Cumhurbaskanligi kararnamesiyle "Ekonomi Koordinasyon Kurulu" ve "Fiyat Istikrari Komitesi" kurulmasina iliskin karar Resmi Gazete'de yayimlandi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzasiyla yayimlanan iki ayri kararname ile Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Fiyat Istikrari Komitesinin kurulus, görev ve yetkilerine iliskin usul ve esaslar düzenlendi.
Buna göre, ekonomi politikalarinin esgüdüm içerisinde daha bütüncül bir yaklasimla olusturulmasini ve daha etkin uygulanmasini saglamak, ekonomik istikrarla ilgili gelismeleri izlemek ve degerlendirmek üzere Ekonomi Koordinasyon Kurulu kuruldugu belirtildi.
Kurul, Cumhurbaskaninin görevlendirecegi Cumhurbaskani Yardimcisi baskanliginda, Hazine ve Maliye Bakani, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani, Sanayi ve Teknoloji Bakani, Tarim ve Orman Bakani, Ticaret Bakani ve Strateji ve Bütçe Baskani'ndan olusacak.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, toplantilarini aylik olarak gerçeklestirecek ve çalismalari hakkinda üç ayda bir rapor hazirlayacak.
Baskan tarafindan gerekli görülmesi halinde, kurul toplantilarina gündemle ilgili bakanlar ve kamu görevlileri ile özel sektör, sivil toplum kuruluslari, meslek kuruluslari, sendikalar ve üniversitelerin temsilcileri de davet edilebilecek.
Kararnamede, kurulun görev ve yetkileri söyle siralandi:
"Ekonomi politikalari alaninda genel koordinasyonu saglamak. Ekonomi politikalarinin olusturulmasi ve uygulanmasinda görev ve sorumlulugu bulunan kurum ve kuruluslar arasinda is birligi ve esgüdümü saglamak ve takip etmek. Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomi ile ekonomik istikrar ve kalkinma konularinda gelismeleri izlemek ve degerlendirmek, gerektiginde politika uygulamalarina yönelik etki analizleri yaptirmak ve alt çalisma gruplari olusturmak. Kurul kararlarinin uygulama süreçlerini izlemek, degerlendirmek ve sonuçlarini ilgili bakanliklar ile kamu kurum ve kuruluslarina bildirmek."
Ekonomi Koordinasyon Kurulu faaliyetleri ve kararlarina iliskin uygulama sonuçlarinin baskan tarafindan Cumhurbaskanina sunulacagi belirtilen kararnamede, kurulun sekretarya hizmetlerinin Hazine ve Maliye Bakanliginca yürütülecegi, sekretarya hizmetlerini yürütmek üzere Hazine ve Maliye Bakanliginca bir bakan yardimcisi ve yeteri sayida personelin görevlendirilecegi ifade edildi.
Kurul, görev alanina giren konularla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, bakanliklar ile diger kamu kurum ve kuruluslarindan isteme yetkisine sahip olacak. Kamu kurum ve kuruluslari, talep edilen bilgi ve belgeyi kurulun belirleyecegi sekil ve süre içerisinde vermekle yükümlü bulunacak.
- Fiyat Istikrari Komitesi
Fiyat Istikrari Komitesinin kurulus, görev ve yetkilerine iliskin usul ve esaslari düzenleyen kararname ile komitenin yapisi ve faaliyetleri ile bu kapsamda gerçeklestirilecek is ve islemler siralandi.
Kararnamede, fiyat istikrarinin kalici olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katki saglamak amaciyla Fiyat Istikrari Komitesinin kuruldugu belirtildi.
Fiyat Istikrari Komitesinin, Hazine ve Maliye Bakanliginin koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakani, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani, Sanayi ve Teknoloji Bakani, Tarim ve Orman Bakani, Ticaret Bakani, Strateji ve Bütçe Baskani ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Baskanindan olustugu belirtilen kararnamede, komitenin gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluslari, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerini toplantilarina davet edebilecegi bildirildi.
Fiyat Istikrari Komitesinin görev ve yetkileri söyle siralandi:
"Para ve maliye politikalari arasindaki esgüdümü gözetmek suretiyle fiyat istikrarini saglamaya yönelik yapisal politika önerileri gelistirmek. Fiyat istikrarini tehdit eden riskleri izleyerek alinmasi gereken tedbirleri belirlemek ve ilgili kurum ve kuruluslar tarafindan uygulanmasini saglamaya yönelik kararlar almak. Kamu tarafindan belirlenen ya da yönlendirilen fiyatlarin, fiyat istikrari odaginda uygulanmasini saglamaya yönelik kararlar almak."
Fiyat Istikrari Komitesinin sekretarya hizmetleri de Hazine ve Maliye Bakanliginca yürütülecek ve görev alanina giren konularla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, kamu kurum ve kuruluslarindan isteme yetkisine sahip olacak.
Kamu kurum ve kuruluslari, talep edilen bilgi ve belgeyi Fiyat Istikrari Komitesinin belirleyecegi sekil ve süre içerisinde vermekle yükümlü bulunacak.
Cumhurbaskanligi Kararnamesiyle 'Ekonomi Koordinasyon Kurulu' Ve 'Fiyat Istikrari Komitesi' Kuruldu
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ekonomi politikalarinin esgüdüm içerisinde daha bütüncül bir yaklasimla olusturulmasini ve daha etkin uygulanmasini saglamak amaciyla, ekonomik istikrarla ilgili gelismeleri izleyecek ve degerlendirmelerde bulunacak Fiyat Istikrari Komitesi ise fiyat istikrarinin kalici olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katki saglamak amaciyla görev yapacak.