Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, Türkiye-Azerbaycan Is Forumu'na Katildi

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, Türkiye-Azerbaycan Is Forumu'na Katildi

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Azerbaycan’la serbest ticarete dönük görüsmelerin baslatilmasi hususunda uzlasma sagladiklarini ve gümrük ve lojistik islemlerini iyilestirmek konusunda mutabik olduklarini ifade etti.

Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarasi Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11’inci Dönem Toplantisi çerçevesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ile DEIK isbirliginde Türkiye-Azerbaycan Is Forumu düzenlendi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Azerbaycan Cumhuriyeti Basbakani Ali Esedov ve TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu’nun katilimiyla TOBB’un ev sahipliginde gerçeklesen programda, Türkiye ve Azerbaycan arasindaki ticari ve ekonomik isbirliklerinin önemine dikkat çekildi.

“Ticari ve ekonomik iliskilerimizi ileriye tasimak, bölgenin istikrari ve refahi için önemli”

Programin açilis konusmasini yapan Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, iki ülke arasinda faaliyetlerini ticari ve ekonomik alanlarda ilerletmek istediklerini belirterek, “Türkiye ve Azerbaycan vatandaslarinin refahini artirmak adina, ticari ve ekonomik iliskilerimizi ileriye tasimak, bölgenin istikrari ve refahi için de önemlidir. Kardes iki ülkenin kardes is dünyalarini bulusturan Is Forumu’na bu dogrultuda önem veriyoruz. Is insanlarimizin gösterdikleri bu ilgi sevindiricidir. Türkiye ve Azerbaycan arasindaki ticari ve ekonomik baglarin güçlendirilmesine yönelik heyecaninizi her daim canli tutacaginiza inaniyorum” diye konustu.



“Asil amacimiz serbest ticaret ve buna dönük görüsmelerin baslatilmasi hususunda bir uzlasma sagladik”

Yilmaz, 2023 yilinda Azerbaycan ile ikili ticaretin 7,5 milyar dolara ulastigini hatirlatarak, bu ticaretin 3 milyar dolarinin Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracati, 4,5 milyar dolarinin da Azerbaycan’dan Türkiye’ye yapilan ithalattan olustugunu ifade etti.

Azerbaycan ile olan ticaretin hacim ve kapsamini genisletme niyetlerinin Azerbaycan tarafindan da paylasildigini söyleyen Yilmaz, “Azerbaycan ile mevcut Tercihli Ticaret Anlasmamizi genisletmek amaciyla yürütülen çalismalari ivedilikle sona erdirmek istiyoruz. Su anda 15 ürün var kapsamda. Bunu ilk etapta 30’a, sonra daha da fazla ürüne çikarma niyetimiz var. Imzaladigimiz protokolün hayata geçmesiyle birlikte TTA’nin kapsami genisleyecek ve is insanlarimiz karsilikli olarak Türkiye ve Azerbaycan pazarlarina daha avantajli bir sekilde erisim saglayabilecekler. Tabii burada asil amacimiz serbest ticaret. Tercihli ticareti ilk etapta genisletmek ama bir taraftan da esas yapmamiz gereken orta ve uzun vadede serbest ticaret anlasmasini saglamak. Bugün de buna dönük görüsmelerin baslatilmasi hususunda bir uzlasma sagladik” ifadelerine yer verdi.

“Ülkeler arasindaki ticareti kolaylastirmak adina, gümrük ve lojistik islemlerinin iyilestirmek konusunda mutabikiz”

‘Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Platformu’nun 11’inci Dönem Toplantisi’ kapsaminda imzaladiklari 120 maddelik eylem planini bugün kabul etmis olduklarini ifade eden Yilmaz, “Bunlar içinde is insanlarimizin beklentilerine cevap veren, yine onlar için firsatlar barindiran pek çok madde oldugunu belirtmek isterim. Ülkelerimiz arasindaki ticareti kolaylastirmak adina, gümrük ve lojistik islemlerinin iyilestirmek konusunda mutabikiz. Sadece ticaret anlasmalari ve fiziki yollar yetmiyor. Kapilari iyilestirmemiz, gümrüklerdeki islemleri basitlestirmemiz de karsilikli ticaretimiz ve ekonomik iliskilerimiz açisindan son derece önemli. Basitlestirilmis gümrük hattinin kurulmasi için gerekli çalismalarin tamamlanmasinin ardindan, basitlestirilmis gümrük hattini en kisa sürede hayata geçirmeyi planliyoruz” degerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan tarafindan belirlenen 15 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefleri oldugunu vurgulayan Yilmaz, mevcut durumda 7,5 milyar dolar hacim ile bunun yarisini gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Yilmaz, hedefin geri kalanini ise her iki ülkenin is adamlarinin ticaret, yatirim ve diger ekonomik firsatlari degerlendirmesiyle kolaylikla gerçeklestirebileceklerini aktardi. Türkiye’nin Azerbaycan dahil Türk dünyasinda önemli yatirimlarinin mevcut oldugunu da söyleyen Yilmaz, Azerbaycan ile karsilikli yatirimlarinin ise 34 milyar dolari buldugunu kaydetti.

Yilmaz, Türkiye’nin Azerbaycan’daki yatirimlarinin 13 milyar dolari, Azerbaycan’in ise Türkiye’deki yatirimlarinin 21 milyar dolari buldugunu belirtti.



“Müteahhitlik sektörümüz Azerbaycan’da isgalden kurtarilan bölgeler basta olmak üzere 19,3 milyar dolar degerinde 526 projeyi üstlendi”

Yilmaz, Türkiye’nin Azerbaycan’da 6 bin kayitli firmasinin bulundugunu ve bu firmalarin 4 binden fazlasinin aktif oldugunu belirterek, firmalarin sayisinin daha da artmasini istediklerini ifade etti.

Bu firmalarin önemli bir bölümünün insaat sektöründe oldugunu vurgulayan Yilmaz, “Isgalden kurtarilan bölgeler basta olmak üzere 19,3 milyar dolar degerinde 526 projeyi müteahhitlik sektörümüz üstlenmis durumda. Hangi ülkede olursa olsun üstlendikleri projeleri en hizli ve en kaliteli sekilde tamamlayan müteahhitlerimizin ve yapi/insaat malzemeleri sektörümüzün Azerbaycan ekonomisine katki sunmaya devam edecegine inaniyorum” seklinde konustu.



“Türk Yatirim Fonu’yla girisimcilik tesvik edilecek”

Is adamlari için saglanan avantajlari, uluslararasi taahhütler ile uyumlu bir sekilde karsilikli olarak gelistirmek yönünde karsilikli çabalarinin sürecegini belirten Yilmaz, diger taraftan Türk Devletleri Teskilati çatisi altinda yürüttükleri faaliyetlerin de önemine vurgu yapti. Yilmaz, Türk Devletleri Teskilati çerçevesinde olusturulan Türk Yatirim Fonu’nun da is adamlari için yeni firsatlar olusturacagini dile getirdi. Yilmaz, su ifadeleri kullandi:

“Fon ile yenilikçi ortak projelere öncülük edecek ve ülkelerimiz arasindaki ticaret ve yatirimlari hizlandiracaktir. Fon; girisimciligi tesvik etmeyi, KOBI’leri desteklemeyi ve Türk devletlerinin sirketleri arasinda ortak girisimleri tesvik etmeyi amaçlamaktadir. Ayrica büyük ölçekli projeleri finanse etmek için uluslararasi finans kuruluslariyla ortakliklari güçlendirmeyi ve yabanci yatirimlarin çekilmesinde rol almayi planlamaktadir. Türk Yatirim Fonu, önümüzdeki günlerde yapilacak Guvernörler Kurulu Kurucu Toplantisi’nin ardindan resmi olarak faaliyetlerine baslayacak.”

Is adamlarinin önünde sadece ikili degil çok tarafli isbirliklerine açilacak kapilarla yeni firsatlar bulundugunu söyleyen Yilmaz, tüm is dünyasini Azerbaycan’da enerji, elektronik, madencilik, tarim, saglik, bilisim, insaat sektörleri basta olmak üzere birçok alandaki imkânlari degerlendirerek yeni imzalar atmaya davet etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile