Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Demir, Firat Teknokent'te Degerlendirmelerde Bulundu Açiklamasi

'Artik kaybedecek zamanimiz yok. Geriye dönüp bakacak lüksümüz yok. Sektör olarak dünyanin en önde gelen savunma sanayi sirketleri arasinda bir dizi sirketimizin olmasina önem veriyoruz'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Türkiye'nin artik kaybedecek zamani olmadigini belirterek, "Geriye dönüp bakacak lüksümüz yok. Sektör olarak dünyanin en önde gelen savunma sanayi sirketleri arasinda bir dizi sirketimizin olmasina önem veriyoruz." dedi.

Prof. Dr. Demir, beraberinde Milli Savunma Bakan Yardimcisi Suay Alpay ile Elazig'daki temaslari kapsaminda Firat Teknokent'te faaliyet gösteren firma temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Burada konusan Demir, savunma sanayi sektörü olarak amaçlarinin bilim, teknoloji ve yenilik kapasitesini yükseltmek oldugunu söyledi.

Bu teknoloji yolculugunda ülkenin güvenligini ilgilendiren konularda mesafe alirken sanayi ve teknoloji derinliginin, ülkenin üretim ve istihdam kapasitesinin, katma degeri yüksek ürünlere yönelik çalismalarin bunun ayrilmaz bir parçasi oldugunu dile getiren Demir, savunma sanayi olarak özellikle son dönemlerde Ar-Ge ve teknoloji yatirimlara ayrilan kaynagi artirdiklarini belirtti.

- "Ülkemizin kaynaklarini en verimli sekilde kullanmaya devam edecegiz"

Demir, proje sayisinin oldukça yüksek rakamlara ulastigini dile getirerek, "Bugün 750'yi askin projemiz var ki; bunun yarisindan fazlasini son 5 yil içinde baslattik. Sektör olarak yaptigimiz Ar-Ge çalismalarimizin en büyük gayelerinden biri de verimliligi artirmak. Savunma sanayi genelde önemli kaynaklar isteyen pahali bir sektör. Ülkemizin kit kaynaklarini burada en verimli, en etkin, en katma degeri yüksek sekilde kullanmaya devam edecegiz." diye konustu.

Milli gücü olusturan en önemli unsurun insan olduguna isaret eden Demir, insan kaynaginin Türkiye açisindan en sansli olunan konulardan biri oldugunu bildirdi.

Demir, ülkenin genç ve dinamik bir nüfusu bulundugunu, bu nüfusu bilgiyle, yetkinlikle donatmanin, iyi egitim vermenin çok önemli oldugunu aktardi.

Nitelikli insan kaynagi olusturmak üzere çesitli kurumlarin, sektörlerin önemli faaliyetlerde bulunduguna dikkati çeken Demir, bu konuda Savunma Sanayii Baskanligi olarak bir dizi çalisma baslattiklarini kaydetti.

Demir, sözlerini söyle sürdürdü:

"Savunma Sanayi Akademisi, vizyonel genç, meslek liselerine yönelik ögrenci ve ögretmen yetistirme programlarinda çalismalari devam ettiriyor ve olumlu sonuçlar almaya basladigimizi belirtmek istiyorum. Bununla ilgili katilimin artirilmasi önemli. Baskanlik olarak ülkemizin askeri ve sivil teknolojilerde genisleyecek ve bunu daha ileri tasiyacak hamleler yapabilmesi için 2017 yilindan beri insansiz ve otonom araçlar gelistirme yarismalari düzenledigimizi belirtmek istiyorum. Bu yarismalarda sizleri de etkin sekilde aramizda görmek bizleri memnun edecektir. Türkiye'de oldukça genis ses getiren ve yanki bulan TEKNOFEST faaliyetlerinin en önemli katilimcilarindan ve destekleyicilerinden biri Savunma Sanayii Baskanligi ve Baskanligin eko sistemindeki savunma sanayi sirketleridir. Gençler çesitli alanlardaki yeni fikirlerini ve kabiliyetlerini bu yarismalar sayesinde görmüs oluyor."

Demir, temel amacin insan kaynaklari verimliligini, etkinligini en üst düzeye çikarmak, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in isaret ettigi "Küresel güç Türkiye" vizyonu dogrultusunda milli teknoloji hamlesine katki verecek çalismalari kararlilikla sürdürmek oldugunu belirtti.

- "Artik kaybedecek zamanimiz yok"

"Türk Savunma Sanayii bugün geldigi noktada, gemilerimizi, helikopterlerimizi, zirhli araçlarimizi, insansiz hava araçlarimizi, uydu çalismalarimizi çesitli alt kademe malzeme, motor çalismalarimizi devam ettirmekte, bu alanda önemli sonuçlar almakta, önemli bir yolculuk içinde bulunmaktadir. Fakat bu çalismalari yaparken gelecegin teknolojilerini iskalamamak adina önemli faaliyetler yapmak gerekiyor. Bugün içten yanmali motorlar gelistirmeye çalisirken gelecekte olusacak motor ve güç sistemleri teknolojilerini kaçirmamak, malzemelerde ileri ülkelerin eristigi malzeme yetkinlik seviyesine ulasmaya çalisirken gelecekte ortaya çikacak çesitli malzemelerin neler oldugu ile ilgili çalismalari iskalamamak gerekiyor. Bambaska bir dünyanin geldigini gördügümüz bu asamada sosyal medya, yapay zeka, nesnelerin interneti, insan makine girisimi önümüzde duruyor." ifadelerini kullanan Demir, artik bir ülkenin savunmasinin sadece silahli kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin gücü ile olmayacagini dile getirdi.

Demir, enerji, iletisim, alt ve üst yapi, egitim sistemi, toplumlarin yönlendirmesi, sosyal hareketler gibi bir dizi konunun ülkenin gündeminde güvenlik kavrami olarak yer aldigini bildirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecine deginen Demir, "Salgin sürecinde gördügümüz gibi çok ufak bazi nesneler, bir virüs bütün dünyayi dize getirebilmekte. Bunlarin hepsinin birbiri ile baglantili olarak düsünülmesi, ülkenin geleceginin ve güvenliginin bu anlamda ele alinmasi gerekiyor. Bu çerçevede üniversite ve TEKNOPARK bünyesinde yapilacak çalismalarda, önerilecek projelerin de çok önemli oldugunu belirtmek isterim. Artik kaybedecek zamanimiz yok. Geriye dönüp bakacak lüksümüz yok. Sektör olarak dünyanin en önde gelen savunma sanayi sirketleri arasinda bir dizi sirketimizin olmasina önem veriyoruz." seklinde konustu.

Demir, sunlari kaydetti:

"Su anda ilk 100'de 7 firmamiz varken bu firmalarimizin ligde derecelere yükseltilmesi, ihracat imkanlarinin artirilmasi Türkiye'nin belki bütün alanlari degil ama savunma sanayinin belirli alaninin güvenilirlik kazanmasi dünyada en önde gelen ülkelerden biri olmasi amacimiz. Bu amaç dogrultusunda sizlerle el ele, dirsek dirsege, kol kola çalismak çok önemli. Bu çalisma yöntemi ve usulleri ile ilgili sürekli iletisimde kalmak, birbirimizin amaçlarini iyi anlamak, olusan ve olusturulmasi gereken kapasiteleri iyi anlamak, buna yönelik bir yol haritasi ile adim adim yürümek gerektigine inaniyorum. Teknik ve teknolojik etkinlik bir ayagi ise bunun organize edilmesi, insan gücümüzün iyi kanalize edilmesi burada etkin bir yapi kurulmasi da o kadar önemli."

Programda, Firat TEKNOKENT bünyesinde faaliyet yürütün firma yetkilileri bugüne kadar hayata geçirdikleri projelere iliskin sunum yapti.

Programa, Elazig Valisi Erkaya Yirik, ASELSAN Yönetim Kurulu Baskani Haluk Görgün, TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil, ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ikinci, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, Teknopark Istanbul Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Metin Yerebakan, Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Firat Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akin ile kurum temsilcileri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile