Cumhurbaskani Erdogan, TEKNOFEST'te Konustu Açiklamasi (3)

'19 yildir yaptigimiz yatirim ve atilimlarla TEKNOFEST'in, gençlerimizin yaktigi teknoloji atesinin altyapisini hazirliyoruz' '2003'te, binde 5 dahi olmayan ArGe harcamalarinin milli gelir içindeki payini ilk kez yüzde 1'in üzerine çikardik. Elbette bu rakamlarin tamami tek basina bir basari hikayesidir. Ancak bekledigimiz hedeflere ulasmak için asla yeterli degildir' 'Sizden bugün TEKNOFEST'te bizlere eslik eden Aziz Sancar Hocamizin basarisini daha öteye tasimanizi bekliyorum. Sizlere baktigimda gözlerinizdeki isigi, kalbinizdeki atesi görebiliyorum' 'Size 'Yapamazsiniz, basaramazsiniz.' diye üst perdeden ahkam kesenlerin sözlerine asla kulak asmayin. Heyecaninizi anlamayanlara, yeteneginizi küçümseyenlere, sizi kafalarindaki dar kaliplara hapsetmeye çalisanlara asla prim vermeyin. Kendi basarisizliklarina sizi ortak etmelerine kesinlikle riza göstermeyin. Kadrolu felaket tellallarinin hayallerinizle araniza girmesine asla müsaade etmeyin'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "19 yildir yaptigimiz yatirim ve atilimlarla TEKNOFEST'in, gençlerimizin yaktigi teknoloji atesinin altyapisini hazirliyoruz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Atatürk Havalimani'nda devam eden ve Anadolu Ajansi'nin Global Iletisim Ortagi oldugu Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te yaptigi konusmada, bugün yerli ve milli teknolojilerdeki basarilar eger konusulabiliyorsa, bunda son 19 yilda atilan adimlarin çok büyük payinin oldugunu söyledi.

"19 yildir yaptigimiz yatirim ve atilimlarla TEKNOFEST'in, gençlerimizin yaktigi teknoloji atesinin altyapisini hazirliyoruz" diyen Cumhurbaskani Erdogan, göreve geldiklerinde esamesi dahi okunmayan Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemini gelistirmek için büyük çaba harcadiklarini, bir taraftan isletmelere modern alt yapilar sunarken, diger taraftan bireysel ve kurumsal Ar-Ge bilincini asilayabilmek için proje desteklediklerini aktardi.

Üniversitelere kapsamli destekler vererek dünya çapinda tematik arastirma merkezleri kurduklarini anlatan Cumhurbaskani Erdogan, firmalarin bir araya gelip, güç birligi yapabilecegi teknoloji gelistirme bölgelerinin sayisini 89'a çikardiklarini belirtti.

- "Büyük ve güçlü Türkiye'yi insa etmenin derdindeyiz"

2003'te, binde 5 dahi olmayan Ar-Ge harcamalarinin milli gelir içindeki payini ilk kez yüzde birin üzerine çikardiklarini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, "Elbette bu rakamlarin tamami tek basina bir basari hikayesidir. Ancak bekledigimiz hedeflere ulasmak için asla yeterli degildir. Çünkü biz bugün özellikle kurtarmak için degil, büyük ve güçlü Türkiye'yi insa etmenin derdindeyiz. Bunun yolu da öncelikle nitelikli bir insan kaynagina sahip olmaktan, insana yatirim yapmaktan geçiyor. Iste bu insanlar karsimda, bu gençler karsimda." diye konustu.

- Dene yap Teknoloji Atölyeleri 81 ilin tamaminda olacak

Bu amaçla gerek Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi, gerekse Sanayi ve Teknoloji Bakanligi bünyesinde bir çok çalisma baslattiklarini hatirlatan Erdogan, halihazirda 66 ilde bulunan Dene Yap Teknoloji Atölyelerini, 2023 yilina kadar 81 ilin tamamina yayginlastiracaklarini, bu atölyelerde henüz ilk ve ortaokul çagindaki çocuklara yapay zeka, robotik kodlama, siber güvenlik gibi gelecegin teknolojilerine yönelik dersler verdiklerini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, gençlere sagladiklari girisimcilik, inovasyon ve Ar-Ge desteklerinin yani sira açik kaynak platformu ile yeni nesil yazilim okullari ile TEKNOFEST gibi organizasyonlarla bu egitimi taçlandirdiklarini dile getirdi.

Eskiden okulda ögrenilen "Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi dersler ne isimize yarayacak?" denildigini anlatan Erdogan, "Gençler artik bu sorularin cevabini TEKNOFEST'te bulabiliyor. Burada gençler okulda ögrendikleri matematigi, fizigi, kimyayi kullanarak roketler tasarliyor, elektrikli araçlari arastiriyor, IHA'lari uçuruyorlar. Yine bu amaçla milli teknoloji hamlesi isiginda ülkemizin teknoloji kabiliyetlerini en üst seviyeye tasimak için çaba harciyoruz. Basarilarinizi ödüllendirmek, motivasyonunuzu en yukarida tutmak için var gücümüzle çalismayi sürdürüyoruz." dedi.

- "Aziz Sancar Hocamizin basarisini daha öteye tasimanizi bekliyorum"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Ayni gökte uçsalar dahi karganin dünyasi baska sahinin dünyasi baskadir." sözüne atif yaparak, söyle devam etti:

"Ülkemizde de siyaseti, ekonomiyi, savunmayi, diplomasiyi, bilimi, milletin gözü yerine baskalarinin gözünden gören, okuyan bir kesim bulunuyor. Bunlar ülkeye ve millete ne hizmet ederler ne de hizmet edilmesine izin verirler. Bunlar, ilimde, bilimde, sanatta, sporda, kültürde ne özgün bir eser ortaya koyarlar ne de sizin gibi gençlerimizin ürettigi degerleri takdir ederler. Bunlar, Bati ülkelerindeki her seyi çok iyi, her hizmet ve ürünü çok kaliteli, bizde ise tam tersine her seyi çok kötü, çok pespaye, çok kalitesiz görürler. Bunlar, Bati karsisinda olabildigince ezik, kendi halkina ve ülkesine karsi son derece kaba ve küstahtirlar. Kendi mahallesinin disina çikmayan sözde elit, özde lümpen bu kifayetsiz güruhu bizim gibi sizler de gayet iyi taniyorsunuz. Ayni sekilde bugüne kadar neyi basarmissak, ülkemizi hangi alanlarda ileriye tasimissak, bunlara ragmen basardigimizi da sizler biliyorsunuz."

"40 yillik siyasi hayati çetin mücadelelerle dolu bir büyügünüz olarak sizlere su gerçekleri hatirlatmak istiyorum" diyen Erdogan, gençlere söyle seslendi:

"Size 'Yapamazsiniz, basaramazsiniz.' diye üst perdeden ahkam kesenlerin sözlerine asla kulak asmayin. Heyecaninizi anlamayanlara, yeteneginizi küçümseyenlere, sizi kafalarindaki dar kaliplara hapsetmeye çalisanlara asla prim vermeyin. Kendi basarisizliklarina sizi ortak etmelerine kesinlikle riza göstermeyin. Kadrolu felaket tellallarinin hayallerinizle araniza girmesine asla müsaade etmeyin. Sizler, bizim en kiymetli varligimiz, bu ülkenin en büyük hazinesisiniz. Biz sizlere inaniyoruz. Biz, sizleri seviyoruz. Sizler, daha 21 yasindayken çag açip çag kapatan dahi Türk, Fatih Sultan Mehmet Han'in torunlarisiniz. Sizler, 'Benden bu millet için bir sey istiyorsaniz en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yasayamaz, öyleyse bu yasama vasitasini baskalarinin lütfundan beklememeliyiz.' diyen Nuri Demiraglarin evlatlarisiniz. Yerli ve milli sanayi için canini ortaya koyan Nuri Killigillerin mirasçilarisiniz. Büyük ve güçlü Türkiye, sizlerin omuzlarinda yükselecektir. Hep söyledigim gibi kader gayrete asiktir; bilim, ilim, hikmet ve idrak için önce inanç, sonra da gayret gerekir. Hayallerimizi ve hedeflerimizi ancak bu sekilde gerçege dönüstürebiliriz. Sizden bugün TEKNOFEST'te bizlere eslik eden Aziz Sancar Hocamizin basarisini daha öteye tasimanizi bekliyorum. Sizlere baktigimda gözlerinizdeki isigi, kalbinizdeki atesi görebiliyorum. Istiklalimiz ve istikbalimiz için hep daha ileriye gitmek, ülkemizin kodlarina islenmistir. Sizlerle yol yürümekten büyük bir onur, büyük bir gurur duyuyorum. Rabbim yolumuzu ve bahtimizi açik etsin diyorum."

Cumhurbaskani Erdogan, etkinlik dolayisiyla Sanayi ve Teknoloji Bakanligina, T3 Vakfina, tüm paydas kurum ve kuruluslara tesekkür etti.

Konusmasinin ardindan canli baglantiyla 27 ilde es zamanli olarak Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyelerinin açilisini gerçeklestiren Erdogan, 27 il ile birlikte sahnede diger yetkililerle açilis kurdelesini keserken, katilimcilardan makaslari günün anisina saklamalarini istedi.

Erdogan, Aziz Sancar ile birlikte TEKNOFEST yarismalarinda projeleriyle dereceye giren takimlara 36 ayri kategoride ödüllerini verdi.

T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar, Cumhurbaskani Erdogan'a TEKNOFEST 2021 plaketini takdim etti.

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile