Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, TISK'in 'Ortak Paylasim Forumu'na Video Mesaj Gönderdi Açiklamasi

'Asgari ücret destegi ve kisa çalisma ödenegi gibi araçlarla istihdami ve isçimizin emegini koruduk. Asgari ücreti, paydaslarin esit olarak temsil edildigi asgari ücret komisyonunun kararlari dogrultusunda, isçimizi enflasyona ezdirmeyecek sekilde belirledik'' ILO tarafindan yapilan arastirmalar, 1,2 milyar isin, yani küresel is gücünün yaklasik yüzde 40'inin, çevre tahribati nedeniyle risk altinda oldugunu tahmin etmektedir' 'Yesil kalkinma devrimi hamlemizi, sanayide dijital dönüsümü ve beseri sermayemize iliskin stratejileri birlikte düsünüp, vizyoner politikalar ortaya koymaliyiz' 'Kadinlarimizin, gençlerimizin ve dezavantajli gruplarin isimizin yarininda en güçlü sekilde yer almasi için hangi alanlarda is birligi yapabiliriz, hedeflerimizi birlikte belirleyelim'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Asgari ücret destegi ve kisa çalisma ödenegi gibi araçlarla istihdami ve isçimizin emegini koruduk. Asgari ücreti, paydaslarin esit olarak temsil edildigi asgari ücret komisyonunun kararlari dogrultusunda, isçimizi enflasyona ezdirmeyecek sekilde belirledik." dedi.

Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu (TISK) tarafindan düzenlenen "Ortak Paylasim Forumu"na video mesajla katilan Oktay, kalkinma ve reform hamlelerine güç veren tüm paydaslari, toplumsal is birligi paydasinda bulusturan forumun hayirli olmasini diledi.

Oktay, dijital dönüsümün etkisiyle, sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirligi, yeni nesil tasarim, üretim modelleri ve yetkinlik gibi unsurlarin, tüm dünyada çalisma hayatinin önde gelen sinamalari haline geldigini belirtti.

Kovid-19 salginiyla artan küresel belirsizlikler, insani krizler ve siyasi çatismalarin üretimi, istihdami ve sermaye dolasimini olumsuz yönde etkilemeye devam ettigini vurgulayan Oktay, "Çalisma hayatini da dönüstüren böyle bir konjonktürde, ilgili tüm paydaslarin uzun vadeli is ve fikir birligi içinde olmasi, artik bir seçenek olmaktan çikmis zorunluluk haline gelmistir." diye konustu.

"Uluslararasi Çalisma Örgütünün 3 altin anahtar olarak nitelendirdigi 'hükümet, isçi ve isveren' taraflari için 'isimizin yarini' yönetisimle sekillenir." diyen Oktay, Ortak Paylasim Forumu'nun bu yönetisime örnek bir Türkiye modeli olusmasi dogrultusunda önemli bir platform haline geldigini aktardi.

Fuat Oktay, forumun geçen yilki temasinin, "Yeni Normalin Üretim Üssü Olmak Için Birlikte Üretiyoruz" olarak belirlendigini ve çalisma iklimini salgin sonrasi döneme hazirlayan bir vizyon belgesi hazirlandigini hatirlatti. Oktay, söyle devam etti:

"2021'in ilk çeyreginde yüzde 7,2 ve ikinci çeyreginde yüzde 21,7 olarak gerçeklesen büyüme oranlari ve yillik bazda 212 milyar dolar seviyesine ulasan ihracatimizla, geçen yil Forumda öngördügümüz hedeflerin de ötesine geçtik. Salgin sartlarinda ihtiyaç duyulan ve özel sektör temsilcilerimiz tarafindan yogun sekilde talep edilen uzaktan çalisma mevzuatimizi sizlerle istisare içinde hazirlayarak uygulamaya aldik. Asgari ücret destegi ve kisa çalisma ödenegi gibi araçlarla istihdami ve isçimizin emegini koruduk. Asgari ücreti, paydaslarin esit olarak temsil edildigi asgari ücret komisyonunun kararlari dogrultusunda, isçimizi enflasyona ezdirmeyecek sekilde belirledik. Toplu sözlesme süreçlerinde Cumhurbaskanimiz liderliginde, adaletten, emekten ve çözümden yana olduk.

Kadinlarin is gücüne katilimini bu süreçte özellikle destekleyerek, yüzde 32,8 seviyesine yükselttik. Yapilandirma kanunlari ile isverenlerimizin SGK'ya olan borçlarinin yapilandirmasini saglayarak ödeme kolayligi sagladik. Çalisanlarin örgütlenme ve toplanma özgürlügü konusunda önemli iyilestirmeler yaptik. Diger yandan sendika üyeligini Dijital Türkiye Platformu'na tasiyarak kolaylastirdik. Ayrica Dijital Türkiye Platformu'nda 'Çalisma Hayatim' bölümünü hayata geçirerek, sigorta, emeklilik ve mesleki yeterlilik gibi konulardaki islemleri tek ekrandan yapilabilir hale getirdik. Çalisma iklimimize yönelik politikalarimizi belirlerken temel ilkemiz, çalisani da isvereni de magdur etmeden daima uzlasi zemininde bulusmaktir. Bizler dayanismamizi korudukça, bu sene Ortak Paylasim Forumu'ndan çikan önerileri de önümüzdeki yilin forumunda gerçeklestirmis ve ötesine geçmis sekilde konusacagimiza yürekten inaniyorum."

- "Iklim degisikligi çalisma hayatinin kaderini yeni bastan yazmakta"

Dönüsüm geçiren çalisma hayatinin, firsatlari ve ayni zamanda daha önce görülmemis zorluklari da beraberinde getirdigini ifade eden Fuat Oktay, "Teknolojik yenilikler, demografik hareketler ve iklim degisikligi, çalisma hayatinin kaderini yeni bastan yazmakta." dedi.

Günümüzde var olan mesleklerin bir bölümünün, yakin gelecekte tarihe karisacagini, bazi mesleklerin yerini, robot koordinasyon uzmani, akilli sehir uzmani ve hatta uzay doktoru gibi dönüsümün ihtiyaçlarindan dogan yeni mesleklere birakacagini vurgulayan Oktay, sunlari kaydetti:

"Iklim degisikliginin çalisma yasami üzerindeki etkisine yönelik ILO tarafindan yapilan arastirmalar ise 1,2 milyar isin, yani küresel is gücünün yaklasik yüzde 40'inin çevre tahribati nedeniyle risk altinda oldugunu tahmin etmektedir. Dolayisiyla isimizin yarinini konusurken, rekabetçiligi koruyabilmeyi ya da istihdamda kapsayiciligi konustugumuz kadar, yesil inovasyonu ve çevresel risk yönetimini de konusuyor olmaliyiz. Yesil kalkinma devrimi hamlemizi, sanayide dijital dönüsümü ve beseri sermayemize iliskin stratejileri birlikte düsünüp, vizyoner politikalar ortaya koymaliyiz.

Yeni nesil becerilerin is gücüne kazandirilmasi kadar, halihazirdaki is gücümüzün yetkinlik yönetimini masaya yatirmaliyiz. Yarinin çalisma iklimi, isçilerin is ve saglik güvenligi konusunda hangi ihtiyaçlari ortaya çikaracak, bu ihtiyaçlara hangi insan odakli önlemlerle hazirlanmaliyiz, bunlari tartisalim. Dijitallesmenin 'bulut sistemleri' ya da 'büyük veri' gibi hangi nimetleri, bu süreçte tüm paydaslarin isini kolaylastirabilir, bunlari netlestirip o yönde ilerleyelim. Arttirilmis sanal gerçeklik destekli gelecegin sanal çalisma ortamlarini, yapay zeka ile takim çalismasinin ne sekilde mümkün olacagini degerlendirelim."

- "Türkiye'de çalisma hayatinin gelecegini sekillendirecek olan bizleriz"

Fuat Oktay, ekonomisi güçlü, çalisma iklimi saglam ve gelecegin mesleklerine uyumda dünyaya öncülük eden bir ülke olma yolunda, insani merkeze alan bir anlayisla omuz omuza yürünmesi gerektigini vurguladi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, söyle konustu:

"Kadinlarimizin, gençlerimizin ve dezavantajli gruplarin, isimizin yarininda en güçlü sekilde yer almasi için hangi alanlarda is birligi yapabiliriz, hedeflerimizi birlikte belirleyelim. Islerin gelecegi, küresel gelismeler isiginda belirleniyor olsa da Türkiye'de çalisma hayatinin gelecegini sekillendirecek olan bizleriz. Ekonomisi güçlü, çalisma iklimi saglam ve gelecegin mesleklerine uyumda dünyaya öncülük eden bir ülke olma yolunda, insani merkeze alan bir anlayisla, sizlerle omuz omuza yürüyecegiz.

Ortak Paylasim Forumu'na katki veren tüm paydaslarin, sizlerin, isimizin yarinini düsünürken, bu hassasiyetlerle konuyu ele aldiginizi biliyor, bugüne kadar sundugunuz tüm katkilar için tesekkür ediyorum. Forumun organizasyonunda ve geleneksellesmesinde emegi geçen ev sahibi Konfederasyon TISK'e, emegin yarinina iliskin katkilarda bulunan HAK-IS, TÜRK-IS ve bagli isçi sendikalarina, ilgili kamu kurum-kuruluslarimiz ile sivil toplum kuruluslarina sükranlarimi sunuyorum. Tüm sendika ve meslek örgütlerinin sosyal sorumluluk bilinciyle gerçeklestirdikleri çalismalarin devamini diliyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile