Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde Konustu Açiklamasi (1)
'Her büyük geminin Bogaz geçisi sehir için ciddi risk anlamina geliyor. Petrolden organik ürüne kadar çok farkli yükler tasiyan gemilerin kaza yapmalari durumunda denizlerimizdeki dogal hayat da çok büyük tehdit altina giriyor. Gemilerin karaya çarpmasi halinde ise hem kültürel mirasimiz zarar görüyor hem ciddi yikim ve yanginlarla karsilasabiliyoruz' 'Bugün Türkiye'nin kalkinma tarihinde yeni bir sayfa açiyoruz. Bugün ülkemizin gelismesi, milletimizin güçlenmesi yolunda atilan adimlara bir yenisini daha ekliyoruz. Bugün rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan, Demirel gibi ülkemizin kalkinma mücadelesinin sembol isimlerinin ruhlarini bir kez daha sad ediyoruz' 'Istanbul Bogazi dünyanin en kalabalik gemi trafiklerinden birine sahiptir. Bogazdan, 1930'lu yillarda, yilda ortalama 3 bin gemi geçis yapiyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulasti. Sadece sehir içi yolculuklar için Istanbul Bogazi'nin her iki yakasindaki 54 ayri iskelede günde 500 bin kisilik insan trafigi söz konusudur' 'Dolayisiyla Bogaz'da, hem kuzey hem güney hem dogubati istikametinde her siniftan ve kapasiteden çok yogun bir gemi trafigi yasaniyor. Ayni dönemde Bogaz'dan geçen gemilerin uzunluklari 50 metreden 350 metreye kadar da yükseldi'
Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde yaptigi konusmada sözlerine, "Bugün Türkiye'nin kalkinma tarihinde yeni bir sayfa açiyoruz. Bugün ülkemizin gelismesi, milletimizin güçlenmesi yolunda atilan adimlara bir yenisini daha ekliyoruz. Bugün rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan, Demirel gibi ülkemizin kalkinma mücadelesinin sembol isimlerinin ruhlarini bir kez daha sad ediyoruz." ifadeleriyle basladi.
Bugün Kanal Istanbul Projesi'nin ilk köprüsünün temelini attiklarini dile getiren Erdogan, ayni zamanda Kuzey Marmara Otoyolu'nun, Nakkas, Basaksehir kesiminin Sazlidere Baraji üzerindeki baglanti yolu da olan bu köprünün ülkeye, millete, Istanbul'a hayirli olmasini diledi.
Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul Projesi'ni bundan 11 yil önce milletle paylastiklarini hatirlatarak, "Türkiye'nin bu süreçte yasadigi iç ve dis badireler sebebiyle maalesef projenin ilerlemesi biraz gecikti." diye konustu.
Bugün tüm hazirliklari tamamlayip proje kapsamindaki ilk köprünün temelini atmak üzere bir arada olundugunu aktaran Erdogan, sunlari kaydetti:
"Sazlidere Baraji'ndayiz ve Kanal Istanbul'a, acaba bu proje neden gerekliydi? Gecikmeli de olsa bugün bu temeli nasil atiyoruz? Istanbul Bogazi dünyanin en kalabalik gemi trafiklerinden birine sahiptir. Bogaz'dan, 1930'lu yillarda, yilda ortalama 3 bin gemi geçis yapiyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulasti. Sadece sehir içi yolculuklar için Istanbul Bogazi'nin her iki yakasindaki 54 ayri iskelede günde 500 bin kisilik insan trafigi söz konusudur. Dolayisiyla Bogaz'da, hem kuzey hem güney hem dogu-bati istikametinde her siniftan ve kapasiteden çok yogun bir gemi trafigi yasaniyor. Ayni dönemde Bogaz'dan geçen gemilerin uzunluklari 50 metreden 350 metreye kadar da yükseldi. Her büyük geminin Bogaz geçisi sehir için ciddi risk anlamina geliyor. Petrolden organik ürüne kadar çok farkli yükler tasiyan gemilerin kaza yapmalari durumunda denizlerimizdeki dogal hayat da çok büyük tehdit altina giriyor. Gemilerin karaya çarpmasi halinde ise hem kültürel mirasimiz zarar görüyor hem ciddi yikim ve yanginlarla karsilasabiliyoruz. Yasi biraz ilerlemis olan Istanbullularin hafizalarinda Bogaz'da haftalarca yanan petrol gemilerinin görüntüleri mutlaka vardir. Simdi buradan gençlerimize sesleniyorum. Z Kusak, tüm bu gençlere sesleniyorum. Bakiniz, bütün bu olanlar, bitenler 19 yil, 20 yildir bu ülkede iktidarda olan bizler, neleri gerçeklestirdik, hangi adimlari attik, bunlari bilmeniz gerekiyor."
(Sürecek)