Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi '22 Yilda Üniversite Sayimiz 76'Dan 208'E Yükseldi'

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi '22 Yilda Üniversite Sayimiz 76'Dan 208'E Yükseldi'

Genç ve dinamik nüfusun bir ülkenin en büyük sermayesi ve varligi oldugunu belirten Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "2 yilda üniversite sayimiz 76’dan 208’e, ögretim personeli sayimiz 70 binden 185 bine yükselmistir. Ögrenci sayimiz ise 2002’de 1,6 milyon iken bugün 8 milyonu asmis durumdadir" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Bingöl Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yili Mezuniyet Töreni’ne katildi.

Gençlik ve Spor Il Müdürlügü Karsiyaka Kapali Spor Salonu’nda düzenlenen mezuniyet töreninde, fakülte ve bölüm birincilerine diplomalari takdim edildi.

Ardindan sahneye çikan ve açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, üniversitelerin toplumun ve hayatin tam merkezinde yer aldigini söyledi.



Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, “Ülkemizde yüksekögretim alaninda gerçeklesen köklü reform süreci ve ilerlemenin öncüsü Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in sizlere selamlarini ve basari dileklerini iletiyorum. Üniversiteler, ekonomik ve sosyal kalkinmanin itici gücü olarak toplumun ve hayatin tam merkezinde yer alir. Nitelikli beseri sermaye yetistirerek dinamik, üretken ve gelismeye açik sekilde bilgiyi insanliga kazandirir. Ban bir ülkenin en büyük serveti, büyük varligi nedir diye sorarsaniz insanidir derim. Yetismis, nitelikli, girisimci, yenilikçi bir insan gücü, genç ve dinamik bir nüfus bir ülkenin en büyük sermayesi ve varligidir. Ögrenciler gelecege ve isgücü piyasasina üniversitelerde hazirlanir. Bizler de üniversitelerimizi kaliteli beseri sermayenin ve toplumsal refahin kaynagi olarak görüyoruz. Asirlara sigmayan düsünür Ibn-i Haldun’a göre, ’Egitim; kültür ve medeniyet degerlerinden kopuk sekilde düsünülemez’. Her bir üniversitemiz ayni zamanda bilimin toplum için faydali bir ürüne dönüsmesine imkan veren kurumlardir. Yüksekögretim, cumhurbaskanimizin öncülügünde üzerinde hassasiyetle durdugumuz ve en çok yatirim yaptigimiz alanlarin basinda geliyor. Üniversiteleri, dogu bati ayirmadan ülkemizin dört bir yaninda yayginlastirirken yüksekögretimde ihtisaslasma ve güçlü akademik performansi destekledik. Üniversiteye giriste yasanan katsayi adaletsizliklerini ortadan kaldirarak her bir ögrencimizin yarisa esit sartlarda baslamasini sagladik” diye konustu.



“Ögrenci sayimiz 8 milyonu asmis durumda”

Yilmaz, “Yüksekögrenim dahil egitim-ögretim bütçesini 2002 yilindaki 10 milyar lira seviyesinden bugün 1 trilyon 615 milyar liraya tasimis durumdayiz. 22 yilda üniversite sayimiz 76’dan 208’e, ögretim personeli sayimiz 70 binden 185 bine yükselmistir. Ögrenci sayimiz ise 2002’de 1,6 milyon iken bugün 8 milyonu asmis durumdadir. Türkiye Yüzyili’nda, kalkinmanin en önemli unsuru olan egitim, temel önceligimiz olmaya devam ediyor. Üniversitelerimizi yayginlastirirken ögrencilerimizin barinma ihtiyaçlarini da göz önünde bulundurarak yurt-yatak kapasitesini 1 milyona yaklastirdik. Dünyada bu alanda en ileri ülkelerden biri oldugumuzu söyleyebilirim. Burs ve kredi imkanlarini miktarlarini, imkanlarini sayi olarak arttirmaya devam ettik. Diger taraftan bilim insani desteklerini artirdik ve akademisyenlerimizin özlük haklarinda iyilestirmeler yaptik. Savunma Sanayi, siber güvenlik gibi alanlarda artan beseri sermaye ihtiyacindan yola çikarak özel sektör-üniversite isbirliklerini destekledik. Yüksekögretim programlarini yapay zeka, bulut veri ve makine ögrenmesi gibi çigir açan teknolojilere ve gelecegin mesleklerine uyumlu hale getiriyoruz. Istihdam odakli program seçimi, akademik üretkenlik hedefleri, üniversite-sanayi isbirliginde yeni modeller, teknoparklar ve dijital imkânlarla yüksekögretim sistemimizi her açidan güçlendirmeyi sürdürecegiz. Bu hafta içi Milli Egitim Bakanligi’mizin Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesini ve bu kapsamda özellikle istihdam odakli olarak izleyecegimiz stratejileri kamuoyuyla paylasacagiz. Meslekî ve teknik egitim mezunlarinin istihdaminda egitimlerine uygun asgari ücret veya özlük haklarinin iyilestirilmesi gibi politikalar, mezunlar için ISKUR isbirligi ve gerekli mevzuat degisiklikleri gündemimizdedir" seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Yilmaz, Islami Ilimler Fakültesi birincisi olan Mustafa Barman’a belgesini ve hediyesini verdi. Birinci olan ögrencilerin kütüge çivi çakmasinin ardindan, toplu fotograf çekildi ve ögrenciler keplerini firlatti. Törene Cumhurbaskani Cevdet Yilmaz’in yani sira Vali Ahmet Hamdi Usta, AK Parti Bingöl Milletvekilleri Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata, Belediye Baskani Erdal Arikan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Çapak, AK Parti Il Baskani Yilmaz Seven, akademisyenler, ögrencilerin aileleri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile