Curlingde Hedef 2022 Kış Olimpiyatları

Spor Genel Müdürlüğünün kararı doğrultusunda Buz Pateni Federasyonundan ayrılarak özerkleşen Curling Federasyonunda, uzun süreli strateji projeleri hazırlandı Federasyon başkanı Kenan Şebin:'Uzun vadede başarı beklentimiz, 2022 Kış Olimpiyatları' 'İstanbul, Bursa, Gaziantep, Ankara, Zonguldak ve Trabzon'da olimpik ölçülerde tesisler yapmak istiyoruz. Tesis olmadan sporcu gelmez'

ÖMER HAKAN KİBAR - Türkiye Buz Pateni Federasyonundan ayrılarak özerkleşen Curling Federasyonunun başkanı Kenan Şebin, yeni federasyon olmalarına karşın planlarını, 2022 Kış Olimpiyatları'nda başarılı olabilme doğrultusunda hazırladıklarını söyledi.

Şebin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, curlinge duyduğu ilgi nedeniyle başkanlığa talip olduğunu ve seçildiğini belirterek, 'Dünya Curling Federasyonu, Türkiye'yi bağımsız federasyon olması konusunda uyardı. Biz de kendilerinden zaman istedik. 21 Ocak 2016'da yapılan seçim sonrasında başkanlığa getirildim.' dedi.

Kenan Şebin, Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulunun aldığı karar sonrasında federasyonun özerkliğe kavuştuğunu ifade etti.

Erzurum'da 2011'de düzenlenen 25. Universiade Oyunları'nda direktör olarak görev aldığını hatırlatan Şebin, Atatürk Üniversitesinde açılan antrenörlük kursundan mezun olduğunu da kaydetti.

Üniversitede seçmeli curling dersini açtıklarını anlatan Şebin, 'Curling dersini seçen arkadaşlar ilk önce sporcu, sonrasında mili sporcu ve antrenör oldu. Bu branş üniversitede akademik olarak yer almaya başladı. 2010'dan bu yana da curling, Atatürk Üniversitesinde ders olarak işleniyor.' diye konuştu.

- Projeleri hazır

Curling branşının sadece Erzurum'un sporu olmaması ve Türkiye'ye yayılması gerektiğini anlatan Şebin, 2022 Kış Olimpiyatları'nı da kapsayan projeleri hazırladıklarını vurguladı.

'Kendimize 2022 Kış Olimpiyatları'nı hedef olarak belirledik.' diyen Şebin, sözlerini şöyle sürdürdü:

'2, 4 ve 8 yıllık strateji projelerimizi hazırladık. Uzun vadede başarı beklentimiz, 2022 Kış Olimpiyatları. İki yıl içinde sporcu, antrenör, hakem ve kulüplerin yapısı noktasında iş birliği yapacağız. Bunları yaparken tesisleşmeye gitmek zorundayız. İstanbul, Bursa, Gaziantep, Ankara, Zonguldak ve Trabzon'da olimpik ölçülerde tesisler yapmak istiyoruz. Tesis olmadan sporcu gelmez.'

Curlingi yaygınlaştırmak istediklerini aktaran Şebin, '200 lisanslı sporcumuz var. 75-80 milyonluk ülkede bu okyanusta bir damla gibi. En kısa zamanda kontrollü bir şekilde büyüyerek, sporcu sayısını artırmak ilk hedefimiz. Büyük hedef koyarsak, küçük hedeflere kolay ulaşırız. 5 bin lisanslı sporcuya ulaşmak istiyoruz. 2022'ye kadar bu sayıyı yakalarız diye planlıyoruz. ABD'de 750 bin curling sporcusu var.' ifadelerini kullandı.

- 'Curling kültürü oluşturacağız'

Şebin, planladıkları tesisleri 2 yıl içinde faaliyete geçirmek istediklerini belirterek, 'Bundan sonra Türkiye'de bir curling kültürü oluşturacağız. Çünkü bu sporu 7 ile 77 yaş arasında herkes yapabilir.' şeklinde görüş bildirdi.

Okullardaki yetenekli çocukları tespit edeceklerini anlatan Şebin, şunları kaydetti:

'Çocuklar olmadan bu sporun gelişeceğine inanmıyoruz. Herkesi bu spora çekmeye çalışacağız. Bizim tesislerimiz yaşam alanı olacak. Sporcu kitlemiz çok geniş. Tamamen stratejiye dayalı bir spor. Performansa dayalı bir spor değil. Rakibin hamlesine karşı hamle geliştirmek zorundasınız. Satrançta olanlar burada da geçerli. Avrupalılar bu spor için 'buz satrancı' ifadesini kullanıyor. Satrançta da en kısa zamanda düşündüğünü uygulamak zorundasın.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile