Curabaz, İŞKUR binası önünde yaptığı basın açıklamasında, Çalışma ve İş Kurumu Adana İl Müdürlüğü çalışanlarının idare tarafından ciddi baskılara maruz bırakıldığını ileri sürerek, "Bunlar çalışanların en temel haklarından olan senelik izin doğum izni hastalık izni gibi izinlerin kullanılmasında çıkartılan zorluklardan tutun da bazı çalışanlar üzerinde ısrarla sürdürülen mobbing kapsamında değerlendirilebilecek davranışlara kadar kendini göstermektedir. Kurumun fiziki imkan yetersizliği küçük odalarda üst üste sıkıştırılmış personel teknik donanımdan yoksun bir şekilde kısıtlı imkanlarla hizmet üretmek mecburiyetinde bırakılmaktadır. Tüm bu olumsuzlukların üstüne çalışanlar en temel insani ihtiyaçtan çay kahve gibi imkanlardan mahrum bırakılmıştır. Bunları biraz ayrıntılandırmak gerekirse, örneğin çalışanlar senelik izinlerini istek ve ihtiyaçlarına göre değil belli kurallar çerçevesinde kullanmak mecburiyetindedir. Günlük izinlerin yıl içerisinde en fazla 3 defayla sınırlandırılması gibi.Veya hastalık hallerinde hekim tarafından verilen raporların kuruma hasta tarafından bizzat getirilmesi istenmekte hasta haliyle kuruma gelen memur idarece ikinci bir değerlendirmeye tabi tutulduğundan çalışan, idarenin şüpheli yaklaşımına maruz kalmamak için hekimin verdiği raporu kuruma ibraz etmek yerine istirahat etmek için yıllık izin kullanmayı tercih etmektedir" dedi.
"BASKILARA SON VERİLMELİ"
Kurumdaki iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımız performans adı altında baskılara maruz bırakıldığını bu hususta ikaz soruşturma gibi sonuçlarla karşılaşabildiğini ifade eden Vurabaz, açıklamasını şöylü sürdürdü:
"Son olarak 50 iş ve meslek danışmanı arkadaşımıza performans düşüklüğü gerekçesiyle idare tarafından ikaz yazısı yazılmış ve kendilerinden konuyla ilgili açıklama istenmiştir. Disiplin, kurum çalışanları üzerinde sürekli bir tehdit olarak dayatılmakta arkadaşlarımız sıradan nedenlerle soruşturmaya maruz kalabilmektedirler. Kurumda yıl içerisinde soruşturma uyarma gibi konularla ilgili kaç kişi hakkında işlem yapıldığı araştırıldığında durum daha net anlaşılacaktır. Çalışanlar veya bakmakla yükümlü oldukları kişilerin hastalık durumlarında daha insani bir yaklaşım sergilenmesi durumun hastalık izni kullanmayı gerektirmesi halinde zaten hasta olması nedeniyle dinlenmeye ihtiyaç olduğu hekim raporuyla belgelenen çalışanın sadece belgeyi vermek için kuruma gelmek mecburiyetinde bırakılmaması, raporun bir başkası tarafından getirilmesi halinde kurum yetkililerince teslim alınmasının sağlanması. Bu hususlarda iyi niyetlilerle kötü niyetlilerin aynı kefeye konmadan hakkaniyetli bir yaklaşımla hastalanmış ve istirahat etmek mecburiyetinde kalan çalışanın hastalığının gerçekliği sorgulanmak yerine kurum yetkililerince aranıp hatırının sorularak iyi dileklerde bulunması oldukça anlamlı ve kurum aidiyet bilincinin gelişmesine ciddi bir katkı sunacaktır. Senelik izinlerin kullandırılmasında kurumun iş ve işleyişini olumsuz etkilemeyecek şekilde daha esnek ve ihtiyaç odaklı davranılması ve bu hususlarda kısıtlamaya gidilmemesi; En temel insani gereksinimlerden olan çay kahve gibi ihtiyaçların giderilmesi için acilen gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz. Kurs seçmeleri ve başlatmaları başta olmak üzere, yapılan görevlendirmelerin daha hakkaniyet içerisinde ve zamanında yapılmasının sağlanması; her ne kadar kılık kıyafet yönetmeliği ortada olsa da sendikamızca alınan eylem kararı dikkate alınarak bu hususlarda kararın amacına aykırı davranış olmadıkça üyelerimiz üzerinde baskı kurulmaması ve Netice olarak, Çalışma ve İş Kurumunun amaç ve hedeflerinin yakalanmasında kurum çalışanlarının moral ve motivasyonunun önemine binaen isteklendirme ve verimliliği olumsuz etkileyecek türden baskılı davranışlardan vazgeçmeye davet ediyoruz.”
Curabaz Açıklaması 'Çalışma Ve İşkurumu'nda Baskılara Son Verilmeli'
Büro Memur-Sen Adana Şube Başkanı H. Ahmet Curabaz, İŞKUR personellerinin büyük bir baskı altında olduğunu ve çalışanların çok zor şartlarda görev yaptığını söyledi.