Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, KKTC Cumhuriyet Meclis Baskani Sennaroglu Ve Beraberindeki Heyeti Kabul Etti

Oktay: 'Kibris ekonomisi, hem turizm hem egitim ikisi birden pandemi döneminde sekteye ugrayinca alternatif bir sektörün, yani üretime imalata dayali bir sektörün de ne kadar önem arz ettigi ortaya çikti'.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Baskani Önder Sennaroglu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki görüsmede Oktay, ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçeklestiren KKTC Meclisi heyetini Türkiye'de agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ve KKTC arasindaki "Ekonomik ve Mali Protokol" çerçevesinde, seffaf yürütülen çalismalara deginen Oktay, karsilikli iliskiler açisindan Meclis'in fonksiyonunun son derece önem arz ettigini söyledi.

Oktay, Kibris Türkü'nün hayatina dokunacak projelerde hizli hareket edilmesi, Kibris'ta kendi ayaklari üzerinde durabilen bir yapinin bir an önce olusturulmasi için Meclisin durusunun önemli oldugunu kaydetti.

Kibris'taki yapisal degisikliklerin önemine isaret eden Oktay, sunlari kaydetti:

"Yapisal degisiklikler olmadigi zaman siz hangi çalismayi yaparsaniz yapin, sonuç alamiyorsunuz. Bunun en güzel örneklerinden biri Organize Sanayi Bölgesi'yle (OSB) alakali. Pandemi döneminde yasanilan olay, özellikle hizmetler sektörüyle ayakta duran bir Kibris ekonomisi, hem turizm hem egitim ikisi birden pandemi döneminde sekteye ugrayinca alternatif bir sektörün yani üretime, imalata dayali bir sektörün de ne kadar önem arz ettigi ortaya çikti. Biz orada da bu sektörü hizli bir sekilde ayaga kaldiralim istiyoruz sizlerle birlikte. Bunun yasal boyutu son derece önemli. Türkiye'nin çok ciddi bir tecrübesi var ve dünyaya ihraç ettigi bir yönetim tecrübesi var organize sanayi bölgelerinde. Biz bunu sizlerle paylasmak istedik."

Yürütme ve meclis arasindaki iliskilerin de son derece önem arz ettigini aktaran Oktay, "Bu iliskilerde farkli görüsler olabilir. Farkli siyasi partiler mutlaka olacaktir. Farkli olmasi da güzelliktir zaten. Bunun ortak noktasi KKTC'nin ve de Kibris Türkü'nün daha güçlü sekilde ayakta durmasi. Bu manada bu ziyareti de son derece anlamli buluyorum." dedi.

Meclis Baskani Sennaroglu da ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getirerek KKTC'nin kalkinmasi ve gelismesinde, anavatan Türkiye'nin yaptigi katki ve önderligin yadsinamaz bir gerçek oldugunu vurguladi.

Sennaroglu, "Kibris Türk halki adina mütesekkiriz. Hep söyledigimiz bir sey var, biz 1571'den beri oradayiz, sonsuza kadar da orada olacagiz. Bunu bütün dünyanin bilmesi gerekir. Tabii 50 yildir süren görüsmeler çikmaza girdi. Cenevre zirvesinde Türk tarafi olarak, yeni bir iki devlet, esit egemen devlet temelinde bir çözümü savunduk. Dünyaya bunu hep beraber söyledik. Bu, bizim için çok önemlidir. Günün sonunda bir çözüm olacaksa eger, bu çözüm de Kibris Türk halkinin ezici çogunlugunun olmazsa olmazi anavatanimiz Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlügüdür. Burada halkimizin ezici çogunlugu hemfikirdir. Bunu da vurgulamak istiyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile