Cumhurbaskani Erdogan, Manavgat'ta Orman Yanginlariyla Ilgili Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (2)

'Uçak konusundaki sikintilarin ana sebebi, uzun yillardir bu görevi yürüten Türk Hava Kurumunun filosunu ve teknolojisini yenileyememis olmasidir' 'Yeni teknolojiye sahip amfibik uçaklar ile yine gelismis helikopterlerimiz sayesinde yanginla mücadelede filomuzdaki zafiyeti ortadan kaldirmaya çalistik' 'Sadece son 3 gündeki yanginlar için 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, bir insansiz helikopter, 9 insansiz hava araci, 660 arazöz, 65 is makinesi, 117 itfaiye araci, 31 ambulans görev yapmistir' 'Sayet bu vatani atese verecek kadar ülkemize ve milletimize ihanet içine girenler varsa onlarin yakasina yapisip en agir sekilde cezalandirilmalarini saglamak da boynumuzun borcudur' 'Yanan alanlarin yeniden agaçlandirilmasina ilk yagmurlarla birlikte baslanacaktir' 'Tüm vatandaslarimizi ormanlarimizin korunmasi, tedbirsiz ates yakilmamasi, yakilan ateslerin isi bittiginde mutlaka tamamen söndürülmesi hususunda dikkatli olmaya davet ediyorum' 'Her dönemde oldugu gibi bugün de birileri milletin yüregindeki yangini kendi kisir çekismelerine meze yapmanin gayreti içine düsmüstür. Bu, siyaset konusu yapilabilecek bir mesele degildir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Uçak konusundaki sikintilarin ana sebebi, uzun yillardir bu görevi yürüten Türk Hava Kurumunun filosunu ve teknolojisini yenileyememis olmasidir." dedi.

Erdogan, Manavgat Gençlik Merkezi'nde orman yanginlariyla ilgili yaptigi açiklamada, böyle dönemlerin ülke ve millet olarak birlige, beraberlige, kardeslige, dayanismaya en çok ihtiyaç duyulan zamanlar oldugunu belirterek, yanginlarin çogunun kontrol altina alindigini söyledi.

"Sadece son 3 gündeki yanginlar için 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, bir insansiz helikopter, 9 insansiz hava araci, 660 arazöz, 65 is makinesi, 117 itfaiye araci, 31 ambulans görev yapmistir." diyen Erdogan, atilan son adimlarla uçak sayisinin 13'e ulastigini, uçaklardan bazilarinin amfibik, bazilarinin da bayagi yüklü tankerler oldugunu bildirdi.

- "Ukrayna, Rusya, Azerbaycan, Iran'dan gelen uçaklarla sayimiz fiilen artmistir"

Ülkedeki ormanlarin yüzde 55'inin yangina karsi hassas bölgelerde yer almasindan dolayi mücadeleyi hassas sekilde yürütmek mecburiyetinde olduklarina isaret eden Erdogan, su ifadeleri kullandi:

"Bu amaçla orman teskilatimizda ülke genelinde 4 bin 300 araç ve 21 binin üzerinde personel görev yapmaktadir. Uçak konusundaki sikintilarin ana sebebi, uzun yillardir bu görevi yürüten Türk Hava Kurumunun filosunu ve teknolojisini yenileyememis olmasidir. Buna ragmen 2021 yilinda da artik hurda görünümüne bürünen bu uçaklardan 3'ü ile 18 helikopter, Türk Hava Kurumu ortakligindaki bir sirketten kiralanmistir. Ayrica son yanginlarda çok isimize yarayan yeni teknolojiye sahip amfibik uçaklar ile yine gelismis helikopterlerimiz sayesinde yanginla mücadelede filomuzdaki zafiyeti ortadan kaldirmaya çalistik. Ukrayna, Rusya, Azerbaycan'dan, son anda Iran'dan gelen uçaklarla sayimiz fiilen artmistir. Bilhassa insansiz hava araçlari, yanginlarin hizla tespiti ve büyümeden kontrol altina alinmasi konusunda bize büyük imkanlar saglamistir. Bir dakikada 3 milyon hektarin üzerinde alani tarayabilen insansiz hava araçlarimiz sayesinde geçtigimiz yil 234 yangini büyümeden söndürmüstük. Elde edilen tecrübelere ve ihtiyaçlara göre orman yanginlariyla mücadele filomuzu güçlendirmeye devam edecegiz."

Erdogan, konusmasina söyle devam etti:

"Orman teskilatimiz dünyanin en iyilerinden biri olarak kabul edilir. Herkesi gerektiginde sehitler verme pahasina ormanlarimizi koruyan bu teskilatimizin mücadelesine saygi duymaya davet ediyorum. Uluslararasi kuruluslarin degerlendirmelerine göre, bölgemizde yanginlara en hizli ve en etkin mücadeleyi ve müdahaleyi yapan, en az zarari gören ülkeler arasinda ilk sirada yer aliyoruz. Her dönemde oldugu gibi bugün de birileri milletin yüregindeki yangini kendi kisir çekismelerine meze yapmanin gayreti içine düsmüstür. Bu, siyaset konusu yapilabilecek bir mesele degildir. Sosyal medya ve diger medya mecralarinda dolasima sokulan miadini doldurmus hurda araç gereç görüntüleri üzerinden yürütülen fitne, fesat, bozgunculuk faaliyetlerine kimse itibar etmemelidir. Sadece yetkili mercilerin açiklamalarina lütfen kulak veriniz."

Günün dayanisma ve el birligiyle afetlerin üstesinden gelme günü oldugunu vurgulayan Erdogan, "Yanan alanlarin yeniden agaçlandirilmasina ilk yagmurlarla birlikte baslanacaktir." dedi.

- "Emniyetimiz, jandarmamiz, istihbaratimiz, soru isaretlerini giderecektir"

Yanginlar konusundaki sabotaj süphelerinin herkes gibi kendilerini de rahatsiz ettigine deginen Erdogan, "Emniyetimiz, jandarmamiz, istihbaratimiz, yangin çikan yerlerdeki her türlü isareti, emareyi, bilgi, belgeyi degerlendirerek insallah bu soru isaretlerini giderecektir. Sayet bu vatani atese verecek kadar ülkemize ve milletimize ihanet içine girenler varsa onlarin yakasina yapisip en agir sekilde cezalandirilmalarini saglamak da boynumuzun borcudur. Tabii terör örgütü elebasilarinin geçen yil ormanlari yakma talimati vermesinin ardindan ülkemizdeki orman yangini sayisinin ve yanan alan büyüklügünün yaklasik 2 katina çiktigini biliyoruz. Teröristleri nasil daglarda ve sinir ötesindeki inlerinde bitirmeye yaklastiysak sehirlerimizdeki uzantilarini da kaziyip atmakta kararliyiz." seklinde konustu.

Orman yanginlarinda hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara sifa dileyen Erdogan, "Buradan tüm vatandaslarimizi ormanlarimizin korunmasi, tedbirsiz ates yakilmamasi, yakilan ateslerin isi bittiginde mutlaka tamamen söndürülmesi hususunda dikkatli olmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandi.

Konusmasinin ardindan çikista yardim gönüllüleri ve izcilerle selamlasan ve bir süre sohbet eden Erdogan, temaslari sonrasi Marmaris'e gitmek üzere Manavgat'tan helikopterle ayrildi.

Basin toplantisinda Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ve Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin ile Vali Ersin Yazici, Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek de yer aldi.

(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile