Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin Açiklamasi 'Ukrayna'dan 20-25 Milyon Ton Tahil Piyasalara Ulasabilir'

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin Açiklamasi 'Ukrayna'dan 20-25 Milyon Ton Tahil Piyasalara Ulasabilir'

-Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birlesmis Milletler denetiminde faaliyete geçecek Istanbul Koordinasyon Merkezi ile yil sonuna kadar Rusya ve Ukrayna’dan 50 milyon tona kadar tahilin dünya piyasalarina sunulabilecegini söyledi. Sevkiyatin iki hafta içerisinde baslayabilecegini ve 4 ayligina yapilan anlasmanin uzatilabilecegini belirten Kalin, “Nasil tahil sevkiyati konusunda zorluklara ragmen bu kadar önemli bir anlasma yapilabildiyse, ayni sekilde ateskes ve baris müzakerelerinin de benzer bir süreçle elde edilebilecegini tahmin ediyorum” dedi.

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, gerçeklestirdigi bir mülakatta gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu. Tahil sevkiyati için iki tarafin mutabakat saglayarak bir araya geldigi bir anlasma yapildigini kaydeden Kalin, "Bu, eger sürdürülebilir, devam ederse, sadece Rusya ve Ukrayna degil, diger ülkeler tarafindan da desteklenirse, bundan sonra yeni ateskes, esir mübadelesi ve baris anlasmalarinin zeminini hazirlayacak bir güven ortami da insa edebilir. Istanbul’da kurulacak merkezde dört taraftan temsilciler olacak. Cumartesi günü saldiri gerçeklesince bundan rahatsiz olduk ve bunu da hemen hem Rus hem Ukrayna tarafiyla görüstük. Bundan sonraki beklentimiz, bütün taraflarin anlasmanin sartlarina tam bagli kalmalari. Zira tahil sevkiyati hem Rusya’nin hem Ukrayna’nin menfaatine. Iki hafta içerisinde ilk gemilerin çikmasini bekleyebiliriz. Bu, biraz da ülkelerin ne kadar hazir olduklarina bagli" dedi.



"Dört ay ama uzayabilir"

Bu anlasmanin 4 aylik bir süreyi kapsadigini söyleyen Kalin, anlasmanin iki tarafin da mutabakati saglanirsa otomatikman uzatilabilecegini bildirdi. Kalin, "Karsilikli mutabakata varilip ‘devam edilsin’ denilmesi yeterli olacak. Burada iki ülkenin ellerindeki tahil miktarinin yil sonuna kadar toplam 40 ila 50 milyon ton arasinda olmasi bekleniyor, öngörülüyor. 20-25 milyon ton kadar Ukrayna’nin, 25-30 milyon ton kadar Rusya’nin elinde tahil ürünü oldugu tahmin ediliyor. Mevcut olanlar, silolarda olanlar, gemilere yüklenenler ve yil sonuna kadar yeni gelecek olanlar var. Bunun yaninda bir de gübre var. Odesa limanlarindan bir gemi çiktiginda tamamen Ukraynalilarin kontrolünde, onlarin belirledigi rotada Karadeniz’e çikacaklar. Her asamada merkeze bilgi verilecek. Türk sularina girdikten sonra da gemiler izlenmeye devam edecek. Istanbul’a geldiginde belli bir noktada denetimleri yapilacak. Giden gemiler için de ayni prosedür isletilecek. Tahil ürünleri disinda herhangi bir sevkiyat olmayacak" degerlendirmesinde bulundu.

"Denge politikamiza devam edecegiz"

Rusya ile Ukrayna arasinda denge politikasina devam edilecegini kaydeden Kalin, "Savas basladiginda ben bir sey söylemistim; herkes köprüleri atarsa günün sonunda Ruslarla kim konusacak? Bu tür durumlarda Türkiye’nin denge politikasinin, Cumhurbaskanimizin lider diplomasinin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha görmüs olduk. Hem Bati’nin içinde olacak hem NATO üyesi olacak hem de Rusya ile bu iliskileri yürütebilecek bir ülke var mi? Yok" ifadelerini kullandi.

"Suriye harekati için kimseden izin almayiz"

Türkiye’nin Suriye’deki perspektifinin öncelikle BM’nin 2254 sayili karari baglaminda siyasi müzakere sürecinin devam etmesi, Anayasa Komisyonunun çalismalarini tamamlamasi olduguna dikkat çeken Kalin, "Fakat maalesef sahadaki gelismeler bunun tersi yönünde oldu. Idlib bölgesinde biz 4 milyona yakin nüfusun güvenligini sagliyoruz, bir taraftan da terör tehdidi ile mücadelemiz devam ediyor. O yüzden de Cumhurbaskanimiz yeni bir askeri harekatin her an olabilecegini söyledi.

Bunun için de biz kimseden izin alacak degiliz. Kimseye bir takvim açiklamak zorunda degiliz. Ama kendi güvenlik risklerimizle ilgili degerlendirmemiz baglamindan böyle bir operasyon her an yapilabilir" diye konustu.



"CENTCOM’un açiklamasi kabul edilemez"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi’nin (CENTCOM) PKK’lilar için yayinladigi taziye mesajina da tepki gösteren Kalin sunlari söyledi:

“CENTCOM’un birkaç gün önce orada öldürülen iki tane PKK’li ile ilgili taziye mesaji yayimlamasini da esefle karsiladigimizi ve en siddetli sekilde kinadigimizi da ifade etmek istiyorum. Bu, terörle mücadele ve NATO ittifaki baglaminda asla kabul edilecek bir sey degil. Türkiye’yi açik olarak hedef gösteren, düsman belleyen PKK’nin oradaki kolluk gücü olan oradaki kisileri hangi gerekçeyle olursa olsun korumak, kollamak, romantize etmek, taziye yayimlamak, onlarla birlik beraberlik ve dayanisma mesaji vermek asla kabul edilebilir seyler degil. Bizim için Türkiye’yi hedef alan her tür terör tehdidi açik hedeftir. Kim oldugu önemli degil, bizim güvenligimizi tehlikeye sokan her tür unsur bizim için açik ve mesru hedeftir.”

"Biden yönetiminin F-16 tavri olumlu"

Biden yönetiminin F-16’lar konusundaki tavrinin olumlu ve memnuniyet verici oldugunu söyleyen Kalin, "Bu, su anda devam ediyor. Sayin Biden’in bunu kongreden geçirebilmesi için belirli sayida hem Cumhuriyetçilerden hem Demokratlardan destek almasi gerekiyor. Biz olumlu bir netice çikacagini düsünüyoruz ama Kongre’den çikan kararla ilgili farkli degerlendirmeler de yapiliyor. Bir grup Yunanistan sartiyla Türkiye’nin elinin kolunun baglandigini söylüyor. Bir grup da bu konunun artik yönetime devredildigini, yönetimin Türkiye-Yunanistan sorunlarinin çözümüne katki sunmasi anlamina geldigini düsünüyor. Yönetimden bize nasil bir teklif gelecek onu önümüzdeki aylarda görecegiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile