Gül, Türkiye'nin son 10 yılda büyüyen ekonomisi ve gelişen yetenekleriyle insani yardımlar alanında yükselen bir ülke haline geldiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Antalya'da düzenlenen 2. Uluslararası Hopefor Konferansı'na video mesaj gönderdi. Gül, doğal felaketlerin çoğunun insanoğlunun uzun yıllardır çevreye verdiği zararlardan kaynaklandığına dikkat çekti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde düzenlenen 2. Uluslararası İnsani Yardım Operasyonları Gücü Konferansı (HOPEFOR), Antalya'nın Aksu ilçesi Kundu bölgesinde başladı.
Toplantıya katılamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında doğal felaketlerin çoğunun insanoğlunun uzun yıllardır çevreye verdiği zararlardan kaynaklandığını ifade etti.
Doğal afetlerin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha çok yıkıma yol açtığını kaydeden Gül, afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemine değindi. Gül, dünyanın giderek artan şekilde felaketlerle karşı karşıya kaldığını, küresel ısınma nedeniyle iklim koşullarının bozulduğunu, fırtına, sel ve kuraklık gibi felaketlerin daha sık yaşanmaya başladığını ifade etti.
Bu çevre felaketlerinin, açlık, salgın hastalıklar ve barınma sorunları gibi diğer faciaları da beraberinde getirdiğinin altına çizen Gül, "Mevcut şartlar altında sadece çevre güvenliği değil, gıda güvenliği ve biyolojik güvenlik gibi konularda işbirliği yapmamız ihtiyacı ortaya çıkmıştır." dedi.
Afetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalarda Türkiye, Katar ve Dominik Cumhuriyeti'nin Hopefor Girişimi'ni belirten Gül, Kasım 2011'de Katar'da düzenlenen konferansta kurulması planlanan mükemmeliyet merkezinin uluslararası topluma tanıtıldığını kaydetti.
Katar'ın bu merkezi biran önce uluslararası toplumun hizmetine sunacağını ümit ettiğini belirten Gül, "Hopefor Girişimi çerçevesinde oluşturulacak uzmanlık ve yetenekler, açlık, kuraklık ve salgın hastalıklarla mücadele anlamında da önemli bir sinerji yaratacaktır." dedi.
Pakistan, Haiti, Somali ve ABD'de de yaşanan afetlerin, birçok ülkenin doğal afetlere karşı kapasitesinin yetersiz kaldığını gösterdiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin son 10 yılda büyüyen ekonomisi ve gelişen yetenekleriyle insani yardımlar alanında yükselen bir ülke haline geldiğini kaydetti.
Doğal afetlerde de ihtiyaç duyanlara ilk yardım elini uzatan ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını hatırlatan Gül, "1999 Marmara Depremi'nde büyük kayıplar veren Türkiye, bu zor zamanında uluslararası toplumun ülkemize sağladığı desteği hiçbir zaman unutmamıştır. Bu felaketlerden acı dersler çıkarttık, söz konusu tecrübeyi de uluslararası toplumla paylaşmaya her zaman hazırız. Nitekim 2011 yılının ekim ve kasım aylarında Van'da yaşanan iki depremde tüm askeri ve sivil savunma kurumlarımızın iyi bir sınav verdiklerini, ilgili makamların başarılı bir biçimde hareket ettiklerini, doğal felaketlerle mücadele yeteneklerimizin belirli bir gelişme göstermiş olduğunu bir kez daha gözlemledik." ifadelerini kullandı. Afet ve acil durumlara müdahale edecek kurumların Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çatısı altında birleştirilmesinin ardından bunun doğru bir adım olduğunu gördüklerini anlatan Gül, mart ayından bu yana Suriye'den evlerini terk ederek Türkiye'ye gelmek zorunda kalanların ihtiyacının karşılanmasında başarılı bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye İnsanı Yardımda Yükselen Ülke Konumunda
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan, Haiti, Somali ve ABD'de de yaşanan afetlerin, birçok ülkenin doğal afetlere karşı kapasitesinin yetersiz kaldığını gösterdiğini söyledi.