Cumhuriyet'in 100. Yilinda Bursa'da Kent Ve Mimarlik Konusuldu

Cumhuriyet'in 100. Yilinda Bursa'da Kent Ve Mimarlik Konusuldu

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mimarlik Fakültesi, kent dinamiklerinin isbirliginde Cumhuriyet’in 100. Yilinda Bursa’da Kent ve Mimarlik Kongresi düzenledi.

BUÜ Mimarlik Fakültesi; Bursa Büyüksehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Yildirim Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Mimarlar Odasi Bursa Subesi ve BUSIAD isbirliginde Cumhuriyetin 100. Yilina özel bir kongre programi hazirladi. Dünyanin ve Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ile meslek insanlarinin konusmaci olarak yer aldigi programinaçilis törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Bursa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Gülten Kapicioglu, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Yildirim ve Nilüfer ilçelerinin belediye baskan yardimcilari, Mimarlar Odasi Bursa Subesi Baskani Sirin Rodoplu Simsek, BUSIAD ve IMSIAD yöneticileri, arastirmaci, akademisyen ve ögrenciler katildi.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’ndeyapilan törende konusan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Cumhuriyetin 100., Mimarlik Fakültesi’nin ise 30. yilinda gerçeklestirilen kongrede emegi geçen herkese tesekkür etti. Üniversitelerin genel anlamda saglik, sosyal, fen ve mühendislik bilimleri genelinde egitim verdigini, mimarligin ise bu alanlarin tam ortasinda yer aldigini kaydeden Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Gündelik anlamda da hayatin tam orta yerinde mimarlik meslegini görüyoruz. Tek basina son derece kiymetli bir bilim alanidir. Türkiye’de bulunan mimari birikim açisinda en kiymetli illerin basinda Bursa geliyor. Bunu iyi veya kötü kullandigimizi aramizda bulunan uzmanlarimiz yorumlayacak. Sahsi anlamda bu konuda ciddi okumalarim oldu. Hizli teknolojik gelisim, mekanlarin degisimine ve dönüsümüne neden oldu. Bugün kongremizde yer alan kiymetli isimler Bursa’daki 100 yillik kent ve mimari konusunu anlatacak. Tüm katilimcilara ve programda emegi geçen herkese gönülden tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar ise konusmasina Filistin’de yasanan insanlik dramina dikkat çekerek basladi.

Baskan Mustafa Dündar, dünyanin sessiz kaldigi olaylar konusunda çözümün Türkiye öndeliginde bulunabilecegini vurguladi. Cumhuriyetin 100. yilinda son derece kiymetli bir organizasyona ev sahipligi yaptiklarindan ötürü Üniversite yöneticilerini tebrik eden Mustafa Dündar; “Burasi Bursa. Osmanli Devletini kuran sehir. Osmangazi Belediyesi de yapmis oldugu çalismalarda sahip oldugu tarihi dokuyu, eski Bursa’yi ve mimarisini ayaga kaldirmistir ve kaldirmaya devam edecektir. Bunu üniversitelerle, akademisyenlerimizle yapiyoruz. Çalismalarimizin altinda bilimsel bir yapi var. Milletimize hizmet götürürken bu anlayisla hareket ediyoruz. Geçmiste milletimiz kültürü dogrultusunda çok kiymetli bir toplum yasantisi sürdürdü. Bugün ise geldigimiz noktada batidan alinan proje örnekleri ülkemizde yapilmaya devam ediyor. Milletimize ve kültürümüze hitap etmeyen örnekler var. Bu sikintiyi hep birlikte asabiliriz. Genç mimarlarimiza ve mühendislerimize büyük sorumluluklar düsüyor. Tarihi dokunun korunmasi, kültürümüze uygun yapilarin insa edilmesi için el birligiyle çalismaya haziriz. Osmangazi Belediyesi olarak biz bu anlayisla çalismalarimizi yürütüyoruz” seklinde konustu.

Sorunlarin çözümü planlamada

Osmangazi Kent Meydani projesini Bursa’nin bir projesi olarak baslattiklarini, suanda ise Türkiye’ye hitap eden bir çalisma oldugunu belirten Baskan Dündar; “2009’da göreve geldigimizde basladigimiz bir çalismaydi. Suanda ilk etabini ancak bitiriyoruz. Ikinci etabina da vakit kaybetmeden devam edecegiz. Mühendislik ve Mimarlik Fakültemizin ögrencileri oraya geliyor, proje üzerinde inceleme yapiyor. Çarsamba Pazaryeri Projemiz ise beton ile demirin yatay zeminde kullanildigi nadir projelerden birisi olmustur. Ayrica belediyemiz Türkiye’deki büyüksehirler arasinda zemin + 5 kat uygulayan ilk ve tek belediyedir. Arsa sikintisi büyük bir sorundur. Kentsel dönüsüm olsun diye bir mahalleye gittigimizde bu sorunu birebir yasiyoruz. Bunu çözmenin yolu, planlamaktan geçiyor. Üniversitemizin ilgili bölümlerine ve akademisyenlerine düsüyor” dedi.

Ortak akilla çözülecek

Bursa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Gülten Kapicioglu da Bursa’nin tarihi ve kültürel geçmis anlaminda çok zengin bir sehir oldugunu kaydetti.

Antik çaglardan itibaren yerlesim yeri olarak kullanilan kentin kültürel mirasini ihya etmek için önemli çalismalara imza attiklarini söyleyen Gülten Kapicioglu; “Bugüne kadar gelen eserler bizim için bir miras niteligindedir. Bundan sonra yapilacak olanlar da bizim tarihe not düstügümüz eserler olacak. Bu konuda yöneticilerin, mimarlarin ve diger ilgili alan temsilcilerinin sorumlulugu bulunuyor. Bursa, son 60 yildir yogun bir kalkinma dönemi yasiyor. Bunun arti ve eksileri elbette var. Dogrular da bizim, yanlislar da bizim. El birligi ile dogrularimizi çogaltacak, eksiklerimizi de yine el birligiyle giderecegiz. Sehrimizdeki planlama hareketi ne yazik ki göçün gerisinde kaldi. Ancak biz yerel yönetimler olarak bugünün dünyasi üzerine sehirlerimizi dönüstürmeye ve yeni nesillere en iyi sekilde aktarmaya çalisiyoruz. Sehir ve kentlesme konusunda ciddi bir mesai harciyoruz. Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak kentsel dönüsüm basligi altinda yaklasik 2500 dönümlük alanda proje yürütüyoruz. Ortak akil ile meseleleri çözecegiz. Harika bir sehirde yasiyoruz. Farkindaligimiz yüksek. Bugün burada çok sayida insan Bursa’daki mimari konular ele alacak. Programin hayirlara vesile olmasini diliyoruz” seklinde konustu.

Ilçe belediye baskan yardimcilari, Mimarlar Odasi Bursa Subesi Baskani Sirin Rodoplu Simsek ve Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tülin Vural Arslan’in da kisa birer konusma yaptigi program meslek duayenlerinin katildigi oturumlarla devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile