'Cüzhan Geleneği' Çankırı'da Yaşatılacak

Çankırı Belediyesince, Çankırı Sancakbeyi Kasım Bey'in beş asır önce eşi ve Osmanlı padişahı Çelebi Mehmed'in kızı Sultan Hatun için hayata geçirdiği 'cüzhan geleneği' yeniden başlatıldı.

Çankırı Belediyesi, Çankırı Sancakbeyi Kasım Bey'in 5 asır önce eşi ve Osmanlı padişahı Çelebi Mehmed'in kızı Sultan Hatun için hayata geçirdiği 'cüzhan geleneğini' yeniden başlattı.

İmaret Camisi bahçesinde bulunan Sultan Hatun'un mezarını ziyaret eden Çankırı Belediyesi kadın birimleri ile Kur'an kursu öğreticileri ve öğrencileri, Kur'an okuyarak dua etti.

Belediye Başkanı İrfan Dinç'in eşi Zeynep Perihan Dinç, burada yaptığı konuşmada, asırlarca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çankırı'nın 5 bin yıldır kesintisiz şekilde yerleşim yeri olarak tercih edildiğini söyledi.

Çankırı'nın gelenek ve görenekleri, tarihi ve kültürel özellikleri ile geçmişini en iyi şekilde harmanlayarak günümüze getirdiğini dile getiren Dinç, kentin Selçuklu ve Osmanlı dönemleri ile Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli yeri bulunduğunu kaydetti.

Çankırı'yı farklı bir kimliği ile de öne çıkarmak istediklerini belirten Dinç, şöyle devam etti:

'Çankırı, önemli medeniyetlere ev sahipliği yaparken önemli kişilere ve izdivaçlara da şahitlik etti. Osmanlı padişahı Mehmed Çelebi'nin kızı, Sultanlar Sultanı Fatih Sultan Mehmet Han'ın halası Sultan Hatun, Çankırı'da yaşamış ve vefatından sonra İmaret Camisi haziresine (camilerin avlularındaki mezarlık) gömülmüştür. Sultan Hatun, aynı zamanda Çankırı Sancakbeyi Candaroğlu Kasım Bey ile evliliğiyle Osmanlılar ve Candaroğulları arasında siyasi birliktelik açısından da önem kazanmaktadır. Osmanlı ile kurulan akrabalık bağı, Çankırı'yı önemli bir noktaya taşımıştır.'

Kasım Bey'in 1444'te vefat eden eşinin Çankırı'daki mescidine cüz vakfettiğini anlatan Dinç, Sultan Hatun'un ruhu için okumak üzere bir görevli tayin edildiğini, bu kimseye 'cüzhan' denildiğini söyledi.

Çankırı Şeriyye Sicillerinde yer alan belgeye göre, Mahmud isimli cüzhanın görevini yıllarca sürdürdüğünü bildiren Dinç, 'Çankırı Belediyesi olarak bu geleneği sürdürmek istiyoruz. Bu önemli şahsiyetin maneviyatı ve tüm geçmişlerimizin ruhu için Çankırılıları bu geleneği yaşatmaya davet ediyoruz. Belediye hanımlar lokali ve Kur'an kurslarında, yaşamını yitirmiş Türk büyükleri için cüzler okunarak geleneği devam ettireceğiz' dedi.

Daha sonra katılımcılara lokum ve helva ekmek ikramında bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile