Cumhurbaşkanı Eroğlu, Abd Temaslarını Anlattı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının devam eden müzakere sürecinde hazırladığı mülkiyetle ilgili öneri paketinin New York'ta takdirle karşılandığını, uzlaşma niyetiyle hazırlanmış bir paket olarak değerlendirildiğini söyledi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının devam eden müzakere sürecinde hazırladığı mülkiyetle ilgili öneri paketinin New York'ta takdirle karşılandığını, uzlaşma niyetiyle hazırlanmış bir paket olarak değerlendirildiğini söyledi.
New York ziyaretini tamamlayarak KKTC'ye dönen Cumhurbaşkanı Eroğlu, havaalanında temaslarını anlattı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk tarafının müzakerelere konsantre olmuş taraf olduğunu ve müzakereleri, iyi niyetle, bir anlaşmaya varma düşüncesiyle sürdürdüğünü ifade eden Eroğlu, "Bizde anlaşma, uzlaşma niyeti var. Karşı taraf da o niyeti ortaya koyarsa, uzlaşmamak için pek fazla neden kalmaz. Ancak gerçekçi olmak lazım. Var olan gerçekler ışığında politikaları masaya yansıtmak gerekir.
Aksi takdirde ülkede hiçbir şey olmamış gibi hareket ederseniz, bir yere varmak mümkün değil" dedi. Cumhurbaşkanı Eroğlu havaalanında yaptığı açıklamada, temaslarını anlattı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

NEW YORK TEMASLARI
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM'nin 65. Genel Kurulu görüşmeleri ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile temaslarda bulunmak üzere gittiği New York'ta kaldığı 1 hafta içinde birçok önemli temas yaptığını söyledi. Temaslarında Kıbrıs konusundaki gelişmeler ve Türk tarafının mülkiyetle ilgili önerileri hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu kaydeden Eroğlu, Finlandiya ve İspanya Dışişleri Bakanları'nın yansıra KKTC'ye davet ettiği Katar Emiri ile de görüşme fırsatı bulduğunu belirtti. Eroğlu, BM Genel
Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirdiği görüşmede Türk tarafının mülkiyetle ilgili görüş ve önerilerini ortaya koyduklarını söyledi. Ban'ın mülkiyet konusundaki önerilerle ilgili pozitif bir tavır ortaya koyduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Müzakerelerin sonsuza dek devam edemeyeceğini, yıl sonuna kadar bir sonuç alınması beklentisi içinde olduğunu hissettirdi bize. Güney Kıbrıs'ta gelecek yıl yapılacak seçimlerin müzakereleri erteler düşüncesiyle yıl sonuna kadar bir sonuç alınması beklentisi
içinde olduğunu aktardı" diye konuştu.

BAKAN TÖRE'NİN AÇIKLAMALARI
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, gazetecilerin, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre'nin Kıbrıs ile ilgili Hatay örneğini verdiği açıklamasıyla ilgili sorusuna yanıtında, "Sayın Bakan, kendi görüşlerini ortaya koydu. UBP'nin böyle bir politikası yoktur" dedi. Eroğlu, şöyle devam etti:
"Ben müzakere masasında Kıbrıs sorununa çözüm arayışları içerisinde bulunmaktayım. Dolayısıyla Sayın Bakan'ın söylediği kendisini bağlar. Onun böyle bir açıklama yapacağına dair bir bilgim yoktu. Zaten ben parti başkanı değilim, başbakan da değilim. Ancak uzun yıllar parti başkanlığını yaptığım UBP'nin de böyle bir politikası olmadığını biliyorum. Şu anda müzakere masasında Kıbrıs Türkü'nün onuruyla bu topraklarda yaşayacağı bir anlaşma arayışı içerisindeyiz".

BAN'IN YENİ RAPORU
Eroğlu, başka bir soruya yanıtında, BM Genel Sekreteri'nin Kasım ayında açıklayacağı raporun hazırlanmasına henüz başlanmadığını söyledi. Rapor taslağının, liderlerin Ekim ayında yapacağı görüşmeler ve ortaya konulan mülkiyetle ilgili öneri paketlerinin ne denli yakınlaştırılacağının ortaya çıkması ve Downer'ın değerlendirmelerinin ardından hazırlanacağına işaret eden Eroğlu, "Genel Sekreter'in raporunun şekli ne olacak bilemem. Yalnız açıklıkla ifade edebilirim ki bizim mülkiyetle ilgili ortaya
koyduğumuz paket New York'ta takdirle karşılandı, Genel Sekreter tarafından da takdirle karşılandığını ve yapıcı bulunduğunu söyleyebiliriz" dedi. Eroğlu, Türk tarafının mülkiyetle ilgili hazırladığı öneri paketinin uzlaşma niyetiyle hazırlanmış bir paket olarak değerlendirildiğini de söyledi.

"2010 SONUNA KADAR ÇÖZÜM OLMAZSA*"
"2010 sonuna kadar çözüm olmazsa nasıl bir yol izlenecek? Bunu görüştünüz mü" sorusu üzerine Eroğlu, Türk tarafının müzakerelere konsantre olmuş taraf olduğunu ve müzakereleri iyi niyetle, bir anlaşmaya varma düşüncesiyle sürdürdüklerini belirtti. Eroğlu, "Bizde anlaşma, uzlaşma niyeti var. Karşı taraf da o niyeti ortaya koyarsa, uzlaşmamak için pek fazla neden kalmaz. Ancak gerçekçi olmak lazım. Var olan gerçekler ışığında politikaları masaya yansıtmak gerekir. Aksi takdirde ülkede hiçbir şey olmamış
gibi hareket ederseniz, bir yere varmak mümkün değil" diye konuştu.

TARAFLARIN KONFERANS ÖNERİLERİ
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, tarafların Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası konferans düzenlenmesi konusunda uzlaşıp uzlaşmadığının sorulması üzerine, tarafların ortaya koyduğu uluslararası konferans önerilerinin birbirinden çok farklı olduğunu söyledi. Eroğlu, şöyle devam etti:
"Onun düşündüğü BM Güvenlik Konseyi üyeleri, AB üyeleri, garantörler, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk toplumu. Bizim vasfımızı aşağı çekerek, kendini de yukarı tutarak bir öneride bulundu. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Biz ise 4'lü, yani Türkiye, Yunanistan, KKTC ve Rum Yönetimi liderlerinin katılacağı bir konferans. Bunu da Rum tarafı benimsemiyor. Dolayısıyla mühim olan, müzakere masasındaki 6 başlığı tamamlayıp, bir anlaşma metnini ortaya çıkarmaktır."
(OK-D)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile