Cumhurbaskani Erdogan, 'TRT World Forum 2021'E Video Mesaj Gönderdi Açiklamasi

'Avrupali siyasetçiler toplumu tipki bir kanser hücresi gibi saran Islam düsmanligi ile mücadele etmek yerine bunu istismar etmenin, siyasi ranta çevirmenin, oya devsirmenin hesabini yapiyor' 'Islam aleminin söz hakkinin olmadigi, Afrika'nin, Latin Amerika'nin, Güney Asya'nin taleplerinin dikkate alinmadigi sadece gücü elinde bulunduran bes ülkenin çikarlarinin gözetildigi bu sistemin halihazirdaki yapisi ile devam etmesi mümkün degildir' 'Insani merkeze alan, adaleti ve hakkaniyeti önceleyen, güçlünün hakli oldugu degil haklinin güçlü oldugu küresel bir düzen kurulana kadar mücadelemizi sürdürecegiz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Avrupali siyasetçilerin toplumu kanser hücresi gibi saran Islam düsmanligiyla mücadele etmek yerine bunu istismar etmenin, siyasi ranta çevirmenin ve oya devsirmenin hesabini yaptiklarini belirtti.

Erdogan, "TRT World Forum 2021"e video mesaj gönderdi.

TRT World Forum'un dünya, bölge ve ülke için hayirlara vesile olmasi dileklerini ileten Erdogan, yurt içinden ve yurt disindan Forum'a katkida bulunacak tüm bilim, medya, siyaset insanlarina sükranlarini sundu, TRT yönetimi ile programa destek veren kurum ve kuruluslari da tebrik etti.

Erdogan, insanlik olarak bir süredir ekonomik, sosyal, siyasi, beseri boyutlari olan büyük bir saglik krizi ile mücadele edildigini animsatarak, "Yaklasik 2 sene önce hayatimiza giren Kovid-19 salgini etkisini yitirmekle birlikte gündemimizi isgal etmeyi sürdürüyor. Salginin artçi sarsintilarini, ekonomi basta olmak üzere farkli alanlarda hissetmeye devam ediyoruz. Böylesi devasa bir krizin ardindan hayatin eski normaline dönmesi elbette zaman alacaktir." diye konustu.

Bu süreçte yasananlarin, artik dünyada hiçbir seyin eskisi gibi olmayacagini gösterdigine dikkati çeken Erdogan, son 2 yila damgasini vuran bu salginin, bireylerin kendilerine, içinde bulunduklari topluma ve küresel siyasete yaklasimlarini kökten degistirdigini söyledi.

- "Dünyada baris ve adaleti saglamakla görevli kurumlar bir kez daha sinifta kalmistir"

Küresel sistemdeki tenakus ve paradokslarin daha önce hiç olmadigi kadar gün yüzüne çiktigini vurgulayan Erdogan, "Özellikle refah bakimindan dünyada üst siralarda yer alan ülkelerin saglik ve sosyal yardim altyapilarinin ne derece kirilgan oldugu görülmüstür. Tüm insanligin gelecegini tehdit eden bu kriz karsisinda dünyada baris ve adaleti saglamakla görevli kurumlar bir kez daha sinifta kalmistir. Az gelismis ülkeler ve yoksul toplum kesimleri kaderlerine terk edilmis, ticarette korumacilik artarken tedarik zincirlerinde kirilmalar yasanmistir. Ekonomik sikintilarla birlikte batili ülkelerde nefret suçlari ürkütücü boyutlara ulasmistir. " ifadelerini kullandi.

"Sosyal devlet" kavrami agir yara alirken, gelir adaletinin daha da kötülestigini, Islam düsmanligi ve göçmen karsitliginin yeniden alevlendigini kaydeden Erdogan, söyle konustu:

"Nitekim buz daginin sadece görünen kismi olsa bile istatistikler bizi, vatandaslarimizi ve tüm insanligi bekleyen tehditleri ortaya koyuyor. Avrupali siyasetçiler toplumu tipki bir kanser hücresi gibi saran Islam düsmanligi ile mücadele etmek yerine bunu istismar etmenin, siyasi ranta çevirmenin, oya devsirmenin hesabini yapiyor. Uzun yillardir bu tehditlere dikkat çeken bir siyasetçi olarak sahit olduklarimiz karsisinda endiselerimiz daha da artiyor. Açikçasi küresel baris ve adaleti tesis yolunda tarihi bir firsatin heba edildigini görmekten üzüntü duyuyoruz.

Bize büyük bir aile oldugumuzu tekrar hatirlatan koronavirüs salginini ne yazik ki is birligi ve dayanisma açisindan hakkiyla degerlendiremedik. Dünya genelinde 5 milyona varan ölümleri virüse veya yetersiz saglik hizmetlerine baglamak hem kolayci hem de hatali bir yaklasim olacaktir. Bu tablonun ortaya çikmasinin en önemli sebebi, zayif yerine güçlüyü koruyan, paylasma yerine sömürüyü tesvik eden, kanaat yerine hirsi, bencilligi, tamahkarligi özendiren mevcut sistemdir."

- "BM ve diger uluslararasi kurumlardaki reform ihtiyaci artik görmezden gelinemez"

Erdogan, Birinci Dünya Savasi sonrasi temelleri atilan Ikinci Dünya Savasi sonrasi tahkim edilen bu sistemin uzun süredir adalet ve istikrar üretmedigine dikkati çekerek, "Islam aleminin söz hakkinin olmadigi, Afrika'nin, Latin Amerika'nin, Güney Asya'nin taleplerinin dikkate alinmadigi sadece gücü elinde bulunduran bes ülkenin çikarlarinin gözetildigi bu sistemin halihazirdaki yapisi ile devam etmesi mümkün degildir. Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kurumlardaki reform ihtiyaci artik görmezden gelinemez." dedi.

Türkiye olarak bu reform ihtiyacini yillardir, "Dünya besten büyüktür" ifadesiyle dile getirdiklerini hatirlatan Erdogan, bu konudaki somut tekliflerini kisa süre önce, 'Daha adil bir dünya mümkün' diyerek, milletle ve tüm dünyayla paylastiklarini belirtti.

Böylece sadece elestirmek yerine, temsilde adaletin saglandigi ve veto imtiyazinin kaldirildigi bir Birlesmis Milletler için ilkeli, kapsamli, stratejik ve uygulanabilir bir model sunduklarini dile getiren Erdogan, sunlari kaydetti:

"76. Birlesmis Milletler Genel Kurulu sirasinda yaptigim görüsmelerde ülkemizin bu çabalarinin makes buldugunu görmekten ayrica memnuniyet duyduk. Tüm mazlum ve magdurlar adina yürüttügümüz bu mücadeleyi çok daha yukarilara tasimakta kararliyiz. Insani merkeze alan, adaleti ve hakkaniyeti önceleyen, güçlünün hakli oldugu degil haklinin güçlü oldugu küresel bir düzen kurulana kadar mücadelemizi sürdürecegiz. 'Güç ve Paradoks: 21. Yüzyilda Büyük Stratejiyi Anlamak' temasi altinda TRT World Forum'da yapilacak tartismalarin bizlere yeni ufuklar açacagina inaniyorum."

Cumhurbaskani Erdogan, Forum'un basarili geçmesi dileklerini de iletti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile