Cumhurbaşkanı Gül TBMM'de konuştu: Sorunlarımızı birbirimizi anlayarak çözebiliriz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin 5. yasama yılı açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önemli mesajlar verdi. Gül, toplumsal soruları f

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin 5. yasama yılı açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önemli mesajlar verdi. Gül, toplumsal soruları farklı kesimlerin birbirlerini anlayarak çözmesi gerektiğine işaret etti. Gül, Kürt sorununun ise demokratik zeminde çözüleceğine inandığını ifade etti.

TBMM'nin açılış yılı dolayısıyla Genel Kurul'da milletvekillerine hitap erden Gül, "Bugün Türkiye'de temel bazı konuları bir birimizi anlamaya çalışarak ve olgunlukla tartışmamız gerektiğidir. Ortak paydamız daha çok demokrasi ve daha fazla siyaset ve çoğulculuktur. Bunun dışında kalan tüm yollar tükenmiştir, bitmiştir. Açık ve net ifade etmek gerekirse dünkü sorunlarımız zamanında çözülmediği için büyüyerek bugüne kadar gelmiştir. Aynı şekilde bugün çözmezsek bunlar yarına miras olarak kalacak ve çözümleri giderek zorlaşacaktır. Bu bağlamda demokrasimizin sürekli geliştirilmesi, reformların kesintisiz sürmesi elzemdir. Unutmayalım ki bu süreç ülkemizi her bakımından daha güçlü hale getirecektir. Bu sorunları cesaretle çözmek yerine siyaseten kullanılmasının ileride bize çok büyük maliyetler getireceğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bunun için bu meseleleri göz ardı etmeden büyük bir sorumluluk bilinci ve samimiyet içinde çözümlenmesi için çaba göstermemiz gerekir." dedi.

Kürt sorununa da değinen Gül, bu sorunun terör sorunundan ayrıştırılarak ele alınması ve demokratik yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Sorunun uzun yılların bir realitesi olan demokratik standartların yetersizliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, sorunun bölücü terörden ayrıştırarak çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda yaşanan acı tecrübeler, yapılan fedakarlıklar çekilen acılar olduğunu, konu hakkında konuşurken bunların boğazına düğümlendiğini vurgulayan Gül, "Bu sorun bugün ne yazık ki terörle iç içe geçmiştir. Bu noktada milletimizin ferasetine güvenerek sağduyulu davranmak ve makul bir çözüm için terörden kaynaklanan sorunları birbirinden ayırmaktır. Yaşanan onca acıya rağmen, milletimizin bir bütün olarak sağduyusu siyasi partilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın olgun tutumları sayesinde bazı olumsuzluklara rağmen yine de büyük mesafeler alınmıştır. Bu konuda temel yaklaşım terörle mücadele ve demokratik sorunları bir birinden ayırmak konusunda hassa olunmasıdır. Güvenlik güçlerimizin etkisi ve gücü yanında Yüce Meclis ve demokratik düzenimiz terörün önündeki en büyük engeldir." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile