İstanbul'daki Grand Cevahir Hotel'de yapılan programa kitabın yazarı ve Azerbaycan Dini Kurumlar Çalışma Komitesi Başkanı Hidayet Orucov, Azeri milletvekili ve Türkiye Azerbaycan Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Nizami Ceferov, Diyalog Avrasya Platformu Eşbaşkanı Harun Tokak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Daha önce Arapça, İngilizce ve Rusçaya da çevrilen kitabın Türkçesi DA Yayıncılık tarafından basılarak Türk okurlarıyla buluştu. Kitapta, Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nden kurtuluş yıllarında milli bilincin oluşması, özellikle milli ruhun esas taşıyıcıları olan aydınların baskılardan korunması, kültür, bilim ve eğitimin geliştirilmesi, milli özgürlüğün korunması konuları işleniyor. Ayrıca, Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev'in önderliğindeki bağımsızlığa giden yol ve demokratik Azerbaycan toplumunun dünyaya entegrasyonu süreci anlatılıyor.
Programında konuşan Diyalog Avrasya Platformu Eşbaşkanı Harun Tokak, Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeş olduğunu ama bu kitapla yeni bir şey daha öğrendiklerini söyledi. Tokak, iki ülkenin her zaman birbirinin yanında olduğunu söyleyerek, "Azerbaycan ve Türkiye'nin ikiz kardeş olduğunu diyor yazarımız." diye konuşuyor. Devlet olmanın kolay bir iş olmadığını belirten DA Eşbaşkanı, "1993 yılında Haydar Aliyev halk tarafında Azerbaycan'a davet edildikten sonra birden bire ülkenin kaderi değişiyor. İşte o günlerde Haydar Aliyev'in ülkeye gelmesi ile Azerbaycan'da milli siyaset günleri başlıyor ki, bu kitap da tam bu konuyor işliyor." dedi.
"TÜRK OKULLARI ALİYEV'İN DAVETİ İLE AZERBAYCAN'DA BAŞLADI VE DÜNYAYA YAYILDI"
Liderlerin aynı zamanda ülkelerinin başöğretmenleri olduklarını belirten Tokak, Haydar Aliyev'in sadece bir öğretmen değil aynı zamanda bir üstat olduğunu söyledi. Tokak şöyle devam etti: "Haydar Aliyev aynı zamanda basiretli bir insan. Geleceği çok iyi görebilen bir insan. Bu gün dünyanın 110 ülkesinde olan Türk okullarını ilk defa 1991 yılında Haydar Aliyev'in daveti ile Nahçıvan'da açılıyor. Buradan bütün dünyaya yayılıyor. Bugün eğer bu okullar dünyanın 110 ülkesine yayılmışsa bu ışığın başlangıcı da Nahçıvan'dır, Azerbaycan'dır, Haydar Aliyev'dir."
Toplantıda Haydar Aliyev Fondu Türkiye temsilcisi Samir Caferov, Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Bilal Dündar ve Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver de birer konuşma yaptı.
Azerbaycan'da faaliyet gösteren Çağ Öğretim İşletmeleri Başkanı Enver Özeren ise Haydar Aliyev'in 'Tahsil milletin geleceğidir' ifadesini hatırlatarak, Azerbaycan ve Türkiye arasında yapılan en sağlam bağın, eğitim köprüsü olduğunu ifade etti. Özeren, "Bugün Azerbaycan'da kurulan Kafkas Üniversitesi ve Azerbaycan-Türkiye Liseleri Haydar Aliyev'in eseridir. Aynı zamanda bizim fahri başöğretmenimizdir." ifadelerini kullandı.
Programda şarkı söyleyen Azeri kızı Günel de katılımcılara keyifli anlar yaşattı.
Kitap ile ilgili Cihan'a konuşan yazar ve Azerbaycan Dini Kurumlar Çalışma Komitesi Başkanı Hidayet Orucov ise eserinin Türkçeden önce birçok dile tercüme edildiğini söyledi. Türk okurların "Haydar Aliyev ve Azerbaycan'da Milli Siyaset" kitabına kavuşmasının ise kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Orucov, "Kitap Diyalog Avrasya tarafından yüksek tirajla ve kalitede yayınlandı. Ayrıca kitabın Azeri Türkçesinden Türkiye Türkçesine tercümesi de çok titizlikle yapıldı. Ayrıca kitabın önemi şundan kaynaklanıyor. Haydar Aliyev'in siyaseti sadece Azerbaycan için değil, bütün Türk halkları için ve geniş anlamda büyün İslam dünyası için önem arz ediyor." dedi.
Azeri milletvekili ve Türkiye Azerbaycan Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Nizami Ceferov ise kitabın Türkçe yayınlanmasının DA'nın büyük hizmetlerinde sadece biri olduğunu söyledi. Haydar Aliyev'in halkın içinde çıkan bir lider olduğunu belirten Caferov, "Haydar Alieyev sadece bir devlet kurucusu değil, aynı zamanda bir millet kurucusudur. Onun fikirleri sadece Azerbaycan için değil, bütün ülkeler için önemlidir." ifadelerini kullandı.