Cumhuriyetin Ilaninin Yil Dönümünde ABD Temsilciler Meclisine Karar Tasarisi Sunuldu

ABD Temsilciler Meclisi Disisleri Komitesine, Türkiye'de Cumhuriyetin ilaninin 98'inci yilini kutlamak üzere karar tasarisi verildi.



Tennessee Temsilcisi Demokrat Steve Cohen, Cumhuriyetin ilan edilmesinin yil dönümü olan 29 Ekim'den önce Temsilciler Meclisi Disisleri Komitesine Türkiye'ye yönelik bir karar tasarisi sundu.

Tasarida, "Türkiye Cumhuriyeti halkinin ve ülke çapindaki Türk Amerikalilarin Cumhuriyet Bayrami'nin 98'inci yil dönümünü kutlariz." ifadesine yer verildi.

Cumhuriyetin 29 Ekim 1923'te ilan edildigine dikkat çekilen tasarida, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise "modern Türkiye'nin vizyoner lideri" olarak nitelendirildi.

Tasarida, Türkiye Cumhuriyetinin vatani olan Anadolu'nun binlerce yildir medeniyetin besigi olduguna isaret edilirken, ABD'nin "kurucu babalari"nin Amerikan anayasasinin hazirlanmasinda Türkiye'ye (Osmanli) danistigi belirtildi.

2020'de ABD'nin Türkiye'ye ihracatinin 11,5 milyar, ithalatin ise 10,1 milyar dolar olduguna isaret edilen tasarida, su ifadelere yer verildi:

"83 milyon 600 bin nüfusuyla dünyanin Dogu ile Bati arasinda kritik bölgede yer alan Türkiye, Kuzey Atlantik Antlasmasi Örgütü'nün (NATO) ikinci büyük ordusuna komuta etmekte ve terörle mücadele alanindaki bölgesel gelismelerde, enerji çesitlendirmesi, küresel tedarik zincirlerinin güvence altina alinmasi, uyusturucu ve insan kaçakçiliginin önlenmesinde ABD ile ittifak halindedir."

Karar tasarisinda, Türkiye'nin DEAS ve PKK gibi terör örgütlerine karsi aktif bir mücadele içinde bulunduguna deginilirken, Suriye'de Bessar Esed rejiminin kiyimindan kaçan 9 milyondan fazla mülteciye ülke içinde ve Suriye'de yardim ettigine vurgu yapildi.

Türkiye'nin, Birlesmis Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserligi'ne göre, dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülke oldugu belirtilen tasarida, "Son olarak Kabil Uluslararasi Havalimani'nda konuslu 600'den fazla Türk askerinin tahliye operasyonuna verdigi destek dahil Türkiye, 20 yili askin bir süredir Afganistan'da ABD'nin güçlü ve güvenilir bir müttefikidir." denildi.

Tasarida, ABD'ye yasayan Türklerin, ülkenin sanatina, bilimine, akademisine, hukukuna, is dünyasina ve siyasi yasamina yaptiklari katkilardan da anlasilacagi üzere Amerika Birlesik Devletleri dokusunun önemli bir parçasi oldugu vurgulandi.

Tasarinin karar kisminda ise sunlar kaydedildi:

"Temsilciler Meclisi, Türkiye Cumhuriyetini Amerika Birlesik Devletleri'nin önemli bir müttefiki olarak tanir; Türkiye'nin Irak ve Suriye Islam Devleti (DEAS olarak da bilinir), PKK ve diger terör örgütleriyle mücadeleye yönelik küresel çabalara yaptigi katki için takdirini ifade eder; bölgedeki çatisma ve istikrarsizliklarin neden oldugu mülteci akinindan dolayi Türkiye halkinin karsi karsiya oldugu benzersiz siyasi, ekonomik ve sosyal zorluklari, Türk-Amerikan toplumunun Amerika'ya yaptigi üretken katkilari takdir eder ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunu kutlayan Türkiye halkini ve ülke çapindaki Türk Amerikalilari tebrik eder."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile