Çözüm sürecinde dikkatle ve sabırla çalışılması gerektiğini söyleyen Gül, "Birden bire her şeyi toz pembe de görmemek lazım. Ama muhakkak ki böyle büyük bir sorundan kurtulmak için herkesin yapıcı olarak dikkatli bir şekilde katkı vermesinin çok faydalı olduğuna her zaman inanıyorum'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, çözüm sürecinin Türkiye içinde ve dışında silahlardan vazgeçmekle olacağını da vurguladı.
Basın mensupları tarafından yeni anayasanın hazırlanması konusunda umutlu olup olmadığı sorulan Cumhurbaşkanı Gül, "Onu Sayın Başkan'a (TBMM Başkanı Cemil Çiçek) soracağız. Bu konuyla ilgili çok konuştuk, daha fazla konuşmaya gerek yok kanaatindeyim. Herkes ne yapacağını herhalde biliyor. Takip edeceğiz bundan sonra" ifadelerini kullandı. Liderleri bir araya getirme yönünde bir girişimde bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine de Gül, "Yok, doğrusu benim öyle bir niyetim yok. Benim anayasal görevim devlet kurumları arasında uyumu sağlamakla ilgili. Onu da yapıyorum. Ama öyle bir şey görsem, değerli başkanların böyle bir arzularını, netice alabileceğimizi görsem, yaparım tabii ki… Sayın Başkan, zaten uğraşıyor" diye ekledi.
Cumhurbaşkanı Gül, çözüm sürecinin akışını nasıl bulduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken de bu süreçte dikkatle ve sabırla çalışmak gerektiğini dile getirdi. Gül, "Birden bire her şeyi toz pembe de görmemek lazım. Ama muhakkak ki böyle büyük bir sorundan kurtulmak için herkesin yapıcı olarak, dikkatli bir şekilde katkı vermesinin çok faydalı olduğuna her zaman inanıyorum. Bu konjonktürde değil, daima bu konularla ilgili bu görüşlerimi paylaştım. Şimdi ilk defa aleni, bu kadar herkesin işin içine girdiği bir süreç… Bunun artık muhakkak başarılı olması gerekir." değerlendirmesinde de bulundu.
Süreçte eksiklikler olup olmadığına ilişkin bir başka soru üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, bu konuları ilgili yerlerde konuştuklarını kaydetti.
Gül, "Bu işin esas netice vermesi, tamamen silahlardan vazgeçmekle olur. Silahlardan vazgeçmek, Türkiye içinde değil Türkiye dışında silahlardan vazgeçmekle olur" diye ekledi. Çekilme sürecine ilişkin nasıl bir düzenleme olup olmayacağı yönündeki bir soruya cevaben de Gül teknik konuların güvenlik birimlerince ele alındığını vurguladı ve şöyle ekledi: "Esas mesele tamamen silahlardan arınmaktır. Bu Türkiye içinde değil Türkiye dışında esas bu işleri bırakmaktır önemli olan. İnşallah iyi olur."
Muş ve Bingöl'e gerçekleştirdiği ziyaretlerin etkileyici olduğunun belirtilmesi ve ziyaretlerin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bölgeye özel bir şekilde gitmediğini, bütün illeri ziyaret ettiğini, bu gezilerin de daha önceden planlandığını aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, "Böyle bir sürece, böyle bir döneme rastlamış oldu. Halk, doğuda, güneyde, her zaman devlete, millete bağlıdır. Her yerde, her gittiğimiz yerde. İki sene önce Diyarbakır'daki, Patnos'daki büyük coşku… Bunlar hep devlete, millete bağlılığı gösteriyor, halkın. Ama problem de ortadaydı. O problemden ümit ederim ki kurtulmuş olacağız. Herkes yapıcı katkı vermeli." ifadelerini kullandı .
Cumhurbaşkanı Gül: Sürecin Netice Vermsi Tamamen Silahlardan Vazgeçmekle Olur
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Nisan dolayısıyla TBMM'de verilen resepsiyonda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.