yapi olusturma çabalarina asla izin vermeyecegimizi kararlilikla hatirlattik. Türkiye'nin kendi sinirlari içinde ve sinirlari ötesinde 9 milyonu bulan siginmaciya sagladigi destegin ve güvenligin önemine isaret ederek bu konuda daha samimi ve güçlü katki bekledigimizi anlattik. Kuzey Afrika, Dogu Akdeniz, Kafkasya gibi bölgelerde barisin, huzurun, istikrarin hakim olmasi için aldigimiz inisiyatifleri ve elde ettigimiz basarilari müttefiklerimizin dikkatine tekrar getirdik.

Bu zirvede bir kez daha görülmüstür ki Türkiyesiz bir NATO'nun birakiniz mevcut gücünü korumayi, varligini sürdürmesi dahi oldukça güçtür. NATO'dan ve müttefiklerden her alanda ülkemizin bu önemine ve katkisina uygun bir yaklasim bekledigimizin altini bir kez daha çiziyoruz. Salgin süreci, tipki Birlesmis Milletler gibi nasil NATO'nun da dünyadaki yeni gerçeklere uygun sekilde kendini gelistirmesi gerektigi tespitimizin hakliligini ispatlamistir. Türkiye en çok destege ihtiyaç duydugu dönemde yalniz birakilmis olmasina ragmen NATO'nun küresel güvenligin tesisi ve korunmasi hususundaki önemini kabul etmektedir. Bu anlayisla yükümlülüklerimizi yerine getirmeyi sürdürürken bir daha benzer sikintilar yasanmamasi hususundaki tespit ve tekliflerimizi her platformda tekrarlamayi sürdürecegiz. Ülke olarak kazandigimiz her basarinin tespit ve tekliflerimizin diger müttefikler tarafindan daha dikkatle ve olumlu sekilde degerlendirilmesini sagladigini görüyoruz. Insallah önümüzdeki dönemde hem ittifakla hem de müttefiklerimizle daha yakin ve yapici bir is birligi içinde olacagiz."

- "Kararliliklarimizi karsilikli olarak ifade ettik"

Yaptiklari tüm temaslarda bu anlayisin ipuçlarini müsahede ettiklerini belirten Erdogan, NATO Zirvesi marjinda çesitli ülkelerin liderleriyle çok daha kapsamli meseleleri ele aldiklari görüsmeler yaptiklarini ifade etti.

Litvanya Cumhurbaskani Gitanas Nauseda, Letonya Cumhurbaskani Egils Levits ve Macaristan Basbakani Victor Orban ile 13 Haziran'da görüsme yaptiklarini söyleyen Erdogan, zirve günü olan 14 Haziran'da ise Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Birlesik Krallik Basbakani Boris Johnson, Almanya Basbakani Angela Merkel, Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Hollanda Basbakani Mark Rutte, Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis ve son olarak ABD Baskani Joe Biden ile bir araya geldiklerini animsatti.

Zirve sirasinda pek çok ülke temsilcileriyle kisa süreli sohbet imkani bulduklarini söyleyen Erdogan, söyle konustu:

"Öncelikle bu görüsmelerin tamaminin da taraflar bakimindan olumlu ve yapici bir iklimde geçtigini belirtmek isterim. Bugüne kadar çesitli gerilimler yasadigimiz kimi isimler basta olmak üzere bir araya geldigimiz tüm liderlerle ülkelerimiz arasindaki iliskilerin is birligi alanlari üzerinden gidilerek gelistirilmesi hususunda mutabik kaldik. Bilhassa Sayin Macron, Sayin Miçotakis ve Sayin Biden ile dogrudan temaslarimizi siklastirma karari aldik. Bu sayede ülkelerimiz arasindaki yasanacak muhtemel sorunlari ve küresel gelismeleri süratle görüserek çözüm yollarini bulma kararliliklarimizi karsilikli olarak ifade ettik."

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile