Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi '(KKTC) Bizim Gönül Cografyamiz, Biriz Beraberiz, Ayrimiz Gayrimiz Yok'

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi '(KKTC) Bizim Gönül Cografyamiz, Biriz Beraberiz, Ayrimiz Gayrimiz Yok'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, KKTC’deki Bafra köyü ziyaretinde, “(KKTC) bizim gönül cografyamiz, biriz beraberiz, ayrimiz gayrimiz yok. Biriz, beraberiz ve hiçbir ayrimiz gayrimiz yok” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Ankara’da temaslarda bulunan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar ile birlikte KKTC’nin baskenti Lefkosa’ya dün gelmisti. Iki günlük KKTC temaslari çerçevesinde Oktay, KKTC Basbakani Hamza Ersan Saner ile görüsmesinin ardindan dün aksam Bafra köyüne geçti. Oktay, Bafra köyü ziyaretinde bölge halki ile bir araya geldi. Oktay’a ziyaretinde Basbakan Ersan Saner, Tarim ve Dogal Kaynaklar Bakani Nazim Çavusoglu, Ulastirma Bakani Resmiye Canaltay, Mehmetçik Belediye Baskani Cemil Sariçizmeli ve Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri’nin yani sira bölge vekilleri eslik etti.

Bafra’da konusan Oktay, KKTC’nin kalkinmasi için her alanda yogun bir çalisma içinde olduklarini vurgulayarak, güçlü bir KKTC insa etmek için çalistiklarini kaydetti.

Oktay, organize sanayi bölgeleri ile ilgili Türkiye’de dünya genelinde bir tecrübeye sahip olduklarini, bu tecrübenin KKTC’de hayata geçirilmesinin gençlerin ve kadinlarin istihdamina önemli bir katkisi olacagini, baska yerlere ve ülkelere göçün önlenecegini vurguladi.

Oktay, yaklasik 2 yildir KKTC ile yakindan ilgilendigini belirterek, “Ama çalismaya basladiktan sonra görüyorsunuz ki burasi bir zorunluluk, bir is degil. Sadece is oldugundan dolayi gidip gelebileceginiz bir yer degil. Burasi bizim gönül cografyamiz, biriz, beraberiz ve hiçbir ayrimiz gayrimiz da yok zaten” dedi.

Söz konusu gönül baginin her zaman devam edecegini söyleyen Oktay, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in saygi, sevgi ve muhabbetlerini de iletti.

“Buraya geldigimizde biz baska bir yere degil, kendi evimize geliyoruz”

Oktay, Cumhurbaskani Erdogan’in 20 Temmuz’da Baris ve Özgürlük Bayrami ve Kurban Bayrami’nin ilk gününde KKTC’yi ziyaret edecek olmasinin Kibris’a verdigi degerin, Türkiye-KKTC birligi ve beraberliginin de ciddi göstergesi oldugunu söyledi.



Türk gelenek ve göreneklerine göre bayramin memlekette geçirildigine dikkat çeken Oktay, “Cumhurbaskanimizin bayramda buraya geliyor olmasinin ziyaretin çok ötesinde bir anlami var. Buraya geldigimizde biz baska bir yere gitmiyoruz. Kendi evimize, yuvamiza, kardeslerimize, memleketimize geliyoruz. Siz de Türkiye’ye geldiginizde ayni seyi yapiyorsunuz zaten” ifadelerini kullandi.

Oktay ayrica, “Buradan bütün dünyaya mesajimiz olsun. KKTC’yi degerlendirirken gerek AB, gerek baska ülkelerin bunu çok iyi bilmesi gerekiyor ki bu isbirligi, herhangi iki devlet, iki ülke arasinda degil. ‘Biz’ dememiz tekligin göstergesi, dolayisiyla burada Kibris Türkü’nün, Kibrisli kardeslerimizin tirnagina zarar gelirse bütün Türkiye ayaga kalkar, bütün Türkiye titrer ve geregini yapar” diye konustu.



“Tüm alanlarda çok yogun çalismalar içindeyiz”

KKTC’nin kalkinmasina yönelik tüm alanlarda yogun çalismalar içinde olduklarini kaydeden Oktay, nerede ne tür talep varsa hepsiyle ilgili yakindan çalistiklarini belirtti.

En büyük talebin yollarla ilgili oldugunu gördüklerinde “yollari yapacagiz” dediklerini ifade eden Oktay, KKTC’nin her bölgesinde yol çalismalarinin fiilen basladigini söyledi.

Oktay ayrica, Lefkosa ile ilgili ilk yolun açilisini yapacaklarini, Karpaz dahil köy yollariyla ilgili çalismalarin da en kisa sürede tamamlanacagini dile getirdi.

Su tünelini açtiklarini kaydeden Oktay, yil sonuna kalmadan Güzelyurt Ovasi’na su vermeye baslamayi hedeflediklerini söyledi.

Mesarya Ovasi’nin muhtesem bir ova oldugunu belirten Oktay, ovanin dogru degerlendirildiginde geliri birkaç kat artiracagini ve refah seviyesini baska bir boyuta tasiyacagini ifade etti.

Ovadaki sikintinin sulamayla ilgili oldugunu vurgulayan Oktay, sunlari kaydetti:

“Bizim arzumuz bu kismin da sulanmasi, o proje de basliyor. Projenin 3-4 yillik tamamlanma süresi var. Bu süre içinde bunu da tamlamayacagiz, size is olarak, as olarak dönecek, gelir olarak dönecek.”

Konusmasinda saglik alanindaki çalismalara da deginen Oktay, salgin döneminde acil durum hastanesinin 45 günde yapildigini belirterek, tüm ülkenin ihtiyacini giderecek 500 yatakli hastanenin temelini de yil bitmeden atmak istediklerini söyledi.



E-devlet ile ilgili Türkiye’deki tecrübeyi KKTC’ye aktaracaklarini belirten Oktay, Cumhurbaskani Erdogan’in gelisinde e-devletin biten kisimlarinin hizmete açilacagini ifade etti.

Oktay e-devletin, kamu hizmetleri yaninda ülkede üretilen ürünlerin dünya pazarina çikmasinin önünü açacagini aktardi. Her sektörde ciddi çalismalar gerçeklestirildigini ifade eden Oktay, gençlerle ve kadinlarla ilgili istihdam olusturacak alanlarin önemine deginerek, Türkiye’de dünya ölçeginde tecrübeleri olan organize sanayi bölgelerini KKTC’ye tasimak istediklerini kaydetti.

Oktay, konusmasinin ardindan vatandaslarin dile getirdigi sorunlari dinledi. Mehmetçik Belediye Baskani Cemil Sariçizmeli ise ziyareti için Oktay’a tesekkür ederek, Mehmetçik Belediyesi ve belde ile ilgili bilgi verdi. Sariçizmeli, Türkiye Büyükelçiligi, KEI, katkilari ve Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in gösterdigi hassasiyetle bölgede önemli yatirimlar yapildigini belirterek, tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile