Cumhurbaskani Erdogan, Selden Etkilenen Güneysu'da Vatandaslara Hitap Etti Açiklamasi (1)

'Ilk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altindaki yapilar için toplam 550 konut insa edecegiz' 'Acil ihtiyaçlar için ilimize tahsis edilen 18 milyon liralik kaynaktan toplam 3 milyon lirasi vatandaslarimiza ulastirilmistir. Rize merkez, Çayeli, Güneysu ile 119 köyde binalarin hasar tespitleri, 50 ayri ekiple 7/24 esasina göre çalisilarak 2 gün içinde tamamlanmistir' 'Su ana kadar ilimizde 328'i arama kurtarma olmak üzere 2860 personel ve 705 araç görev yapmistir. Afetten kapanan 426 yolun hemen tamami ulasima açilmistir' 'Rize'de dere güzergahlarinda yapilan çalismalarda taskin riski altinda oldugu tespit edilen 665 yapi tespit edildi. Bir taraftan bu riskli bölgelerin hizlica bosaltilmasini saglarken, diger taraftan da yaralarin süratle sarilmasi için projelerimizi devreye aliyoruz. TOKI Baskanligi ile selden en çok etkilenen 4 ilçede proje çalismalarini baslattik'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Ilk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altindaki yapilar için toplam 550 konut insa edecegiz." dedi.

Erdogan, siddetli yagis nedeniyle sel ve heyelanin meydana geldigi Rize'de, AK Parti Güneysu Ilçe Baskanligi önünde vatandaslara hitap etti.

Alanda toplanan vatandaslarin Kurban Bayramini kutlayan Erdogan, hem Rize hem Artvin'deki sel ve afetler sebebiyle buruk bir bayram geçirdiklerini, dün Artvin'in Arhavi ilçesinde yasanan dere taskini nedeniyle hasar olustugunu söyledi.

Geçen hafta meydana gelen sel felaketinin Güneysu ve Çayeli basta olmak üzere Rize genelinde çok ciddi tahribata yol açtigina dikkati çeken Erdogan, metrekareye Güneysu'da 214 kilogram, Çayeli Madenli'de 188 kilogram yagis düstügünü, bu afet ve su baskinlarinin sel ve heyelana sebep oldugunu belirtti.

Sele kapilan 8 vatandasin kayboldugunu, 5 kisinin de yaralandigini animsatan Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Kaybolan kardeslerimizden 6'sinin cansiz bedenlerine ulasilirken, diger 2 kardesimizin bulunmasi için tüm birimlerimiz yogun gayret gösteriyor. Murgul'da kayip 1 vatandasimizi arama çalismalarimiz sürüyor. Yaralilarimizin hepsinin tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. Arhavi'deki afette herhangi bir can kaybinin yasanmamasi en büyük tesellimiz olmustur. Bugüne kadar sel felaketinde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabirlar diliyorum. Sizlere ve sizlerin sahsinda tüm Rizeli hemserilerime bir kez daha geçmis olsun diyorum. Yine buradan Artvin ve Arhavi'deki kardeslerime geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Afet haberini aldigimiz andan itibaren devletimizin tüm imkanlarini seferber ettik. Gerek bakanlarim, gerek milletvekili arkadaslarim hepsi kurumlarla beraber arama kurtarma ve diger çalismalari yerinde koordine etmek üzere Içisleri, Çevre ve Sehircilik, Ulastirma ve Altyapi bakanliklarimiz hemen bölgeye geldiler."

Diger tüm kurumlarin süratle bölgeye intikalini sagladiklarini vurgulayan Erdogan, "Yine bu süreçte mücavir illerden UMKE ve 112 acil yardim ekiplerine bagli 127 personel ve 39 araçtan olusan toplam 8 ekibi de ilimize sevk ettik. Su ana kadar ilimizde 328'i arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 2860 personel ve 705 araç görev yapmistir. Afetten dolayi kapanan 426 yolun hemen tamami ulasima açilmistir. Afet bölgesinin tamamina su verilmekte olup içme suyunda, enerjide, haberlesmede, iletisimde herhangi bir sikinti yoktur." ifadelerini kullandi.

- Hasar tespit çalismalarini 50 ekip, 2 günde tamamladi

Cumhurbaskani Erdogan, Çayeli'nin Madenli ve Büyükköy beldeleri ile Muradiye ve Güneysu'da içme suyu hatlari, depolari ve kanalizasyon altyapilarinda herhangi bir sikinti bulunmadigi bilgisini verdi.

Kizilay'in selden etkilenen vatandaslara evlerinin bulundugu bölgede ve mahallelerde sicak çorba, kumanya ve içecek ikram ettigini dile getiren Erdogan, sunlari kaydetti:

"Gerek AFAD, gerek Sosyal Yardimlasma Vakfimiz vasitasiyla selden zarar gören kardeslerimize, kira tasinma ve diger ihtiyaçlari ile ilgili gereken yardimlar yapilmaya baslanmistir. Bu kapsamda acil ihtiyaçlar için ilimize tahsis edilen 18 milyon liralik kaynaktan toplam 3 milyon lirasi vatandaslarimiza ulastirilmistir. Rize merkez, Çayeli, Güneysu ile 119 köyde binalarin hasar tespitleri, 50 ayri ekiple 7/24 esasina göre çalisilarak 2 gün içinde onlar da tamamlanmistir. 4 bölgede toplam 1207 bina ile 3 bin 118 bagimsiz bölümün hasar tespit çalismalari yapildi. Bu binalardan agir hasarli acil yikilmasi gereken ve yikilmis olan 47 bina ve 99 bagimsiz bölüm vardir. Rize'de dere güzergahlarinda yapilan çalismalarda taskin riski altinda oldugu tespit edilen 665 yapi tespit edildi. Bir taraftan bu riskli bölgelerin hizlica bosaltilmasini saglarken, diger taraftan da yaralarin süratle sarilmasi için projelerimizi devreye aliyoruz. TOKI Baskanligi ile selden en çok etkilenen 4 ilçede proje çalismalarini baslattik. Köylerde altinda ahiri, deposu üzerinde konutu bulunan yöresel köy evlerimizi, merkezde ise zemin arti 3-4 kati geçmeyecek konutlarimizi insa edecegiz. Ilk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altindaki yapilar için toplam 550 konut insa edecegiz, yine köylerde altinda ahir olan 50 köy evini yapagiz."

Vatandaslarin ihtiyaci dogrultusunda 5 çay evi yapma karari aldiklarini da aktaran Erdogan, "Insallah bir sene içinde konutlarimizi tamamlayarak vatandaslarimizi güvenli yuvalarina kavusturacagiz. Evleri taskin riski altinda olan vatandaslarimizi da insa edecegimiz konuklarimiza tasiyacagiz." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yakinda bölgeyi tekrar ziyaret edecegini ve o gelisinde Salarha Tüneli'nin de açilisini yapacagini ifade etti.

Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Vatandaslarimiz, Yaglitas ve Güneysu'da insa ettigimiz sosyal konutlardan da alabilecekler. Rize'mizde hayati en kisa sürede normale döndürecek adimlari atacagiz. Selden etkilenen Rizeli ve Artvinli kardeslerimiz müsterih olsun. Devletimiz tüm imkanlariyla araciyla, personeli ile kendilerinin yanindadir. Nasil daha önce Trabzon Arakli'da, Giresun'da yasanan sel felaketlerinin de yine Elazig ve Izmir'de yasadigimiz depremlerde vatandaslarimizi sahipsiz birakmadiysak insallah Rize ve Artvin'deki kardeslerimizin de yaralarini en kisa sürede saracagiz. Selden zarar gören Güneysu basta olmak üzere tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, güvenli ve konforlu bir sekilde imar edecegiz. Tipki Recep Tayyip Erdogan Üniversitesinin konutlari nasil bir güzellik arz ediyorsa digerlerini de öyle yapacagiz."

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile