Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Müslümanların dini toplululuk oluşturmasını zorlaştıran yasayı anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ikinci kez veto etti.
Slovakya Haber Ajansının (TASR) haberine göre Cumhurbaşkanı Kiska'nın, ülkedeki dini toplulukların tanınmasını zorlaştıran yasa değişikliğini ikinci kez veto etmesine rağmen kanun 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.
Slovakya anayasasına göre, cumhurbaşkanı tarafından parlamentoya geri gönderilen yasa değişikliği, tekrar kabul edilmesi halinde cumhurbaşkanının imzalamasına gerek kalmadan yasalaşıyor.
Kiska, daha önce parlamentoda kabul edilen yasa değişikliğini, 'anayasada garanti altına alınan temel hak ve özgürlükleri uygunsuz şekilde sarsması' nedeniyle veto ettiğini açıklamıştı, düzenleme Mecliste yeniden görüşülüp 31 Ocak'ta tekrar kabul edilmişti.
Koalisyon hükümetinde yer alan sağ eğilimli Slovakya Ulusal Partisi’nin (SNS) hazırladığı tasarı, 30 Kasım 2016'da muhalefetin de desteğiyle Meclis tarafından oy çokluğuyla kabul edilmişti.
Düzenlemeye göre bir dini topluluğun devlet tarafından tanınması için gerekli olan 20 bin üye şartı 50 bine çıkarılıyor. Buna göre ülkede, İslam'ın resmi din olarak kabul edilmesi ve Müslümanların cami açması için en az 50 bin kayıtlı üyeye sahip olmaları gerekiyor.
Yaklaşık 5 bin Müslüman'ın yaşadığı Slovakya’da, cami bulunmuyor. Müslümanların cami yapmak için yaptıkları başvurular, dini topluluk olmak için gerekli olan 20 bin üyeye sahip olmadıkları gerekçesiyle kabul edilmiyordu.
Cumhurbaşkanı Kiska'dan İslam Karşıtı Yasaya İkinci Kez Veto
Düzenlemeye göre bir dini topluluğun devlet tarafından tanınması için gerekli olan 20 bin üye şartı 50 bine çıkarılıyor Buna göre ülkede, İslam'ın resmi din olarak kabul edilmesi ve Müslümanların cami açması için en az 50 bin kayıtlı üyeye sahip olmaları gerekiyor.