Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, KKTC'nin Yenierenköy Bölgesinde Halkla Bulustu Açiklamasi

'Kibris Türk tarafinda bir devlet vardir, bu devlet bagimsizdir, esittir, güçlüdür ve dimdik ayaklarinin üzerindedir'.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) temaslari kapsaminda Yenierenköy bölgesinde halkla bir araya geldi.

Yenierenköy Belediyesi'ni ziyaret eden Oktay'i, KKTC Basbakani Ersan Saner ile Belediye Baskani Emrah Yesilirmak karsiladi.

Oktay, daha sonra Yenierenköy Halk Plaji'nda vatandaslarla bulusarak, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in selamlarini iletti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, "KKTC'ye geldigimizde kendimizi misafir olarak görmüyoruz. Sizleri de baskalari olarak görmüyoruz. Biziz, beraberiz. Aci ve tatli günümüzde, her daim bir ve beraberiz, dayanisma içerisindeyiz. Bunu geçmiste de gösterdik, bugün de gösteriyoruz, gelecekte de gösteriyoruz. Bunu bütün dünya böyle bilsin." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'in Kibris Türkü'ne çok yakindan muhabbet duydugunu kaydeden Oktay, KKTC'nin her derdiyle ilgilenen, üzüntüsüyle üzülen ve sevinciyle sevinen bir Türkiye ve Cumhurbaskani oldugunu hatirlatti.

Oktay, Avrupa Birligi'nin (AB) her firsatta Kibris'taki çözümsüzlügün sebebi olanlarla yan yana durdugunu vurgulayarak, söyle devam etti:

"Kibris Türk tarafinda bir devlet vardir, bu devlet bagimsizdir, esittir, güçlüdür ve dimdik ayaklarinin üzerindedir. Kibris'in asli unsuru Türklerdir, 450 yildir buranin asli unsurudur. Kibris sonradan isgal edilmistir, isgalcilerin de kimler oldugu bellidir, Ada'nin diger tarafindadir. Isgalcilerle bir olup sonrasinda burada 450 yildir var olan Kibris'in asli unsuruna haklarini vermek diye bir sey söz konusu olmaz zaten. Türk milleti, hiç kimseden hakkini istemez, hakkini söke söke alir."

- "20 Temmuz, Rum ve Yunan isgaline dur denildigi tarihtir"

Oktay, Türk tarafinin her zaman barisin yaninda oldugunu vurguladi.

20 Temmuz'u da Baris ve Özgürlük Bayrami diye ifade ettiklerini söyleyen Oktay, "20 Temmuz, Kibris Türkü'nün esaretten kurtuldugu gündür, Kibris'a yapilan her türlü isgal hareketinin, her türlü Rum ve Yunan isgaline dur denildigi tarihtir. Türkiye, barisin yanindadir, her türlü çalismalara da destek verdigini, her ortamda ifade etmektedir. Bunu Cumhurbaskanimiz AB ile olan ziyarette, NATO çerçevesinde olan ziyaretlerde de ve her firsatta dile getirmistir. Bugün de dile getirmektedir." diye konustu.

Oktay, iki esit ve bagimsiz devletin, ayni masaya oturarak, nasil birlikte yasayabilecekleri ve Ada'yi yönetecekleriyle ilgili konusmalarinin taraftari oldugunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, daha sonra KKTC sinirlari içerisinde yer alan ve 46 yil sonra bir bölümü Ekim 2020'de halkin kullanimina açilan Kapali Maras bölgesini ziyaret ederek, yürütülen çalismalarla ilgili yetkililerden bilgi aldi.

Cumhurbaskani Erdogan'in ziyareti sirasinda 20 Temmuz'da hizmete girmesi beklenen Bilal Aga Mescidi'ndeki çalismalari da yerinde inceleyen Oktay'a, Maras ziyareti sirasinda, KKTC Basbakani Ersan Saner, Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Resmiye Eroglu Canaltay, Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Gazimagusa Belediye Baskani Ismail Arter, Kibris Vakiflar Idaresi (EVKAF) Genel Müdürü Ibrahim Benter eslik etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile