Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri

CumhurbaşŸkanı Recep Tayyip ErdoğŸan, "Alfabe değŸişŸikliğŸi yapmışŸ bir ülkenin akabinde bunun tedbirlerini de alması ve mevcut birikimini Latin Alfabesi'ne aktarıp basma konusunda özel bir gayret göstermesi gerekirdi. Matbu kitaplarda yapamadığŸımız bu gerekliliğŸi şŸimdi sanal ortamda adeta bir seferberlik bilinci içinde yapmamız gerektiğŸini düşŸünüyor ve ilgili bütün kurumları bu alanda olağŸanüstü gayret göstermeye davet ediyorum" dedi.

CumhurbaşŸkanı ErdoğŸan, CumhurbaşŸkanlığŸı Kültür ve Sanat Büyük ǖdülleri'ni, CumhurbaşŸkanlığŸı Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerine verdi.
ErdoğŸan, burada yaptığŸı konuşŸmada, ödüle layık bulunan Niyazi Sayın'ın neyzenlerin kutbu olduğŸunu belirtti.

ErdoğŸan, "Niyazi Sayın, nefesinden bir medeniyet çıkan, nefesinden aşŸkın ve sevginin medeniyeti inşŸa olunan bir büyük ahlak, bir büyük erdem abidesi" dedi.

ErdoğŸan, şŸöyle devam etti:
"Bütün bir ömrünü sabır ve sebatla başŸta ney olmak üzere ebru, tezhip gibi klasik sanatlarımıza vakfetmişŸ üstadımıza bir kez de bugün milletçe şŸükranlarımızı ifade etmek istiyorum. Rabbimden kendisini uzun ve sıhhatli bir ömür niyaz ediyorum. İcra ettiğŸi ve yaşŸattığŸı sanatından ziyade bize bizi anlattığŸı için, özellikle de bize bizi anlatmaya devam edecek sanatçılar yetişŸtirdiğŸi için 'Rabbim ondan razı olsun' diyorum.
Sayın Alev Alatlı hiç mübalağŸasız söylüyorum, bu ülkenin, özellikle de bu ülke münevverlerinin vicdanı oldu. Eserleriyle oldu. Bize büyük medeniyet anlayışŸını anlattı. Bize zihin tutulmalarını, kalp yaralarını anlattı. Sayın Alev Alatlı bize Batı'yı en doğŸru şŸekilde anlattı, gizli kapaklı bırakmadı. DoğŸu'yu hatırlattı. O, 'YaşŸasın ölüm' dese de bize ona hayırlı, uzunu, daha nice eseriyle bizi kucaklaşŸtıracağŸı bir ömür diliyoruz. Az önce burada ifade ettiler, orada kimse var mı diye sormuşŸtu. Evet, burada olduğŸumuzu ve inşŸallah hep yanınızda olacağŸımızı hatırlatmak istiyorum."
-"Susuz Yaz'ı unutamıyoruz"
Hülya KoçyiğŸit'i ifadede kelimelerin yetersiz kalacağŸını aktaran ErdoğŸan, "Kelimeler kifayetsiz çünkü Susuz Yaz'ı unutamıyoruz. O kelimelerin kifayetsiz olması sebebiyledir ki o bize sanatın diliyle konuşŸtu ve sinemamızın 100. yılına ulaşŸtığŸı böyle bir dönemde Türkiye sinemasının hiç unutulmayan ve inanıyorum ki asla da unutulmayacak bir siması oldu" diye konuşŸtu.
ErdoğŸan, şŸunları kaydetti:
"Kimi zaman İstanbul'un küçük hanımefendisi, böyle tanımlandı. Kimi zaman Anadolu'nun çilekeşŸ kadını oldu. Sadece bizlerin hafızalarında değŸil, sinemanın ve sanat tarihimizin altın sayfalarında silinmeyecek yer edindi. Bir sanatçı olarak çözüm sürecine ayrıca hiç çekinmeden, korkmadan önemli katkılarda bulundu. Akil insanlar arasında o heyette yer alarak kanın ve gözyaşŸının dinmesi için de yanımızda yer aldı, son derece hayırlı bir süreçte bizimle birlikte aynı yolda yürüdü. Sinemamızın 100. yıl dönümünde beyazperdenin, ekranların bu büyük simasına da en kalbi şŸükranlarımızı sunuyorum."
Engin Deniz Akarlı'nın ilmin ve tarihin hakikat üzerine nasıl inşŸa edilebileceğŸini gösterdiğŸini belirten CumhurbaşŸkanı ErdoğŸan, şŸöyle dedi:
"1. Dünya SavaşŸı'nın yüzüncü yıl dönümünü idrak ettiğŸimiz bu günlerde, büyük tarihçilere ilim, hikmet ve hakikat sahibi tarihçilere ne kadar ihtiyacımız olduğŸunu milletçe derinden hissediyoruz. Bizim kendi tarihimizi dahi başŸkaları yazarken bize gerçek değŸil, kurgu dayatılırken, Akarlı hocamız, gerçekleri hem bize anlatmakla kalmadı hem de dünyaya anlattı. O da ömrünü ilme, tarihe ve hakikate vakfetti."
Hizmetlerinden ve eserlerinden dolayı Akarlı'ya şŸükranlarını sunan ErdoğŸan, "Ben inanıyorum ki Engin hocam yalnız değŸilsin. Eserlerinle varsın, öğŸrencilerinle varsın ve var olacaksın" diye konuşŸtu.
- "Bu ansiklopedi gerçekten milletimizin bir iftihar vesilesi"
CumhurbaşŸkanlığŸı Kültür ve Sanat Büyük ǖdülleri'ne kurumlar arasından İslam Ansiklopedisi'ni yayınlayan İslam AraşŸtırmaları Merkezi'nin uygun görüldüğŸünü belirten ErdoğŸan, şŸunları söyledi:
"Uzun yılların çalışŸmasıyla 17 bin maddelik devasa bu ansiklopedi gerçekten milletimizin bir iftihar vesilesi. İslam Ansiklopedisi sadece Türkiye'nin İslam coğŸrafyasının da en kapsamlı eseri oldu. İslam Ansiklopedisi'ni bir tarih birikiminden ziyade istikbale yönelik bir medeniyet tasavvuru olarak gördüğŸümü burada tekrar vurgulamak isterim. Bu eser geçmişŸi ve geçmişŸin birikimini bize sunmakla kalmıyor, bize geleceğŸin yolunu aydınlatıyor."
Eserin yayımlanmasında emeğŸi geçenlere, katkı verenlere şŸükranlarını sunan CumhurbaşŸkanı ErdoğŸan, Diyanet İşŸleri BaşŸkanlığŸı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nı da tebrik etti. Eserin dijital ortamda da yayımlanmasını önemli bulduğŸunu ifade eden ErdoğŸan, "Alfabe değŸişŸikliğŸi yapmışŸ bir ülkenin akabinde bunun tedbirlerini de alması ve mevcut birikimini Latin Alfabesi'ne aktarıp basma konusunda özel bir gayret göstermesi gerekirdi. Matbu kitaplarda yapamadığŸımız bu gerekliliğŸi şŸimdi sanal ortamda adeta bir seferberlik bilinci içinde yapmamız gerektiğŸini düşŸünüyor ve ilgili bütün kurumları bu alanda olağŸanüstü gayret göstermeye davet ediyorum" dedi.

İslam Ansiklopedisi'nin birçok dilde yayımlanacağŸını, bunu dünyanın özenle takip edeceğŸi ve bir başŸucu eser olacağŸına yönelik de inancını dile getiren ErdoğŸan, ödül almaya hak kazananları bir kez daha tebrik ederek sözlerini tamamlandı.
(Bitti)
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile