Cumhurbaskani Erdogan, 'Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi (2)

Cumhurbaskani Erdogan, 'Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi (2)

'Hedeflerimize daha hizli ulasabilmek ve su yönetimindeki çatismalari önlemek amaciyla Meclis'te bir su kanunu hazirliyoruz' 'Suyumuzu korumakla vatanimizi korumak arasinda mahiyet itibariyla hiçbir fark görmüyoruz' 'Toplam 277 milyar liralik yatirimla 600 baraji, 423 göleti, 590 hidroelektirik santralini, 1457 sulama tesisini, 262 içme suyu tesisini hizmete alarak bu alanda adeta destan yazdik'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, hedeflere daha hizli ulasabilmek ve su yönetimindeki çatismalari önlemek amaciyla Meclis'te su kanunu hazirladiklarini belirtti.

Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde gerçeklestirilen Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni'nde yaptigi konusmada, "Su hayattir" diyerek yürüttükleri çalismalarla hem su israfini önlemeye, hem su kirliliginin önüne geçmeye, hem de mevcut kaynaklardan azami derece istifade etmeye çalistiklarini söyledi.

Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de iklim degisikligi ve kuraklik sebebiyle su kaynaklarinin giderek azaldigini vurgulayan Erdogan, söyle konustu:

"Suyu, açik kanalet sistemleriyle kullanmanin yanlis oldugu inancindayiz. Zira açik kanalet sisteminde malum yüzde 60-70'lere varan buharlasmanin suyu ne derece israfa yönelik hale getirdigini görüyoruz. Onun için de bundan sonraki süreçte daha çok açik kanalet degil, kapali sistemle suyu kullanmanin gayreti içinde olacagiz ve yatirimlarimizi da buna yönelik yapacagiz."

Erdogan, sosyal ve ekonomik gelismeye bagli olarak kisi basina içme ve kullanma suyu ihtiyacinin günden güne arttigini, su kaynaklarina ziraat, endüstri ve evsel atiklarin karismasiyla sularin her geçen gün kirlendigini, dünya genelinde 2025'e kadar su kitligi yüzünden 700 milyon insanin göç etmek zorunda kalacaginin ifade edildigini anlatti.

- "Suyumuzu korumakla vatanimizi korumak arasinda hiçbir fark görmüyoruz"

Su kaynaklarinin azalmasinin Türkiye gibi kisi basina kullanilabilir su miktari bakimindan "su stresi çeken bir ülke" için çok ciddi riskler içerdigini belirten Erdogan, söyle devam etti:

"Türkiye'nin her geçen gün daha da kötülesen bu tablo karsisinda gereken adimlari simdiden atmasi sarttir. Daha önce de ifade ettigim gibi suyumuzu korumakla vatanimizi korumak arasinda mahiyet itibariyla hiçbir fark görmüyoruz. Bu amaçla hükümet olarak son 19 yilda ülkemizin su ve gida güvenligini garanti altina alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Sehirlerimiz, içme suyu sikintisi yasamasin diye 81 Il Içme Suyu Eylem Plani hazirladik. Bu eylem planiyla illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yillarina kadar içme suyu ihtiyacini planlamis durumdayiz."

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'de içme suyu temini konusundaki en büyük sorunlardan birinin kayip kaçak oraninin yüksekligi oldugunu vurgulayarak, belediyelerin su kayip kaçik oranini su anki yüzde 38'ler seviyesinden yüzde 25'e düsürmesi için çalismalarin devam ettigini bildirdi.

Mahalli idarelerin yeni su kaynagi arastirmadan daha ziyade, öncelikle mevcut sebekedeki su kayiplarini azaltmalari gerektigini dile getiren Erdogan, bu konuda tüm belediyelerin gereken hassasiyeti gösterecegine inandigini kaydetti.

- "Son 3 yilda, su alaninda 41 milyar liranin üzerinde yatirim yaptik"

Suyun medeniyetin mihenk tasi oldugunu bilerek su yatirimlarina agirlik verdiklerini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Toplam 277 milyar liralik yatirimla, 600 baraji, 423 göleti, 590 hidroelektirik santralini, 1457 sulama tesisini, 262 içme suyu tesisini hizmete alarak bu alanda adeta destan yazdik. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'ne geçtigimiz son 3 yilda, su alaninda 41 milyar liranin üzerinde yatirim yaptik, 152 baraj ve gölet, 225 sulama tesisi, 46 içme suyu ve 402 taskin koruma tesisi olmak üzere toplam 1000 tesisi yine bu dönemde tamamladik. Son 19 yilda 262 adet tesisle 45 milyon kisiye ilave içme suyu sagladik. Yaptigimiz tesislerle, su depolama kapasitemizi 177,2 milyar metreküpe yükselttik. Denizin içinden askida borularla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ne içme suyu götürdük. Ülkemizin yüz aki GAP projesinde 2002 yilina kadar 200 bin hektar arazi sulanirken yapilan yatirimlarla bu rakami 571 bin hektara çikardik. Hidroelektrik santral projelerinde kamu özel sektör is birligi sayesinde devletin sirtindan 60 milyar dolar tutarinda bir yatirim yükünü kaldirdik. Böylece, ülkemizin 44 milyar kilovatsaatlik elektrik üretim kapasitesini 108 milyar kilovatsaate çikardik. Iklim degisikligi ve nüfus artisi sebebiyle önemi giderek artan depolama yapilarina alternatif olarak, bu anlatacagim gerçekten çok çok önemli, 26 adet yeralti baraji insa ettik. 2023'e kadar tamamlanan yeralti baraji sayisini 150'ye yükseltecegiz."

- "Mecliste bir su kanunu hazirliyoruz"

Sanayi sektöründe suyun verimli kullanimi için gereken tedbirleri aldiklarini belirten Erdogan, "Hedeflerimize daha hizli ulasabilmek ve su yönetimindeki çatismalari önlemek amaciyla Meclis'te bir su kanunu hazirliyoruz. Tüm bu adimlari vakitlice atarak, gelecegimize daha bir güvenle bakmayi amaçliyoruz. Hükümetimizin, 84 milyonun tüm fertlerinin huzuru, esenligi, refahi için yürüttügü bu çalismalara, belediyelerimizden farkli siyasi partilere kadar herkesin gereken destegi verecegine inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Erdogan, açilisi yapilan eserlerin sehirlere hayirli olmasini dileyerek tesislerin Türkiye'ye kazandirilmasinda katkisi olan tüm kurumlari tebrik etti.

Konusmalarin ardindan, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Cumhurbaskani Erdogan’a günün anisina suyun gücünü ve önemini anlatan bir tablo takdim etti.

Erdogan, dana sonra tesislerin açilis ve kurdele kesim törenlerine canli baglantiyla katildi.

Ilk olarak Kirikkale Sulakyurt Baraji'nin açilisini yapan Erdogan, buradaki açilista "Evet hep söyledik ya, su akar Türk yapar ve yapiyoruz." dedi.

Daha sonra Çankiri Merkez Dereçati Baraji'nin açilisina baglanan Erdogan, "7 bin dekar araziyi sulayacak. Insallah bereketli gelecege vesile olsun." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, üçüncü olarak Ankara Içme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi'nin açilis törenine baglanarak, "Ankara'nin yarisinin su ihtiyacini burasi saglayacak' deniliyor. Insallah hayirli olur. Bu demektir ki insallah Ankara susuzlugu yasamayacak." ifadelerini kullandi.

Canli baglantilardan sonra Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas'in okudugu duanin ardindan, Cumhurbaskani Erdogan, bakanlar ve protokol üyelerinin katilimiyla salonda kurdele kesimi yapildi.

Erdogan, "Makaslar ve kurdele bugünün hatirasina hepimizde kaliyor." diye konustu.

Törene Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, TBMM Baskanvekili Celal Adan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Sahin ile milletvekilleri de katildi.

(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile