Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Emir Aktaş, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye için yararlı ve gerekli bir sistemdir. Cumhurbaşkanlığı sistemi yürütmedeki iki başlılığı ortadan kaldırıyor.' dedi.
Emir Aktaş, AÜ Mavi Salon'da üniversite öğrencilerine yönelik 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Yeni Anayasa Değişikliği Önerisi' konulu konferansta yaptığı konuşmada, söz konusu sistemin Türkiye'nin geleceğini yakından ilgilendirdiğini belirtti.
Bu sisteme siyasi ve stratejik yönden bakılması gerektiğini, anayasa değişikliğinin tercih meselesi olduğunu ifade eden Aktaş, 'Anayasa değişikliği 18 maddeden oluşan bir paket. Bu pakette doğru bulduğumuz, beğendiğimiz, onayladığımız maddeler olabilir veya yetersiz, gereksiz bulduğumuz noktalar da olabilir. Bu paketin çoğunluğunu, ülkemiz ve milletimiz için yararlı görüyorsak tercihimizi kabul, destek yönünde kullanabiliriz. Aksi söz konusu ise yani çoğunluğu itibarıyla ülke ve milletimize çok yararlı görmüyorsak o zaman olumsuz yaklaşım izleyebiliriz.' diye konuştu.
Aktaş, Türkiye'nin 2 dönem klasik parlamenter sistemin dışına çıktığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye için yararlı ve gerekli bir sistemdir. Cumhurbaşkanlığı sistemi yürütmedeki iki başlılığı ortadan kaldırıyor. Yani yürütme alanında birden çok merkez yönetim noktası olan parlamenter sistemden şu anki cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilerek yürütme tek başlı ve tek merkezde oluyor. Türkiye 2 aşamayla aslında klasik parlamenter sitemin dışına çıkmıştı. Birincisi, 1982 Anayasası'ndaki ilk düzenlemeyle cumhurbaşkanlığı yetkilerinin geri çekilmiş olması idi. İkinci aşama ise 2007 anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmiş olması. Burada da sisteminin getirilmiş olmasıyla cumhurbaşkanın sadece yetkileri değil atanma veya seçilme biçimi de klasik parlamenter sistemin dışına çıkmış oldu. Dolayısıyla o zaman Türkiye büyük ölçüde yarı başkanlık sitemine yaklaşmış oldu.'
Yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yürütmenin tek merkez haline geleceğini vurgulayan Aktaş, bu sistem sayesinde yürütmenin iki merkezi arasındaki çatışma, sürtüşme ve gerilimin ortadan kalkacağını dile getirdi.
Aktaş, söz konusu sistemi Türkiye için yararlı bulmasının diğer nedeninin koalisyon hükümetlerinin ortadan kalkması olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Parlamenter sistem ve yarı başkanlık sistemi koalisyona açık, her zaman koalisyon potansiyeli taşıyan sistemlerdir. Nitekim Türkiye 1960, 1970 ve 1990'lı yıllar boyunca koalisyon hükümeti dönemi yaşamıştır. Türkiye'nin koalisyon hükümetleri noktasında pek iyi geçmişi olmamıştır. Türkiye'nin siyasi kültürü, uzlaşmacı bir kültürden daha çok kutuplaşmacı kültürdür. Türkiye'de geçmişe baktığımızda kutuplaşmacı siyasi kültür daha belirgin. Yeni sistem, bu ihtimali ortadan kaldırması açısından olumlu.'
Konferansa, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Ve Yeni Anayasa Değişikliği Önerisi' Konferansı
AÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aktaş:'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye için yararlı ve gerekli bir sistemdir. Cumhurbaşkanlığı sistemi yürütmedeki iki başlılığı ortadan kaldırıyor'