Dağcılar Latif Osman Çıkıgil'iz anmak için Bursa'da buluştu

Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (BUDAK) işbirliğiyle düzenlenen Latif Osman Çıkıgil (LOÇ) anma programına katılan dağcılar Bursa'da kam

Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (BUDAK) işbirliğiyle düzenlenen Latif Osman Çıkıgil (LOÇ) anma programına katılan dağcılar Bursa'da kampa girdi.

Türkiye'de dağcılık sporunun tanınması ve yaygınlaşmasında önemli rolü bulunan Latif Osman Çıkıgil, her yıl olduğu gibi bu yıl da Uludağ'da düzenlenen LOÇ tırmanışı ile anılıyor. Bursa'nın yanı sıra İstanbul, Ankara, Denizli, Aydın ve Konya gibi illerden gelen dağcıların da katıldığı etkinlik, ilk kez bu yıl Bursa Kent Konseyi desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Everest'e iki kez tırmanan lisanslı dağcı Tunç Fındık'ın Ördekli Kültür Merkezi'ndeki söyleşisiyle başlayan etkinlik, dağcılardan büyük ilgi gördü. Profesyonel bir dağcı olan Fındık, söyleşide dağcılık sporuyla ilgili deneyimlerini bu spora ilgi duyan vatandaşlarla paylaştı. Daha sonra da Merinos Parkı'nda kamp kuran dağcılar, Bursa'da dağ sporuna gönül verenleri bir araya getiren etkinliğin keyfini çıkardı.

AKUT üyesi lisanslı dağcı Tunç Fındık, etkinliğin önemine dikkat çekerek, Uludağ'ın Bursa için önemli bir değer olduğunu söyledi. Bursa'nın dağcılık konusunda tanıtımı ve dışarıdan gelen insanların burayı tanımasının gereğine inanan Fındık, şöyle konuştu;

"Dağcılık genellikle fiziki konum itibariyle şehirlere uzak noktalarda yapılıyor. Ancak Bursa'da Uludağ şehirle iç içe. İnsanlar istedikleri gibi dağı görüyor, doğa sevgisini yaşayabiliyor. Bu durum insanları mutlu kılar. Bu açıdan Uludağ ve Bursa için önemli. Bu Bursa'nın şansı. Bursa'nın Uludağ'ı sahiplenmesi önemli. Bu konuda da dağın ve doğanın korunması, çevrenin tahrip edilmeden çalışmaların yapılması gerekir. Benim '14 çarpı 8 bin' adlı bir projem var. Zor ve büyük bir proje. 8 bin metre yüksekliğindeki dağlara tırmanmayı hedefleyen bir proje bu. Pakistan, Nepal ve Himalayalarda bu yüksekliklere rastlanıyor. Dağcılığın olimpiyatı sayılan bu hedefi tamamlayan çok kişi yok. Dünyada sadece 20 kişi bunu başardı. Yüksek dağlar, bir tırmanışın 75 güne yakın sürmesi, hep çok soğuk ve tehlikeli bir süreci kapsıyor. Çok sabır, çok çaba ve olayı anlamayı gerektiren bir proje bu. Bu anlamda yüksek dağ tırmanışı, benim kendi içimde yaptığım bir yolculuk olarak tanımlanabilir."

Dağcılığa meraklı olanların kendi içlerinde bir sınırının bulunduğunu ifade eden Fındık, dağcılığa meraklı olanların bu işi bırakmadan yaptıklarında ayrı bir keyif alabildiğini söyledi. Dağcılığın eğitim ve deneyim gerektiren bir spor olduğunu dile getiren Fındık, zaman zaman destek gördüğü halde devamlı bir destek bulamadığını belirtti.

BUDAK Başkanı Ali İştem ise 143 resmi üyesi bulunan kulüple ilgili bilgiler verdiği açıklamasında, "LOÇ faaliyetlerini 1986'dan beri devam ettiriyoruz. Her yıl kendi imkanlarımızla gerçekleştirdiğimiz bu etkinliği bu yıl Bursa Kent Konseyi ile gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bursa Kent Konseyi'ne desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Bu yıl dialarla ve söyleşilerle etkinliğin kapsamını da genişlettik." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile