Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Deniz Kazasinin 66. Yili

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Deniz Kazasinin 66. Yili

Izmit ile Degirmendere arasinda sefer yapan Üsküdar Vapurunun, siddetli lodos sebebiyle batmasinin 66. yili Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde hüzünle yad edildi. Programda duygu dolu anlar yasandi.

"Üsküdar" adli vapurun 1 Mart 1958’de siddetli lodos sebebiyle batmasi sonucu yasamini yitiren 392 kisi, Gölcük Belediyesi tarafindan düzenlen programda hüzün ve dualarla anildi. Felaketin 66. yildönümünde 1 Mart Üsküdar Sehitligi’nde düzenlenen program, çelenk sunumu ile basladi.

Törene Gölcük Kaymakami Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, Ilçe Müftüsü Emin Yilmaz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ile hayatini kaybedenlerin yakinlari katildi.



"Türk denizcilik tarihinin en büyük sivil kazasi olarak tarihimize geçti"

Programda konusan Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, "1 Mart 1958’deki Üsküdar Vapuru faciasi, çogu lise talebesi olan 392 vatandasimizin hayatini kaybetmesi ile sonuçlandi. Neredeyse bir neslin tamamen hayatini kaybettigi, Türk denizcilik tarihinin en büyük sivil kazasi olarak tarihimize geçti. Gölcük olarak aradan geçen onca seneye ragmen ayni aciyi hala kalbimizde yasiyoruz. Hayatini kaybeden kiymetli hemsehrilerimizin yakinlarina bassagligi ve sabir diliyorum" dedi.



"Bin nesilde olsa benim de çocuklarim sehitlige gelecek"

Henüz 23 yasindayken vapur kazasinda kaybeden Hikmet Ataçay’in torunu Ziya Tasar, "Dedem 1 Mart 1958 Üsküdar Vapurunda atesçi olarak çalisiyordu. O elim kazada dedem hayatini kaybetti. O zamanlar dedemi tanimiyordum, henüz hayatta degildim. Uzun yillardan beri dedemin mezarini ziyaret ediyorum. Bin nesilde olsa benim de çocuklarim sehitlige gelecek. 16-17-18 yasindaki talebelerin ölmesi çok aci verici. Acinin hafifletilir bir yani yok. Her eve ates düstü. Rabbim o atesi kimsenin basina vermesin" dedi.



"Her 1 Mart’ta yaramiz tekrar kaniyor"

Yasamini yitiren lise ögrencisi Ekrem Kurt’un yegeni Bülent Kurt, "Amcam henüz ben dogmadan elim kazada hayatini kaybetti. Henüz 18 yasindaydi ve lise ögrencisiydi. Halam ve babaannem amcamin vefatindan sonra çok büyük çöküs yasadi. Ruhlari sad olsun. Amcam babamla insallah el ele ahirette cennete kavusmuslardir. Bize düsen onlari yad etmek. Her 1 Mart’ta yaramiz tekrar tekrar kaniyor. Çok canlar yandi. Söyleyecek bir sey bulamiyorum" ifadelerini kullandi.

Program dua edilmesinin ardindan son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile