Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Iki Devlet Ama Tek Millet Oldugumuzu Bir Kez Daha Tüm Dünyaya Göstermis Olduk'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyet’inde (KKTC) Sampiyon Melekler Dernegi ile bir araya gelerek düzenledigi basin toplantisinda, "Iki devlet ama tek millet oldugumuzu bir kez daha tüm dünyaya göstermis olduk" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçiliginde Kahramanmaras merkezli depremde yikilan Adiyaman’daki Isias Otel’de yasamini yitiren Voleybol takiminin aileleri tarafindan kurulan Sampiyon Melekler Dernegi ile dün bir araya geldi. Yetkililerden bilgi alan ve çocuklara hediyeler veren Oktay, düzenlenen basin toplantisinda konustu.

Sözlerine deprem felaketi nedeniyle bassagligi dileyerek baslayan Oktay, "Çok büyük bir deprem felaketini hep birlikte atlattik. Depremde 50 binin üzerinde canimizi kaybettik. Hepimizin cigerleri yaniyor. Tüm 85 milyon hep birlikte cigerlerimiz yandi. Hep birlikte üzüldük. Ama ayni sekilde 85 milyon hep birlik olduk dayanisma içerisinde olduk. Ve hamdolsun su anda 11 ilimiz dahil hemen hemen hepsinde bu sikintili dönemi geride birakmayi Cumhurbaskanimizin liderliginde basardik. Yani bizim millet olarak böyle bir de güzel özelligimiz var. Zor zamanlarda bir ve beraber olmayi dayanisma içerisinde olmasini biliyoruz. Hep birlikte bu en sikintili akut dönem diye ifade ettigimiz bu zor dönemi geride biraktik. Simdi tamamen evleri yikilan, yikilacak olan olan, agir-orta hasarli olan tüm vatandaslarimizin tamamini geçici barinma merkezlerine aldik. Sosyal yine devletin kamunun elindeki sosyal tesislerde ve yine baslatilan kampanya çerçevesinde kiralik evlerde yaklasik 3 milyon vatandasimizi su anda oralarda barindiriyoruz. 345 çadir kent ve 630 bin çadirla barinma sagliyoruz.

Ayrica 282 konteyner kent de su anda insa halinde ve çogu tamamlanmak üzere. Bunlarin 41 bini tamamlandi ve bu sayiyi 120 bin yapacagiz. Cumhurbaskanimizin sizlere ve tüm Türkiye’ye verdigi bir söz vardi. Kalici konutlari da evleri yikilan, hasar gören agir hasar gören orta hasarli yikilacak olan tüm binalari yenileyecegiz diye. Bu çalismalar da Çevre Sehircilik Bakanligimiz tarafindan yapildi. Bugüne kadar 313 bin civarinda bina bu sekilde tespit edildi. Biz de yil sonuna kadar insallah 319 bin binayi 75 bini köylerde olmak üzere tamamlayacagiz. Bunlarin temelleri atilmaya baslandi. 67 binden fazlasi su anda baslandi veya baslamaya hazir durumda ve digerlerinin de hepsini de fiilen baslatiyoruz" dedi.

"Yaklasik 1 milyon insanimiz geri döndü"

Deprem bölgesinden yaklasik 3 milyon 300 bini askin kisinin ayrildigi belirten Oktay, "Simdi geri dönüsler basladi.

Yaklasik 1 milyon insanimiz geri döndü. Zaten bu çalismalarimiz konutlar vesaire daha da ilerledikçe is yerleriyle de ayni sekilde geri dönüsü tesvik edecegiz. Herkesin kendi ilinde, ilçesinde, köyünde, mahallesinde yine yeni yapilan depreme dayanikli, saglikli konutlarda hayatlarina kaldiklari yerden çok daha iyi sekilde devam etmelerini arzu ediyoruz. Tabii ki giden canlari geri getirme sansimiz yok. Ama buradan ders çikarip artik bu sekilde binalarin veya depremlerde yikilacak binalar, is yerleri bunlari yapmama sansimiz var. Burada da Cumhurbaskanimiz son derece kararli. Kabine olarak, hükümet olarak son derece kararliyiz. Burada zaten toplamda 650 bin konut yapilacak. Bunlar çok saglikli sekilde yapilacak ama onun ötesinde Türkiye’nin diger bölgelerinde de ayni çalismalari, ayni hizla devam ettirecegiz, ettiriyoruz" açiklamasinda bulundu.

"Tüm desteklerimiz sizin için de geçerli"

Yaklasan Cumhurbaskanligi seçiminden de bahseden Oktay, "Cumhurbaskanimizin bizlere ilk günden itibaren net talimati su oldu. Bugün de ayni talimati vardir. Seçim süreci hiçbir sekilde depremzede vatandaslarimiz ve deprem bölgesindeki yaptigimiz çalismalara verecegimiz hizmetleri oradaki çalismalari asla ve asla etkilememeli, etkilemeyecek seklinde. Biz de kurumlarimizla, bütün bakanlarimizla, bakanliklarimizla iste mülki idare amirlerimizle, tüm sahada çalisan 270 binden fazla insanimizla su anda bu çalismalari hiçbir sekilde seçim sürecinden etkilenmeyecek sekilde de burada devam ettiriyoruz. Türkiye’nin diger illerine giden vatandaslarimiz oldugu gibi siz de buraya Kibris’a. Dolayisiyla ben bu vesileyle Basbakan’a ve tüm ekibine Cumhurbaskanina ve sahislarinda da tüm Kibris Türk’üne yürekten tesekkür ediyorum. Dostluk bu tür durumlarda zaten ortaya çikar. Türkiye-Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti kardesligiyle bu vesileyle bir kez daha tescillenmis oldu. Iki devlet ama tek millet oldugumuzu bir kez daha tüm dünyaya göstermis olduk. Ben sunu özellikle ifade etmek istiyorum Türkiye Cumhuriyeti’ndeki diger hangi ilde olursa olsun, 81 ilimizdeki depremzede vatandaslarimiza tanidigimiz haklar her ne ise sizin haklarinizda aynidir. Yani Kibris’a gelmis olmaniz hiçbir seyi degistirmez. Yani oradaki depremzedelere ödedigimiz 10 bin TL veya ayni sekilde yakinlari vefat edenlerin yakinlarina, es ve çocuklarina mirasçi olan yakinlarina ödedigimiz, ödeyecegimiz 100 bin TL gibi tüm desteklerimiz sizin için de geçerli" sözlerine yer verdi.

"Yaralarimizi çok hizli bir sekilde de sarmayi arzu ediyoruz"

Depremzede vatandaslarin da seçimde oy vermesi gerektiginin altini çizen Oktay, "Seçim sürecinde sizin anayasal haklariniz var. Yani vatandas olmaktan kaynakli seçimde oy kullanma hakkiniz var. Dolayisiyla bunun da zarar görmemesi için burada rahatça oylarinizi kullanmaniz için geçici de olsa ikametlerinizi degistirmeniz gerekiyor. Bu ikamet degistiginde herhangi bir hak kaybina da ugramayacaksiniz. Zaten ugramaniz da söz konusu degil. Bu Türkiye’deki vatandaslarimiz için de aynen geçerli. Çünkü bazi bu sekilde agizdan agizla yayilan gerçek disi haberler oluyor. Dolayisiyla bunu da özellikle ifade etmek isterim. Bu ikamet degisikligi için de yarin aksam 17.00’ye kadar bildigim kadariyla süreniz var. Bu hakki da kullanmis olun. Cumhurbaskanimizin ben özellikle selamlarini geçmis olsun dileklerini ve bas sagligi dileklerini sizlere getirdim. Zaten kendisi sürekli sahada. Evet gidip orada depremzede vatandaslarimizla, sizlerle, yakinlarinizla görüsüyor ama ayni zamanda da bizim yaptigimiz islerimizi de sahada denetliyor aslinda. Dolayisiyla son ana kadar çalismalarimiza sizleri tekrar kalici konutlariniza yerlestirene kadar taviz vermeyecegiz. Giden canlari geri getirme sansimiz yok. Ama yaralarimizi çok hizli bir sekilde de sarmayi arzu ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Oktay konusmasinin ardindan depremzede vatandaslarin sorularini yanitladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile