Cumhurbaskani Erdogan, Selden Etkilenen Güneysu'da Vatandaslara Hitap Etti Açiklamasi (2)

'Geçmisteki iyi örneklerin rehberliginde, aci tecrübelerden ders çikartarak artik kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektigine inaniyorum' 'Dikey mimari yerine yatay mimariyi tesvik ederek sehirlerimize nefes aldirdik. Ne olur, surada, su yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayin'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye'nin, özellikle bir dönem düzensiz sehirlesme nedeniyle çok acilar çektigini, plansizligin, programsizligin, öngörüsüzlügün faturasini çok agir ödedigini belirterek, "Geçmisteki iyi örneklerin rehberliginde, aci tecrübelerden ders çikartarak, artik kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektigine inaniyorum." dedi.

Erdogan, siddetli yagis nedeniyle sel ve heyelanin meydana geldigi Rize'de, AK Parti Güneysu Ilçe Baskanligi önünde vatandaslara hitap etti.

Allah'in dünyayi bir mizan, yani ölçü ve denge üzerine yarattigini belirten Erdogan, bu ilahi ölçü korundugu müddetçe insanin huzur, emniyet ve esenlik bulacagini, bu dengenin kaybolmasi durumunda ise felaket, sikinti ve zorluklarin kaçinilmaz olacagini söyledi.

Erdogan, denge bozulunca rahmet olarak görülen yagmurun tabiat için adeta bir afete dönüstügünü dile getirerek, "Son yillarda artan küresel isinmayla beraber dünyadaki bu ilahi dengenin bozulmaya basladigina sahit oluyoruz. Hava olaylarinin daha sert yasanmasindan iklim degisikliklerine, kurakliktan afetlere kadar pek çok alanda bu bozulmanin etkilerini biz de hissediyoruz. Sadece ülkemizde degil, dünyanin hemen her bölgesinde, Almanya'sinda, Belçika'sinda, Fransa'sinda son zamanlarda neler oldugunu herhalde televizyonlardan izliyorsunuz. 20-25 öncesinin mevsimleri ile günümüzdeki mevsimler arasinda daglar kadar fark var. Ne yazlar eski yaz ne kislar eski kis ne de baharlar eski bahar." diye konustu.

Yüzyillar içinde yasanabilecek degisimlerin, 10-15 yil gibi kisa bir sürede simdi tecrübe edildigine isaret eden Erdogan, buna, insanin tamahkarliginin, hirsinin, plan ve programsizliginin sonucu olan is ve fiiller eklediginde sorunun boyutunun daha da büyüdügünü vurguladi.

Erdogan, bu tür durumlarda insanin bilerek ya da bilmeyerek çogu zaman kendi felaketini bizzat kendi elleriyle hazirladigini, tabiatla uyum içinde bir hayat insa etmek yerine ona tahakküm edilmeye çalisildiginda bunun bedelini insanin yani sira tüm canlilarin ödedigini söyledi.

- "Bu kisir döngüyü ancak tabiatla kurdugumuz iliski ve bakis açimizi degistirerek kirabiliriz"

Ne kadar gelismis olursa olsun hiçbir ülkenin kendini tabii afetlerden tam manasiyla koruyamadigina dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Almanya'dan Belçika'ya kadar Avrupa'da yasanan sel felaketlerinin agir sonuçlarini siz de gördünüz. Insan tedbirlerle beraber tahribati da büyüttügü için tabiat karsisinda giderek daha da korunaksiz hale geliyor. Bu kisir döngüyü ancak tabiatla kurdugumuz iliski ve bakis açimizi degistirerek kirabiliriz. Öncelikle diger varliklarin da bizim gibi dünyada hakki oldugunu kabul etmeliyiz. Ayrica yasadigimiz çevre ile münasebetimizi tahakküm yerine uyum üzerine insa etmeliyiz. Allah'in bize verdigi nimetlerden en güzel sekilde istifade etmeye çalisirken ayni zamanda ona zarar vermenin degil, vermemenin yollarini aramaliyiz. Esasen bu konuda millet olarak son derece genis bir birikime de sahibiz. Biz Istanbul'dan Buhara'ya dünyanin en güzel, tabiatla en uyumlu sehirlerini insa etmis bir milletiz. Biz ayni zamanda, özellikle bir dönem düzensiz sehirlesme nedeniyle çok acilar çekmis, plansizligin, programsizligin, öngörüsüzlügün faturasini da çok agir ödemis bir ülkeyiz. Geçmisteki iyi örneklerin rehberliginde, aci tecrübelerden ders çikartarak artik kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektigine inaniyorum."

Erdogan, bu anlayisla son 19 yilda maziden atiye köprü kuracak pek çok müspet adim attiklarina isaret ederek, özellikle TOKI eliyle hayata geçirdikleri projelerle ülkenin çarpik yapilasmadan kaynakli kronik sorunlarini en aza indirmeye çalistiklarini anlatti.

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Dikey mimari yerine yatay mimariyi tesvik ederek, sehirlerimize nefes aldirdik. Ne olur, surada, su yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayin. Görüyorsunuz bu çayliklar azot gübresi ile beraber topragi ne yapiyor, eritiyor, eritiyor ve o bir balçiga dönüsüyor, o balçiga dönüstükten sonra da o binalar her an kayma ile karsi karsiya kaliyor. Yaylalarimizin, dere yataklarimizin, sahillerimizin, daglarimizin, nehirlerimizin çarpik yapilar ve zihniyet tarafindan istila edilmesine göz yummadik. Millet bahçeleri gibi yenilikçi projelerimizle insanlarimiza sehir içinde adeta vahalar olusturduk. Agaçlandirma seferberliginden sifir atik projelerimize, her alanda ortaya koydugumuz özgün çalismalarla Rabbimizin bize emaneti olan tabiata sahip çiktik. Bu konuda hamdolsun çok ciddi mesafe de kaydettik. Bugün vicdan ve izan sahibi herkes Türkiye'nin sehirlesme ve altyapida elde ettigi basarilarini takdir ediyor. Ülkemizin erozyonla ve çarpik kentlesme ile mücadelesi dünyanin birçok bölgesinde örnek gösteriliyor. Ayni sekilde afetlere hazirlik ve afet yönetimi hususunda da kurumlarimizin kapasitesini ve etkinligini artirdik. Ülkemizin neresinde yasanirsa yasansin vatandasimiz artik devletini hemen yaninda buluyor."

Her iste oldugu gibi çevre ve sehircilikte de sadece devletin kararli olmasi, kararli davranmasinin sorunlarin çözümü için kafi gelmedigini belirten Erdogan, devletin yürüttügü çalismalarin hedefine ulasabilmesi için belediyelerden sivil vatandasa, 7'den 77'ye, milletin tamaminin bu süreci sahiplenmesi gerektigini bildirdi.

Vatandaslardan, devletin burada yürütecegi çalismalara destek vermelerini bekledigini ifade eden Erdogan, vatandaslarin bu projelere güçlü destek vermesi, sahip çikmasi halinde bir daha benzer acilar yasanmasi ihtimalinin azalacagini, aksi halde bugün çekilen sikintilarin katbekat fazlasini, gelecek nesillerin çekebilecegini söyledi.

- "Kisa sürede bu çalismalar neticelenecek"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Rize'nin ve Güneysu'nun her konuda oldugu gibi bu meselede de örnek bir tavir sergileyecegine inandigini belirterek, "Gerek Rize'de gerek Artvin'de gerekse Findikli ilçemizde yürütülen, Findikli'nin merkez mahalle, Arili Vadisi ve köylerde, Ardesen Tunca beldesi, 4 mahalle ve köylerdeki yagis sonucu meydana gelen hasarlar tespit edildi ve köyler açildi." diye konustu.

Bütün çalismalarin yakindan takip edildigini, kisa sürede sonuçlandirilmasi için her türlü gayreti göstereceklerini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, "Rabbim Rize'mizi, Artvin'imizi, ülkemizin her kösesini bu tür felaketlerden muhafaza buyursun diyorum." ifadelerini kullandi.

Hayatini kaybeden vatandaslara Allah'tan rahmet, yakinlarina bassagligi dileyen Erdogan, vatandaslara geçmis olsun dileklerini iletti.

Erdogan, konusmasinin ardindan vatandaslara çay, çocuklara da oyuncak hediye etti.

Programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, Cumhurbaskanligi Özel Kalem Müdürü Hasan Dogan, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hayati Yazici ile AK Parti Rize milletvekilleri Osman Askin Bak ve Muhammed Avci da katildi.

(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile