Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması (1)

'Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlar yeni bir Türkiye insani yardım modelinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu konuda hakikaten hızlı karar verebilme, yardımları direkt sahibine ulaştırma, lokmayı paylaşmanın yanında balık tutmayı da öğretmeyi içeren bir yardım modeli geliştirildi ve bunun sonuçlarını da hamdolsun görmeye başladık' '(Hocalı katliamı) Sivil halka yönelik bu insanlık dışı saldırıyı burada bir kez daha kınıyor, Azerbaycan halkının yanında olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Somali’ye yapılan yardımların, yeni bir 'Türkiye insani yardım modelinin' ortaya çıkmasını sağladığını belirterek, 'Bu konuda hakikaten hızlı karar verebilme, yardımları direkt sahibine ulaştırma, lokmayı paylaşmanın yanında balık tutmayı da öğretmeyi içeren bir yardım modeli geliştirildi ve bunun sonuçlarını da hamdolsun görmeye başladık' dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu’nun 6. Toplantısı’nın geçen hafta yapıldığını hatırlatan Kalın, özellikle yeniden toparlanma döneminde Somali halkına ve devletine yardımların koordine edilmesi ve güvenlik noktasında yapılan çalışmaların sürdürülmesinin amaçlandığını vurguladı.

Somali sürecinin 2011'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu ülkeye yaptığı ziyaretle başladığını anımsatan Kalın, 'O ziyaretin ardından Somali adeta dünya haritasına tekrar konmuş oldu' diye konuştu.

Kalın, Türkiye’nin Somali’ye yardımlarının yaklaşık yarım milyar doları bulduğunu, Türk şirketlerin de Somali’de yaptığı yardımların da yaklaşık 100 milyon doları aştığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Somali’yi tekrar ziyaret ettiğini ve bu sırada 4 yıllık sürede yaşanan değişimi yerinde görme imkanı bulduklarını anlatan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğu Afrika seyahati kapsamında Somali’ye de bir ziyaretinin planlandığını bildirdi.

Ziyarette Somali’de yürütülen projelerle ilgili çalışmaların yerinden izleneceğini söyleyen Kalın, Türkiye’nin en büyük elçilik binasının Somali’de tamamlanmak üzere olduğunu ve Erdoğan’ın ziyareti sırasında açılışı gerçekleştireceğini bildirdi.

Kalın, 'Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlar da yeni bir Türkiye insani yardım modelinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu konuda hakikaten hızlı karar verebilme, yardımları direkt sahibine ulaştırma, lokmayı paylaşmanın yanında balık tutmayı da öğretmeyi içeren bir yardım modeli geliştirildi ve bunun sonuçlarını da hamdolsun görmeye başladık' ifadesini kullandı.

Somali’de yapılması gereken çok şeyin bulunduğuna dikkati çeken Kalın, 'Uluslararası toplumun burada inisiyatif alması, Somali halkını açlığa, yokluğa, teröre terk etmemesi gerekiyor. Bizim Afrika’ya açılım politikamız bağlamında Somali ile olan ilişkimiz, yardımlarımız da bundan sonra devam edecek” diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika açılım politikasının devamı olarak 29 Şubat-4 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fildişi Sahilleri, Gana, Nijerya ve Gine’yi kapsayan resmi ziyareti olacağını bildiren Kalın, ziyaret kapsamında ikili ilişkiler, anlaşmalar ve iş forumlarının yapılacağını söyledi.

Ziyaretlerde bakanlar, bürokratların yanı sıra kalabalık bir işadamı heyetinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik edeceğini anlatan Kalın, 'Böylece Batı Afrika bölgesinde daha önce ziyaret edilmemiş ya da çok uzun zaman önce ziyaret edilmiş bu Afrika ülkelerini de ziyaret ederek, Türkiye Afrika ilişkilerini daha da geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız' değerlendirmesinde bulundu.

- Yemen'e sahra hastanesi

Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye-Yemen ilişkilerinin ele alındığını da anlatan Kalın, 'O çerçevede özellikle Yemen’e yaptığımız insani yardımların dün itibarıyla Aden’e ulaştığını tekrar ifade etmek isterim. 6 bin tonluk bu insani yardım Cumhurbaşkanı'mızın da direktifleriyle Yemen’e gönderdiğimiz ilk yardım konvoyu diyebiliriz. Bundan sonra da bu insani yardımlar devam edecek. Orada bir sahra hastanesinin kurulması yaralıların tedavi edilmesiyle ilgili de çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Kalın, 26 Şubat’ın Hocalı katliamının 24. yılına da değinerek, şunları söyledi:

“26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ Bölgesi'nde Hocalı şehrine düzenlenen saldırıda bildiğiniz gibi toplam 613 Azerbaycan vatandaşı, Ermeni işgalciler tarafından katledilmişti. Saldırı sırasında 76’sı çocuk, 487 kişi yaralanmış, bin 275 kişi de esir alınmıştı. O olaylar sırasında kayıp olan 150 kişinin akıbeti de hala meçhul. Sivil halka yönelik bu insanlık dışı saldırıyı burada bir kez daha kınıyor, Azerbaycan halkının yanında olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz.”

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile