Cumhurbaşkanı Gül: Referandumda halkın iradesi tecelli etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de halk iradesinin, kendi tercihlerini dikkate almayan ve demokrasi dışı yöntemlere tevessül eden odaklara karşı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de halk iradesinin, kendi tercihlerini dikkate almayan ve demokrasi dışı yöntemlere tevessül eden odaklara karşı daha bilinçli duruşuna tanıklık ettiğini söyledi. Gül, referandum sonucunda halk iradesinin tecelli ettiğini kaydetti.

Yeni yasama yılının başlaması dolasıyla TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, TBMM'de siyasi temsilin derinleşmesi ve çeşitlenmesinin sağlanması gerektiğini işaret etti. Gül, temsili derinleşmesi ve çeşitlenmesinin, tüm farklılıkları siyasete yansımasını sağlayacağına işaret ederek, "Ülkenin tüm önde gelen siyasi akımlarının temsil edilmediği bir Meclis, eksik bir Meclis olacaktır."dedi.

Konuşmasında siyasi istikrar ve çoğulcu temsile dikkat çeken Gül, ilerleme ve kalkınmanın siyasi istikrarın olduğu dönemlerde gerçekleştiğini vurguladı. Gül, olgun bir demokrasi için siyasi katılımın önemli olduğuna işaret ederek, sadece siyasi partilerin değil, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla toplumun tamamının siyasi güçlere katılımın Türkiye'nin temel sorunlarının çözümünü kolaylaştıracağını kaydetti.

Yeni bir siyaset dili kurulmasını isteyen Gül, "Siyaset dili, yapıcı da, yıkıcı da olabilir. Yakın dönem siyasi tarihimiz, eskittiğimiz siyaset dilinin yapıcı olmaktan çok ziyade çatışmacı olduğu örnekleriyle doludur." dedi.

Konuşmasında 12 Eylül tarihinde gerçekleştirilen anayasa değişikliği oylamasını değerlendiren Gül, "Referandumda, milletin iradesinin tecelli etmiştir. Mesele referandum öncesinde kimin ne dediği değil, söylenenlerin toplamının milletin sözü ve iradesi olduğunu bilmek ve bunu milli bir şuur olarak selamlamaktır. Her demokratik ülkede yapılan seçim ve referandumlarda olduğu gibi, bizim ülkemizde de siyasi konularda farklı tercihler mevcuttur ve olmak zorundadır. Aksi halde demokrasi olmaz. Farklı bakış açılarını 'kutuplaşma' olarak görmek, olgunlaşmamış bir demokratik anlayışın tezahürüdür. Bu farklılıkları, dışlama, tahkir etme, yok sayma, kültürel bölünme değil, tam tersine demokratik zenginliğin bir göstergesi olarak alınmalıdır. Aslolan, referandumda temsil edilen tüm kesimlerin hassasiyetlerine, kaygılarına, umutlarına, beklentilerine cevap vermek ve tercihlerine saygı duymaktır. Bu sorumluluk, başta iktidar olmak üzere, Meclis'te olan ve olmayan bütün siyasi partilerin sorumluluğudur. Bu, sivil veya resmi tüm kurumlarımızın hassasiyetle üzerinde durması, dikkat etmesi gereken bir sorumluluktur.'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni bir anayasanın, tamamen sivil bir irade tarafından hazırlanması ihtiyacının, bugün çok açık olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Yetkin bir demokratik kültür ve uzlaşı ahlakını geliştirmek sadece siyasetçilere düşen bir görev olarak görülmemelidir. Bu konuda, yasama, yargı ve yürütmenin ve tüm devlet kurumlarının, sivil toplumun, bürokrasinin sorumluluğu da bulunmaktadır. İşte bu çerçevede, son referandumun en önemli kazanımı, kuşkusuz, milletin kendi seçtiği temsilcileri tarafından hazırlanmış bir değişikliğin, milletin bizzat kendisi tarafından onaylanmış olmasıdır. Ancak, bu değişiklikler, önemli olmakla beraber, yeterli değildir. Yeni bir anayasanın, tamamen sivil bir irade tarafından hazırlanması ihtiyacı bugün çok açıktır.''

Türkiye'de halk iradesinin, kendi tercihlerini dikkate almayan ve demokrasi dışı yöntemlere tevessül eden odaklara karşı daha bilinçli duruşuna tanıklık ettiğini ifade eden Gül, şunları söyledi: ''Bu önemli bir gelişmedir. Milletin bu çatı altındaki temsilcileri, demokratik düzen ve ilkeler çerçevesinde milletin iradesinin tecellisi konusunda çok dikkatli olmalı ve milletin sesini bastıracak, iradesini askıya alacak girişimlere karşı durmalıdır. Demokrasimiz üzerinde her zaman tehdit teşkil etmiş olan demokrasi karşıtı plan ve programlara millet adına TBMM tek bir ses olarak karşı çıkmalıdır. Bu çatı altında, bu iradenin varlığından kuşkum yoktur.'' şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile