Cumhurbaşkanı Eroğlu, Yabancı Gazeteci Heyetini Kabul Etti

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Biz New York'ta yapılacak olan görüşmelerde Genel Sekreter'den müzakerelere bir zaman limiti koymasını isteyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin 27'nci kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere adaya gelen yabancı gazetecileri kabul etti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, yabancı gazetecileri böylesi önemli bir günde Kıbrıs Türk halkının arasında görmekten onur ve gurur duyduğunu söyledi. Eroğlu, KKTC'ye gelen gazetecilerin hem ülkeyi daha iyi tanımak hem de Kıbrıs sorununun derinliklerine inerek daha iyi değerlendirme fırsatı bulacaklarına olan inancını dile getirdi.
Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı çözüm bulmaya yönelik müzakerelerin devam etmekte olduğunu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Hristofyas ve kendisini 3'lü görüşme için 18 Kasım'da New York'a davet ettiğini belirten Eroğlu, "Ümit ederim bu üçlü görüşme, müzakerelerin daha da süratlenmesine katkısı olur" dedi. Karşı tarafı suçlamak istemediğine, ancak Rum tarafının müzakereleri yavaştan alarak zamana oynamakta olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Onlar için anlaşma olmuş olmamış durumlarında her hangi
bir değişiklik olmayacağı düşüncesiyle de zaman limitini kabul etmemektedirler" şeklinde konuştu.
Mülkiyet konusunu görüşmekte olduklarına, çok yavaş ilerleme olmasından dolayı Genel Sekreter'in liderleri New York'a davet ettiğine dikkati çeken Eroğlu, kendisinin KKTC'nin temsilcisi olarak Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma arayışı içinde olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle dedi:
"Bu sadece benim veya Türk tarafının istemesiyle olmaz, karşı tarafın da aynı siyasi iradeyi ortaya koyması ile mümkündür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler üyesi olmalarından dolayı onlar bizden daha rahat pozisyondadır. Buna karşın çözümsüzlüğün faturasını bize ödettiriyorlar. Bu da dünyanın bize yaptığı bir haksızlıktır."
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, New York'taki görüşmede Genel Sekreter'in mülkiyetten başlayarak belirlenen 6 başlıktaki tıkanıklıkların aşılması için neler düşündüklerini kendilerine soracağını düşündüğünü belirtti. "Bizim düşüncemiz yıllardan beridir devam eden müzakerelere bir zaman limiti konulmadığı sürece daha uzun yıllar gideceği yönündedir. Dolayısı ile biz Genel Sekreter'den müzakerelere bir zaman limiti koymasını isteyeceğiz. Yapar mı yapmaz mı bilemiyoruz. Çünkü
Hristofyas bunun karşısındadır" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri ile yapacakları yarım günlük görüşmede neleri sığdırabileceklerini bilmediğini, ancak Genel Sekreter'in müzakerelerin daha seri şekilde devam etmesini isteyeceğini söyledi.

EROĞLU, SALI GÜNÜ NEW YORK'A GİDİYOR
Öte yandan, KKTC Cumhurbaºkanl??? Bas?n Bürosu'nun açıklamasına göre, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile 18 Kasım'da üçlü görüºme gerçekleºtirmek üzere 16 Kas?m Sal? günü New York'a hareket edecek.
New York temasları sırasında Cumhurbaşkanı Eroğlu'na, Cumhurbaºkanl??? Müsteºar? Mustafa Tokay, Cumhurbaºkan? Özel Temsilcisi Kudret Özersay ve Cumhurbaºkanl??? Sözcüsü Osman Ertu? ve müzakere heyeti üyeleri eºlik edecek.
Cumhurbaºkan? Ero?lu'nun, New York temaslarının ardından İstanbul'a hareket edeceği belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile