D Vitamini Destegi Korona Virüs Ile Mücadelenin En Etkili Araçlarindan Biri

D Vitamini Destegi Korona Virüs Ile Mücadelenin En Etkili Araçlarindan Biri

Covid-19’un Omicron varyanti birçok ülkede etkisini sürdürüyor. Yeni varyantla birlikte Türkiye dâhil pek çok ülkede vaka sayilarinda gözle görünür bir artis yasaniyor. Salginla mücadelede asi olmanin önemine isaret eden uzmanlar, ayni zamanda toplumsal bagisikligin olusmasinda D vitamininin önemine de dikkat çekiyor. Son olarak Türkiye’de yapilan bir arastirmada D vitamini takviyesinin Covid-19’dan ölüm oranini 2,14 kat azalttigi tespit edildi.

D vitamininin korona virüsle mücadelede en etkili unsurlardan biri oldugu, yapilan son arastirmalarda bir kez daha kanitlandi. Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa (IÜC) Cerrahpasa Tip Fakültesince yapilan "D Vitamini Takviyesinin Covid-19 Hastaliginin Siddetine Etkisi" baslikli arastirma, D vitamininin tedavide etkili oldugunu ortaya koydu. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Proje Koordinatörü Cerrahpasa Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, “Yaptigimiz arastirmada hastanemizde tedavi gören hastalarimiza D vitamini takviyesi yaptigimizda yogun bakim ünitesi de dahil, hastane yatis süresinin daha kisa oldugunu ve ölüm oraninin daha az oldugunu gözlemledik” dedi.

Birbirinden lezzetli ve inovatif peynirleriyle toplum sagligina katki saglamayi hedefleyen Muratbey de AR -GE Merkezi ve ülkemizdeki üniversiteler ile yaptigi is birligi sonucunda ortaya koydugu çalismalarla D vitamininin önemine dikkat çekiyor.

Türkiye’de D vitamini eksikligi büyük bir sorun

Muratbey, geçtigimiz yil, D vitamini seviyelerine ayna tutan arastirmasinda toplumdaki D vitamini düzeylerinin düsük oldugu sonucunu gözler önüne serdi. Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali ve Usak Üniversitesi Tip ve Saglik Hizmetlerinde görevli ögretim üyeleri ile Muratbey Ar-Ge merkezi tarafindan gerçeklestirilen çalismada 18-30 yaslari arasindaki üniversite ögrencilerinin D vitamini eksikligi düzeyleri degerlendirildi. Çalismaya; tip, dis hekimligi ve saglik hizmetleri bölümlerinde ögrenim gören 100 (44 erkek ve 56 kadin) üniversite ögrencisi dâhil edildi. Kan serum analizleri sonucunda çalismaya katilanlarin % 91’inde (Kadinlarda % 92.86, erkeklerde% 88.64) D vitamini eksikligi tespit edildi. Muratbey Ar-Ge ekibi, 6. Uluslararasi Saglik Bilimleri ve Aile Hekimligi Kongresi’nde yaptigi sunumda da D vitamininin bagisiklik üstündeki düzenleyici etkilerinden dolayi pandemi sürecinde özel ilgi gördügünün altini çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile