Cumhurbaşkanı ve İSEDAK Başkanı Gül'ün Mesajı

Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi Başkanı Abdullah Gül, üye ülkelerin toplam ticaret hacminin, 4 trilyon doları aştığını, İslam İşbirliği Teşkilatı içi ticaretin yaklaşık yüzde 18 seviyesine yükseldiğini belirterek, üye ülkelerin toplam gayri safi hasılasının da 2011 yılında 5,73 trilyon dolardan 2012 yılında 6,11 trilyon dolar seviyesine ulaştığının tahmin edildiğini bildirdi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki İSEDAK İzleme Komitesi 29. toplantısı, Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıya mesaj gönderen Gül, İSEDAK 29. toplantısına katılan tüm temsilcileri Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Son toplantıdan bu yana bölgede ve dünyada çok önemli gelişmelere tanıklık edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"2008'de patlak veren küresel ekonomik krizin olumsuz etkileri halen devam etmekte olup birçok gelişmiş ekonomi yüksek kamu borcu ve işsizlikle mücadele ederken, gelişmekte olan ülkeler de bu kırılgan ortamda etkinlik arayışlarını sürdürmektedirler. Son dönemde hem sıklığı hem de etki süresi artan küresel ekonomik krizlerin ve dalgalanmaların olumsuz tesirlerini azaltabilmek için uluslararası camia olarak, bir yandan krizlere yol açan yapısal sorunlara çözüm ararken bir yandan da çok taraflı ekonomik işbirliği ve dayanışmayı daha çok teşvik etmeliyiz. Çözüm, korunmacılık ve içine kapanma formülleri içerisinde değil, yine etkin ve sürdürülebilir işbirliğinde aranmalıdır."

-"Etkin bir ekonomik işbirliği, bölgesel ve küresel siyasi istikrarın da anahtarı"-

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik ve siyasi ilişkilerin, insanlık tarihinde görülmemiş bir şekilde birbiriyle bütünleştiği bir ortamda yaşandığını belirterek, etkin bir ekonomik işbirliğinin, bölgesel ve küresel siyasi istikrarın da anahtarı konumuna geldiğini vurguladı.

Mesajında, "Esasen dinimizin özünü teşkil eden ve ortak kültürümüzün en önemli unsuru olan dayanışma ve kardeşlik duygusu ile dünya işbirliği kültürüne, dolayısıyla siyasi istikrarına önemli bir derinlik kazandırabileceğimize inanıyorum" ifadesini kullanan Gül, bu çerçevede Medine'ye hicret eden muhacirlere Ensar'ın gösterdiği eşsiz kardeşlik ve yardımlaşma ile sonrasında muhacirlerin Ensar'a olan örnek vefasının bugün de rehberlik edecek nitelikte olduğuna dikkati çekti.

Gül, 2009 yılında yapılan İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nin bu anlayıştan yola çıkarak işbirliği için küresel değişimleri göz önüne alan yeni bir strateji hazırlanmasına karar verdiğini hatırlatarak, işbirliğine yeni ufuklar açacak ve İSEDAK'ın gelecek dönemde daha etkin çalışmasını sağlayacak İSEDAK Stratejisi'nin titiz bir çalışma ile kısa sürede hazırlandığını ve 14-15 Ağustos 2012 tarihlerinde Mekke'de düzenlenen 4. Olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde kabul edilerek yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Bu stratejinin, uygulamaya dönük iki önemli mekanizma öngördüğüne, bunların "çalışma grupları" ve "proje finansman mekanizması" olduğuna işaret eden Gül, çalışma gruplarının işbirliği alanlarında üye ülke uzmanlarını düzenli olarak bir araya getireceğini ve ülkeler arasında anlayış birliği ve ortak lisan oluşmasına hizmet edeceğini bildirdi.

Proje finansman mekanizmasıyla üye ülkelerin çok taraflı ve stratejinin hedeflerine uygun projelerine finansman sağlanacağını ifade eden Gül, mesajında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kapsamda, önümüzdeki dönem işbirliğimizin sektörel bazda fikri temellerini hazırlayacak olan çalışma gruplarının faaliyetlerine başlamış olmalarından büyük bir memnuniyet duymaktayım. Ulaştırma ve turizm çalışma grupları ilk toplantılarını yakın zamanda başarıyla gerçekleştirmişlerdir. Stratejinin önemli bir özelliği de üye ülke temelli bir yaklaşım tarzı benimsemesidir. Bu çerçevede sizlerden isteğim tüm sektörlerdeki çalışma gruplarına çok etkin katılım sağlamanızdır. Ayrıca mekanizmadan istifade etmek üzere bu yıl içerisinde üye ülkelerden ve ilgili kuruluşlardan çok sayıda faydalı ve uygulanabilir proje önerisi alacağımızı umuyorum."

-"İİT üyesi ülkelerin toplam ticaretinde iyileşmeler yaşandı"-

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, İslam dünyasının ekonomik ve ticari alanda en önemli işbirliği platformu olan İSEDAK'ın, kuruluşundan bu yana tam 29 yıldır kardeş ülkeler arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi ve ülkelerdeki büyük ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesi için birçok program başlatıldığını ve bir dizi önemli etkinliğin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bu çalışmalar neticesinde uluslararası konjonktürün de etkisiyle son yıllarda İİT üyesi ülkelerin toplam ticaretinde, diğer İİT ülkeleriyle olan ticaretlerinde ve toplam üretimlerinde önemli iyileşmeler yaşandığına işaret eden Gül, "Üye ülkelerimizin toplam ticaret hacmi, 4 trilyon doları aşmış, İİT içi ticaret yaklaşık yüzde 18 seviyesine yükselmiştir. Ülkelerimizin toplam gayri safi hasılasının da 2011 yılındaki 5,73 trilyon dolardan 2012 yılında 6,11 trilyon dolar seviyesine ulaştığı tahmin edilmektedir. İSEDAK yeni stratejisiyle küresel güç dengelerinin değiştiği ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki paylarının arttığı yeni ekonomik düzende İslam coğrafyasının etkin bir güç olmasına katkı sağlamaya devam edecektir" görüşlerini bildirdi.

-"Üye ülkelerin SMIIC'in faaliyetlerine aktif olarak katılmalarını temenni ediyorum"-

İSEDAK kapsamında son dönemde gerçekleşen bazı önemli gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Gül, ülkeler arasındaki ticaretin artırılmasına önemli bir katkı sağlayacak İİT Tercihli Ticaret Sistemi'nin yasal altyapısının tamamlandığını bildirdi.

Gül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Sistemin en kısa sürede fiili olarak uygulanabilmesi için tüm ilgili ülkeleri gerekli adımlara atmaya davet ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasına hizmet edecek Standartlar ve Metroloji Enstitüsü, SMIIC, kurumsallaşmasına hızla devam etmektedir. Tüm üye ülkelerin SMIIC'in faaliyetlerine aktif olarak katılmalarını temenni ediyorum."

Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerine karşı mali işbirliği alanında kaydedilen ilerlemenin umut verici olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"İİT Üyesi Ülkeler Menkul Kıymetler Borsaları Forumu'nun yoğun çabaları sonucu S&P İİT/ İSEDAK endeksinin Haziran 2012 itibariyle faaliyete geçmiş olmasından memnuniyet duymaktayım. Endeksin ilerleyen dönemlerde başarılı bir yatırım imkanı sunacağını ve eksikliği hissedilen diğer İslami finans araçlarının geliştirilmesine de katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Finans alanında çok önemli görevler icra eden Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumları arasında bilgi, tecrübe ve iyi uygulamaların paylaşıldığı İSEDAK Sermaye Piyasaları Düzenleyicileri Forumu'nun da Eylül 2012 yılında ilk toplantısını yaparak faaliyetlerine başlaması bizi ayrıca memnun etmektedir."

Gül, bilgi üreten, paylaşan ve yayan bir kurum olan İSEDAK'a üye ülkelerden gelecek hür türlü öneri, görüş ve hatta eleştirinin gelecekte daha başarılı faaliyetlerin şekillenmesine yardımcı olacağını vurgulayarak, tüm üye ülkelere, fikir ve görüşlerini paylaşmaları ve ortak bir duruş oluşturulmasına katkı sağlamak üzere başka çalışma grupları, sektör forumları, toplantılar ve çalıştaylar olmak üzere tüm İSEDAK faaliyetlerine etkin katılmaları çağrısında bulundu.

-"Ülkelerimize çekeceğimiz yatırımlar büyük önem arz etmektedir"-

Toplantının tüm üye ülkeler açısından hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Abdullah Gül, mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Tüm olumsuzluklara karşın, mevcut küresel ekonomik sistem gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelere, iyi değerlendirildiğinde ekonomik kalkınma açısından çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatların değerlendirilmesinde özel sektörün uygun yatırımlara ve mecralara yönlendirilmesi için sağlayacağımız teşvik ve desteklerin yanı sıra gerek İİT coğrafyasından gerekse diğer dünya ekonomilerinden ülkelerimize çekeceğimiz yatırımlar büyük önem arz etmektedir. Üye ülkelerimizin toplam küresel doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından alacakları pay, ülkelerimizdeki üretim kapasitesini, eğitimli iş gücünü, küresel ekonomik entegrasyonu ve bütününde ekonomik kalkınmayı destekleyecektir. Bu açıdan 29. İSEDAK Görüş Alışverişi Oturumunda "İİT Üyesi Ülkelere Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Akışının Artırılması' konusunun istişare edilecek olmasını isabetli buluyorum."

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman/Ayşenur Sağlam

Yayıncı: Zülal Eser
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile