Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne giden 26 Türk dağcı, Hocalı şehitlerini anmak amacıyla Nahçıvan'ın sembolü Haça Dağı'nın zirvesine tırmandı.
İskender Iğdır Ağrı Dağı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (AKUD) ile Türkiye-Azerbaycan Derneği Iğdır Şubesi tarafından, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında, 26 Şubat 1992'de Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülen sivilleri anmak için tırmanış düzenlendi.
Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen 26 dağcı, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne geçerek, bölgenin en zorlu dağlarından Haça'nın zirvesine çıktı.
Dağcılar, zirvede "Hocalı şehitlerini saygıyla, minnetle, rahmetle anıyoruz" yazılı pankart açıp saygı duruşunda bulundu.
Türkiye-Azerbaycan Derneği Iğdır Şube Başkanı İlteriş Kağan Taşkınsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hocalı Katliamı'na dikkati çekmek maksadıyla bu etkinliğin düzenlendiğini söyledi.
Azerbaycan ile Türkiye'nin iki kardeş olduğunu ve bu yüzden bu tür etkinliklerin sık yapılması gerektiğini belirten Taşkınsu, "Azerbaycan ile köklerimiz, kültürümüz ve dilimiz bir olduğu gibi sevincimiz, üzüntümüz de birdir. Azerbaycan'ın üzüntüsünü paylaşmak ve kardeşlerimizi anmak adına Haça Dağı'na zirve tırmanışı gerçekleştirdik. 26 yıl önce Hocalı'da yaşanan soykırımda hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Biz, Azerbaycan'ın bu haklı davasında her zaman yanındayız. Önümüzdeki yıllarda da bu tırmanışı gerçekleştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
AKUD sporcularından Latif Ayyıldız ise, "Hocalı'da yaşanan soykırımı kınamak ve şehitlerimizi anmak için tırmandık. Şehitlerimizi anıyoruz ve o mezalimi yapanları da nefretle kınıyoruz." dedi.
Yaklaşık 6 saatlik tırmanışla zirveye varan ekip, inişe geçildikten 4 saat sonra Haça Dağı'nın eteğindeki Gal köyüne ulaştı.
Dağcılar Hocalı Kurbanları İçin Tırmandı
Nahçıvan'ın sembolü haline gelen Haça Dağı'na tırmanan Türk dağcılar, 26 yıl önce gerçekleştirilen soykırımda şehit düşenleri zirvede andı TürkiyeAzerbaycan Derneği Iğdır Şube Başkanı Taşkınsu: 'Azerbaycan ile köklerimiz, kültürümüz ve dilimiz bir olduğu gibi sevincimiz, üzüntümüz de birdir'.