Azerbaycan'ın geliştiğini görmenin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Gül, 2 ülke arasındaki işbirliği nedeniyle yakın istişarelerde bulunduklarını belirtti. Bu dayanışmayı devam ettireceklerini söyleyen Gül, "2'li ilişkiler siyasi, güvenlik, ekonomik ve kültürel alanlarda giderek gelişmektedir. Şirketlerimizi karşılıklı olarak iş yapmaları, yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Azeri şirketlerin Türkiye'ye yaptıkları yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.
2 ülke arasındaki siyasi ilişkilere de değinen Gül, "Siyasi alandaki ilişkilerimiz çok önemlidir. Bugün imzalanan stratejik ortaklık ve karşılıklı yardım anlaşması bunun en açık göstergesidir. Bugün yine yaptığımız görüşmelerde Kafkasya'nın güvenli bölge olması için neler yapılması gerektiğini görüştük. Dağlık Karabağ sorununun çözümü, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında işgalin sona ermesi konularını görüştük. Bunu konuşarak kısa süre içerisinde sorunun çözümünün gerekli olduğuna inanıyoruz. Tüm
dünyanın da bu gerçeği görmesi gerekir. 18 senedir bu yeteri kadar ilgi görmedi. Bütün meseleleri konuşarak, görüşerek Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içerisinde bu yöndeki istişarelerimize devam edeceğiz. Birleşmiş Milletlerin (BM) bu yönde çağrısı vardır, İslam konferanslarının çağrıları var. Tüm bunlara kulak vererek dost ülkelerin, bu bölgeyle tarihi ilişkileri olan tüm komşu ülkelerin konunun çözümü için gayret sarf etmesi gerekir. Ümit ediyorum ki bu yöndeki çalışmalar güçlü şekilde devam edecek" diye
konuştu.
Türkiye'nin daima Azeri kardeşlerinin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Gül, gösterilen misafirperverlik için de Azerilere teşekkür etti. Vizelerin kaldırılmasıyla ilgili olarak görüştüklerini dile getiren Gül, Ermenistan - Azerbaycan ilişkileriyle ilgili olarak geniş istişarelerde bulunduklarını belirtti. Gül, "Şuna inanıyoruz ki Kafkasları biz istikrarlı işbirliği bölgesi haline getirmeliyiz. Bunun için de bu anlaşmazlığın çözülmesi gerekir. 18 senedir böyle devam etti, bundan sonra
böyle devam etmemesi gerekir. Ve bu çözüm Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesi içerisinde olmalıdır. BM'nin tanıdığı sınırların herhangi şekilde başka ülke tarafından tutulması uluslararası alanda kabul edilemez. Bu problemin çözümü için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.
Tüm Kafkasların istikrar ve işbirliği alanı haline gelmesi için sorunların çözülmesi gerektiğini dile getiren Gül, çözümün bölgede daha büyük işbirliğine, ekonomik faaliyetlerin ortaya çıkmasına yol açacağını söyledi. Gül, "Bazen büyük problemler sessiz ama kararlı çalışmayla çözülür. Ümit ederim ki bölgedeki tüm problemler çözülünce geniş bir işbirliği alanı olacaktır. Bu bölge cazip hale gelecektir ve halk da çok daha mutlu olacaktır" diye konuştu.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Türkiye - Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. İleride de Türkiye ve Azerbaycan arasındaki iyi ilişkilerin devam edeceğinden şüphesi olmadığını açıklayan Aliyev, Azerbaycan topraklarının düşman işgali altında olduğunu hatırlattı.
Ermenistan devleti tarafından tüm uluslararası hukuk kurallarının ihlal edildiğini dile getiren Aliyev, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü için gerekli bütün adımları atacaklarını söyleyerek Türkiye'ye tüm bu meselelerde kendilerine verdiği destek için teşekkür etti. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunun çözümü için de görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Aliyev, Ermenistan'la barış sağlanmasını istediklerini, Ermenistan'dan da aynı adımı beklediklerini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün Bakü'deki temasları kapsamında Meclis Başkanı Oktay Esadov ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev İle Ortak Basın Toplantısı Düzenledi
Temasları kapsamında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.