Cumhurbaskani Erdogan, Malazgirt Zaferi'nin 950. Yilinda Ahlat'ta Düzenlenen Etkinlikte Konustu Açiklamasi (1)

'Selçuklu Meydan Mezarligi bizim bugün bu topraklardaki bin yillik varligimizin hafiza kayitlaridir. Anadolu'nun Orhun Abideleri diyebilecegimiz Ahlat mezar taslari, bugün adeta milletimize ait bir tapu senedi hükmündedir' 'Gerçi bu büyük mirasi ecdadimiza çok görüp baska toplumlara, medeniyetlere yamama girisimlerine sahit olmuyor degiliz ama hamdolsun namuslu tarihçilerimiz ve milletimizin saglam hafiza kayitlari sayesinde biz buranin neresi oldugunu, ne anlama geldigini gayet iyi biliyoruz' 'Bugün burada yapilan etkinlikle hem ecdadi yad ediyor hem bu topraklari ilelebet vatanimiz olarak koruma irademizi tüm dünyaya tekrar tekrar haykiriyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Selçuklu Meydan Mezarligi bizim bugün bu topraklardaki bin yillik varligimizin hafiza kayitlaridir. Anadolu'nun Orhun Abideleri diyebilecegimiz Ahlat mezar taslari, bugün adeta milletimize ait bir tapu senedi hükmündedir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Malazgirt Zaferi'nin 950'nci yil dönümü dolayisiyla Ahlat'taki etkinlik alanini ziyaretinde konustu. Malazgirt Zaferi'nin 950. yilinin hayirlara vesile olmasini dileyen Erdogan, "Demiri demirle dövenlerin Anadolu'yu askla yoguranlarin destanina sehadet etmek üzere bir kez daha Ahlat'tayiz." ifadesini kullandi.

Erdogan, Türk milletine Anadolu'nun kapilarini açan, büyük zaferin 950. yilinda bu topraklarin vatan haline gelmesi ve o sekilde kalmasi için gözlerini kirpmadan canlarini ortaya koyan tüm sehitleri, gazileri, kahramanlari rahmetle, sükranla, minnetle yad ettigini, Anadolu'nun fatihi, Malazgirt destaninin sanli komutani Sultan Alparslan'dan bugüne kadar her seviyede millete hizmet etmis, eser vermis, gönüller yapmis tüm büyüklerini tazimle andigini söyledi.

- "Ahlat, günümüzde de tarihe sahitlik etmeyi sürdürüyor"

Dünyada her sehrin farkli bir hikayesi bulundugunu, Ahlat'in hikayesinin ise tamamen kendine özgü oldugunu aktaran Erdogan, söyle devam etti:

"Çünkü bu sehir tarih boyunca hep dogu ve bati medeniyetleri arasinda köprü vazifesi görmüstür. Medeniyetimize Hazreti Ömer'in armagani olan bu bölge, Orta Asya'dan batiya dogru yönelen Müslüman Türk göçerlerinin de toplanma ve dagilma merkezi olmustur. Asirlar boyunca nice sultanlari, alimleri, seyyahlari, dervisleri, tacirleri, zanaatkarlari misafir eden bu kadim sehri Selçuklular Islam'in kubbesi, Osmanlilar ise ata sehri diye anarlar. Kale, kümbet, hamam, zaviye, atölye, mezarlik gibi eserleriyle Ahlat, günümüzde de tarihe sahitlik etmeyi sürdürüyor.

Ahlat için 'taslarin konustugu sehir' derler. Tarihi Islam mezarliklarinin en büyügü unvanini tasiyan Selçuklu Meydan Mezarligi bizim bugün bu topraklardaki bin yillik varligimizin hafiza kayitlaridir. Anadolu'nun Orhun Abideleri diyebilecegimiz Ahlat mezar taslari, bugün adeta milletimize ait bir tapu senedi hükmündedir. Gerçi bu büyük mirasi ecdadimiza çok görüp baska toplumlara, medeniyetlere yamama girisimlerine sahit olmuyor degiliz ama hamdolsun namuslu tarihçilerimiz ve milletimizin saglam hafiza kayitlari sayesinde biz buranin neresi oldugunu, ne anlama geldigini gayet iyi biliyoruz."

- "Kapsamli çalismalar baslattik"

Malazgirt Savasi'nin kazanilmasinda da Ahlat'in çok büyük önemi oldugunu anlatan Erdogan, Bizans imparatorunun Ahlat'a gelen öncü kuvvetlerinin, buradaki Selçuklu güçleri tarafindan yok edilmesinin zaferin ilk adimi oldugunu ifade etti.

Daha sonraki asirlarda Horasan bölgesinden Ahlat'a gelen ve buradan bütün Anadolu'ya dagilan gönül erlerinin bu topraklarda sevgi, hosgörü ve kardeslik iklimini tesis ettiklerini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ecdat bu topraklara geldiginde harap, bitap, yikik cografyayla karsilasmistir. Anadolu'nun bizim desenlerimizle bezendigi o yillarda Ahlat da önemli ilim ve sanat merkezi oldu. Birçok bilim adami, mimar ve sanatkari bu sehir yetistirdi. Ahlatli alimler, arifler ve gönül erleri Anadolu'ya Islam mührü vurulmasinda çok büyük rol oynamistir. Yillarca ihmal edilen bu hazineyi yeniden ayaga kaldirmanin boynumuzun borcu oldugu inanciyla hem eski mezarliklarda hem sehirde kapsamli çalismalar baslattik. Iste bugün burada yapilan etkinlikle hem ecdadi yad ediyor hem bu topraklari ilelebet vatanimiz olarak koruma irademizi tüm dünyaya tekrar tekrar haykiriyoruz."

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile