'Dağların Kartalları'nın Nefes Kesen Eğitimi

'Dağların Kartalları'nın Nefes Kesen Eğitimi

Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında yer alan ve 76 metre yüksekliğindeki çok maksatlı kulede eğitim gören komandolar, 'kaplan', 'örümcek' ve 'helikopter' adı verilen yöntemlerle iniş yapıyor Kuledeki zorlu eğitimle cesaret ve öz güvenleri gelişen, muharebe stresine alışan ve yükseklik korkularını yenen 'dağların kartalları', terörle mücadeleye hazır hale geliyor Türk mühendisler tarafından inşa edilen kulede birçok ülkeden asker de eğitim görüyor.

SÜLEYMAN ELÇİN - Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığındaki çok maksatlı kulede çalışma yapan komandolar, aldıkları eğitimler ve yaptıkları gösterilerle dosta güven, düşmana korku salıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri "Dosta güven, düşmana korku" parolasıyla ülkenin güvenliğini tehdit eden terör unsurlarına karşı başarılı bir mücadele veriyor.

Düzenledikleri operasyonlarla teröristlerin korkulu rüyası haline gelen Türk ordusunun en önemli unsurlarından komandolar da operasyonel faaliyetler öncesi zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor.

Dünyanın en zorlu askeri eğitimlerinin verildiği birlikler arasında yer alan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında, komandolar zorlu hava, arazi ve iklim şartlarına alışmak amacıyla çeşitli parkurlarda ter döküyor.

Bu parkurlar arasında askeri eğitim kulelerinden "çok maksatlı kule" de yer alıyor. Eğirdir Gölü kenarına 2002'de Türk mühendisler tarafından inşa edilen 76 metre uzunluğundaki kulede birçok ülkeden asker de eğitim görüyor.

- "Kaplan" ve "örümcek" yöntemiyle indiler

AA ekibinin de tanıklık ettiği nefes kesen eğitimler sabahın erken saatlerinde başlıyor. Komandolar kuleden "kaplan", "örümcek" ve "helikopter" adı verilen yöntemlerle iniş yapıyor. "Kaplan" ve "örümcek" inişleri, komandoların bina ve sarp kayalık arazilerdeki mağara operasyonlarında hedefe hızlıca ulaşmalarını sağlıyor. Helikopter yöntemiyle de komandoların operasyon bölgelerine helikopterle hızlı ve güvenli şekilde intikali sağlanıyor.

Komando kursuna katılan subay, astsubay, asteğmen adayları ve uzman erbaşların, kuledeki 10 ile 30 hafta arasında süren zorlu eğitimle cesaret ve öz güvenlerinin gelişmesi, muharebe stresine alışması, yükseklik korkusunu yenmesi, arkadaşlarıyla koordinasyonunun gelişmesi ve dağcılık yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Kuledeki zorlu eğitimleri tamamlayan komandolar, terörle mücadeleye hazır hale geliyor, eğitimlerde gerekli yeterliliğe ulaşamayanlar ise okuldan mezun edilmiyor.

Su ve karaya halatla inmenin yanı sıra tam teçhizatlı tırmanma eğitimleri de veriliyor. Kulede metrelerce yüksekliğe tırmanan komandolar, operasyonlarda karşılaşabilecekleri engelleri rahatlıkla geçebilme yeteneğini kazanıyor.

Türk komandosunun yanı sıra farklı ülkelerden gelen askerlerin eğitiminde de kullanılan kule, ortak tatbikatlara da ev sahipliği yapıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile