Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (3)

'Salginin etkilerini azaltmak amaciyla aldigimiz önlemler kapsaminda kurumlar vergisini bu yil yüzde 25, gelecek yil yüzde 23 olarak uygulayacagiz. Bu oranlar da OECD ortalamalarina yakindir. Kurumlar vergisi oranini 2023'ten itibaren de yüzde 20 seviyesine indiriyoruz' 'Tüm islemlerde KDV oraninin yüzde 18 oldugunu varsaydigimizda, OECD ülkeleri arasinda KDV orani en düsük ikinci ülkeyiz. Sosyal amaçlarla yüzde 8 ve yüzde 1 seklinde iki indirimli oran daha uyguluyoruz. Ortalama KDV oranimiz yüzde 14'e geriliyor. Bu durumda KDV oranlari açisindan OECD ülkeleri arasinda en düsük orana sahip ülke oluyoruz' 'Yüksek enflasyonla mücadele takim oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamiz bu sorunu çözmekte kararli bir yaklasima sahiptir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, salginin etkilerini azaltmak amaciyla aldiklari önlemler kapsaminda kurumlar vergisinin bu yil yüzde 25, gelecek yil yüzde 23, 2023'ten itibaren de yüzde 20 olarak uygulanacagini bildirdi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslenen Erdogan, "ülkemizde gelir vergileri yüksek, sigorta primleri yüksek, dolayli vergilerde dünya sampiyonuyuz" iddialarini hatirlatarak, bunlarin gerçegi yansitmadigini söyledi.

Erdogan, mahalli idare gelirleri ve sosyal güvenlik primleri dahil dolaysiz vergi gelirlerinin, toplam vergi gelirlerine oranini yüzde 53'ten yüzde 61'e çikardiklarini belirterek, "Ayni dönemde dolayli vergilerin payini yüzde 47'den yüzde 39'a düsürdük. Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Estonya ve Sili gibi ülkelerde dolayli vergi geliri oranlari çok daha yüksektir." dedi.

"Dünyanin en yüksek vergilerini uyguladiklari, buna ragmen vergi geliri üretemediklerine" iliskin elestiriler yapildigina isaret eden Erdogan, Türkiye'de uygulanan vergi oranlarinin OECD ülkelerindekilerle kiyaslandiginda bu elestirilerin de dogru olmadiginin görülecegini söyledi.

Erdogan, daha önce gelir vergisine iliskin en düsük vergi oraninin yüzde 22 olarak uygulandigini hatirlatarak, "Biz bu orani yüzde 15'e düsürdük. Gelir vergisine iliskin en yüksek vergi oranini da yüzde 49,5'ten yüzde 40'a indirdik. Böylece gelir vergileri açisindan OECD ortalamalarina epeyce yaklastik. Salginin etkilerini azaltmak amaciyla aldigimiz önlemler kapsaminda kurumlar vergisini bu yil yüzde 25, gelecek yil yüzde 23 olarak uygulayacagiz. Bu oranlar da OECD ortalamalarina yakindir. Kurumlar vergisi oranini 2023'ten itibaren de yüzde 20 seviyesine indiriyoruz." diye konustu.

Göreve geldiklerinde kurumlar vergisi oraninin yüzde 33 oldugunu animsatan Erdogan, "Kaldi ki bugün ülkemizdeki belli bölgelerde üretimi desteklemek amaciyla yatirimcilarimizin kurumlar vergisi orani yüzde 2'ye, imalat faaliyetlerinde ise 0'a kadar iniyor." bilgisini paylasti.

Erdogan, Katma Deger Vergisi (KDV) oranlarina da deginerek, "Tüm islemlerde KDV oraninin yüzde 18 oldugunu varsaydigimizda, OECD ülkeleri arasinda KDV orani en düsük ikinci ülkeyiz. Hepinizin de bildigi gibi biz sosyal amaçlarla yüzde 8 ve yüzde 1 seklinde iki indirimli oran daha uyguluyoruz. Bunlari da dikkate alirsak ortalama KDV oranimiz yüzde 14'e geriliyor. Bu durumda KDV oranlari açisindan OECD ülkeleri arasinda en düsük orana sahip ülke oluyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Kamu gelirlerinin yaklasik yüzde 84'ü vergi gelirlerinden toplaniyor"

"Türkiye'nin vergi geliri üretemedigini" söyleyenleri elestiren Erdogan, "Bu ülkede kamu gelirlerinin yaklasik yüzde 84'ü vergi gelirlerinden toplaniyor." dedi.

Erdogan, bütçeyi 2021'de 922 milyar lira vergi toplamak üzere hazirladiklarini ifade ederek, Hazine ve Maliye Bakanliginca yil sonunda vergi gelirlerinin 1 trilyon 51 milyona çikacaginin hesaplandigini kaydetti.

Bütçe harcamalarinin yüzde 72'sini vergi gelirlerinden karsiladiklarini aktaran Erdogan, söyle konustu:

"Gördügünüz gibi ülkemiz çalisiyor, üretiyor, istihdam ediyor, ihracat yapiyor ve büyüyor. Sagladigimiz istisna ve muafiyetlere ragmen vergi gelirlerimizi de sürekli artiriyoruz. Kayit disiligin azaltilmasi ve vatandaslarimiza vergiyle ilgili hizmetlerin daha hizli ulastirilabilmesi için çok önemli reformlari hayata geçirdik. Bu kapsamda Gelir Idaresi Baskanligimizi 2005 yilinda yeniden yapilandirdik. Bugün 81 ilde 1050 vergi dairesinde hizmet sunan Gelir Idaresi Baskanligi islemlerinin neredeyse tamamini elektronik ortamda yapiyor."

- "Dijital vergi asistan sistemini devreye aliyoruz"

Erdogan, kurduklari elektronik beyanname sistemi sayesinde yilda 150 milyon beyannamenin elektronik ortamda islem gördügünü dile getirerek, "Birçok gelismis ülkenin vergi idarelerinde dahi böyle bir performans yoktur. Bakanliklar, bankalar ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi sayisi 100'ü asan farkli kaynaktan bilgi alan Gelir Idaremiz bu verileri isleyerek vergi inceleme çalismalarinda kullaniyor. Reform programimiz kapsaminda elektronik tebligat, elektronik inceleme, elektronik tutanak ve elektronik raporu da içeren dijital vergi denetimi sistemini gelistirerek vergi inceleme sürelerini kisaltacagiz. Mükellef memnuniyeti ve hizmet kalitemizi artirmak adina yapay zeka kullanimini içeren dijital vergi asistan sistemini de devreye aliyoruz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, bir yandan vatandasa her türlü avantaji sunarken diger yandan kamu gelirleri için saglikli ve sürdürülebilir bir zemin olusturduklarini dile getirdi.

- "Bir anda ortaya çikabilen arz sikintilarina hizli sekilde müdahale edilmesi sart"

Önlerindeki en önemli sorunlardan birinin yüksek enflasyon oldugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Geçmiste hem enflasyonu asagiya çekmeyi hem de büyümeyi ayni anda gerçeklestirme basarisini gösterdik. Simdi çok daha iyisini yapacagimizdan kimsenin süphesi olmasin. Yüksek enflasyonla mücadele takim oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamiz bu sorunu çözmekte kararli bir yaklasima sahiptir. Sadece Merkez Bankasinin gayretiyle bu mücadele kazanilamaz. Enflasyona yol açan yapisal sorunlarin çözümüne de güçlü bir sekilde odaklanmamiz gerekiyor. Bu anlayisla enflasyon ataletini ortadan kaldirmak ve arz soklarini daha etkili yönetmek için Fiyat Istikrari Komitesini hayata geçirdik. Salgin dönemi de göstermistir ki bir anda ortaya çikabilen arz sikintilarina hizli sekilde müdahale edilmesi sarttir. Aksi takdirde ülkede yasayan her bir insanin magduriyetine yol açan tablolarla karsilasmamiz kaçinilmaz hale gelmektedir. Bu komite vasitasiyla fiyat istikrarini etkileyen yapisal sorunlara hizli, etkin ve sonuç odakli çözümler gelistirmeyi planliyoruz."

- "Türk lirasini desteklemek amaciyla ilgili kurumlarimiz gerekli adimlari atiyor"

Erdogan, Türkiye'nin bir diger önemli avantajinin, bankacilik sektörünün güçlü ve saglam görünümünü korumaya devam etmesi oldugunu vurgulayarak, su degerlendirmelerde bulundu:

"Türk lirasini desteklemek amaciyla ilgili kurumlarimiz gerekli adimlari atiyor. Reel sektörümüz de döviz açik pozisyonunu azaltiyor. Geçtigimiz yil döviz tevdiat hesaplarinda görülen artis trendi yilbasindan itibaren çözülme yönlü degisti. Bu süreci desteklemek için Türk lirasi cinsi varliklarin cazibesini artiracak uygulamalar gelistiriyoruz. Su gerçegin unutulmamasi sarttir: Güçlü bir ekonomi için bankacilik sektörü kaynaklari, dogru projelere yatirim olarak aktarilmalidir. Bu da ancak kredi tahsis süreçlerinin yatirim odakli hale getirilmesi ile mümkündür. Finansman saglarken üretilecek katma deger, kazanilacak rekabet avantaji ve olusacak istihdam kapasitesi mutlaka dikkate alinmalidir. Yalnizca teminata bakilarak verilen kredilerin ekonomimize istenen katkiyi saglamadigini görüyoruz. Tüketimi tesvik eden, cari açigi artiran ve tasarruf düzeyini düsüren finansman faaliyetlerinin azaltilmasi gerekiyor. Bu kapsamda gereken önlemleri aldik, almaya devam ediyoruz."

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile