Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması (2)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "G20'de Suriye meselesini çözeceğiz diye bir beklenti içine kimse girmesin. Ana gündemimiz burada G20'nin kendi küresel ekonomi gündemidir. Ama ekonomik gelişmelerle küresel siyasi gelişmeler iç içe olduğu için bunları birbirinden ayrı düşünmemiz de mümkün değil. İster istemez sıcak siyasi konular da orada ele alınacak" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde G20 Zirvesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zirveye katılamayacağını bildiren lider olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, şu ana kadar sadece Arjantin Devlet Başkanı ile ilgili bir belirsizlik bulunduğunu söyledi. Kalın, "Arjantin Devlet Başkanı'nın bize gelen bilgiye göre katılacağını varsayıyoruz ama zirveden 5-6 gün sonra ülkesinde yapılacak seçimlerden dolayı katılamama durumu olabileceği söylendi. Bugün yarın teyit ederiz ama diğer bütün liderler katılıyor" diye konuştu.

İbrahim Kalın, "Liderlerin toplantısının ardından hazırlanacak bildiride Türkiye, PYD konusunu vurgulamayı düşünüyor mu" sorusuna karşılık, her G20 toplantısının ardından ortak bir sonuç bildirisi yayınlandığını hatırlattı.

Göç, terör ve diğer konuların bildiriye yansıtılacağını ifade eden Kalın, "Çok spesifik olarak bu tür bildirilere çok detaylı konuları yazmak mümkün olmayabilir, çok işlevsel de olmayabilir. İkili görüşmelerde bu konuların ele alınıp detaylandırılması ve birtakım kararların alınması daha isabetli olacaktır" dedi.

G20 sonuç bildirisiyle ilgili bir çalışmanın, bütün ülkelerin katılımıyla şerpalar üzerinden yürütüldüğünü, ekonomi gündemi, küresel kalkınma, iklim değişikliği, terör ve diğer konuların bildiriye bir şekilde yansıyacağını dile getiren Kalın, çalışmaların son ana kadar devam edeceğini, 16 Kasım'da nihai bildiri yayınlanınca ayrıntıların görüleceğini söyledi.

Kalın, katılımcılar için hazırlanan kültürel faaliyetler ve gezi programlarıyla ilgili sorular üzerine, "Liderler açısından pek gezme, görme yok, program çok yoğun. Program üzerinde görüşmelerde bulanacaklar" ifadesini kullandı.

Zirveye katılacak misafirlerin eşleri için birtakım kültürel programlar hazırlandığını söyleyen Kalın, programın bir kültür boyutunun da olacağını, bununla ilgili bazı hazırlıkların yapıldığını anlattı.

Türk kültürünün, sanatının, müziğinin rafine örneklerinin sergileneceğini ifade eden Kalın, Türk musikisinden ebruya, dokuma sanatından minyatüre kadar çok farklı alanlarda hazırlıklar yapıldığını, yoğun gündemi biraz daha hafifletmek, renklendirmek ve Türk kültürünü tanıtmak için birtakım kültürel etkinlikler hazırlandığını belirtti.

-"Bir güvenlik zaafı öngörmüyoruz"

Güvenlik önlemleriyle ilgili sorular üzerine de İbrahim Kalın, şunları söyledi:

"Dünyanın önde gelen 20 ülkesi, artı diğer heyetler ve ülkelerle düşünüldüğünde yaklaşık 35-36 heyet ve devlet başkanı burada olacak. Bununla ilgili en üst düzeyde güvenlik tedbirleri alınmış bulunuyor. Biz herhangi bir güvenlik zaafı öngörmüyoruz. Bunun olmaması için İçişleri Bakanlığımız, ilgili bütün güvenlik birimlerimiz, Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı da dahil, sahada yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Ben de bizzat kendim Antalya'ya gittim, yerinde incelemeler yaptık, brifinglerimizi aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız da yerinde incelemelerde bulunacak. Güvenlik noktasında gerekli bütün tedbirler alındı, ülkelerle görüşmek suretiyle. Antalya'nın Belek ilçesinde son derece güzel, güvenli bir bölgede bu zirveyi en başarılı şekilde yapacağımızı umut ediyoruz. Bölgede, Belek-Serik civarında gerekli tedbirler alındı. Siber güvenlikten fiziki güvenliğe kadar her alanda gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz."

"Cumhurbaşkanı'nın da bölgeye gidip inceleme yapacağını söylediniz, ne zaman gidecek?" sorusuna Kalın, "Gittiğimiz zaman duyarsınız, görürsünüz" karşılığını verdi.

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın Japonya Başbakan'ı ile İstanbul'da yapacağı görüşme dışında Antalya'da yapacağı bir görüşme var mı" sorusu üzerine Kalın, Japon Başbakan'ı ile görüşmenin 13 Kasım'da İstanbul'da yapılmasının planlandığını belirtti. Kalın, "Ondan sonra 14'ünde yoğun bir ikili görüşme trafiği başlayacak. 15-16'sında program çok yoğun olduğu, Sayın Cumhurbaşkanımız da zirveye ve oturumlara başkanlık edeceği için bu ikili görüşmeleri mümkün olduğunca 14'üne ve 16 Kasım öğleden sonrasına yerleştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

İbrahim KalınCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 14 Kasım akşamı gelen liderlere bir akşam yemeği vereceğini de kaydetti.

- "DAİŞ'le mücadele konusunda tavrımız belli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünya liderlerine Suriye konusunda nasıl bir mesaj vereceği sorusunu Kalın, "Bu konular gündeme gelecek. Suriye, sınır güvenliği, DAİŞ'le mücadele konusunda bizim tavrımız belli. G20 zirvesi boyunca da liderlerle paylaşılacak. Viyana sürecini biz önemsiyoruz; dörtlü olarak Türkiye, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasında yürütülen. Suriye müzakereleri bizim için son derece önemli ama 2. Viyana Toplantısı'nda gördüğümüz tablo da bizim için sevindirici. İlgili bütün paydaşların masada olması, buna İran, Ürdün, diğer ülkeler de dahil olmak üzere, bizim için önem arz ediyor. Biz bu süreci destekliyoruz" diye yanıtladı.

Sözcü Kalın, zirveden bir gün önce, 13 ya da 14 Kasım'da Viyana'da üçüncü toplantının yapılacağını belirterek, "Orada Dışişleri Bakanları yaptıkları görüşmelerin neticelerini de gelip Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz edecekler. 14-15-16'sında yapacağımız müzakerelerde o görüşmelerin neticelerini de dikkate alarak bir değerlendirme yapacağız. G20'de, Antalya'da Suriye meselesini çözeceğiz diye bir beklenti içine kimse girmesin. Ana gündemimiz burada G20'nin kendi küresel ekonomi gündemidir. Ama ekonomik gelişmelerle küresel siyasi gelişmeler iç içe olduğu için bunları birbirinden ayrı düşünmemiz de mümkün değil. İster istemez sıcak siyasi konular da orada ele alınacak. Umarız bütün liderlerin bir araya geldiği bu zirvede küresel sorunlara küresel cevaplar, çözümler üretme imkanımız olacaktır" diye konuştu.

- "Görüşmelerin bazılarını 17'sinde yapma durumumuz olabilir"

"Sayın Cumhurbaşkanı zaman zaman G20 ülkelerinin bazılarının başkanlık ve yarı başkanlık sistemiyle yönetildiğini söylüyor. Gayriresmi görüşmelerde bu sistemlerin Türkiye açısından ne getireceği konusunun gündeme gelmesi mümkün olabilir mi" sorusu üzerine Kalın, G20 gündeminin sürdürülebilir kalkınma, kapsayıcılık, istihdam yaratma olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin, kurulduğundan beri G20'nin her toplantısına katıldığını ifade eden Kalın, ilk defa ev sahipliği yapıldığını, bütün birimlerin seferber olduğunu söyledi.

İbrahim Kalın, "Şimdiden G20'nin gündemine bir şeyleri buradan dahil etmeye kalkmak doğru olmaz. O yüzden liderler ne konuşacaklarını kendilerini biliyorlar. 15-16'sında o görüşmeler yapıldığı zaman Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 16'sında, saat 15.30'da planlanan basın toplantısında bütün bu süreci değerlendiren mülahazalarını hep birlikte dinleyeceğiz. Bunun dışında başka gelişmeler olursa bunları da hep beraber takip edeceğiz" dedi.

Görüşmelerin 17 Kasım'a kalma ihtimalinin sorulması üzerine Kalın, "Olabilir, eğer bu ikili görüşmeleri yetiştiremezsek görüşmelerin bazılarını 17'sinde yapma durumumuz olabilir ki talepler de var bununla ilgili. Bazı devlet başkanlarının 17'sine kalma gibi bir teklifi söz konusu. Ama 14-15-16'sındaki trafiği gördükten sonra buna karar vereceğiz" diye konuştu.

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile