Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Genel Müdürü Tunahan Coşkun, üstün zekalı ve dahi çocukların boş zamanlarını verimli geçirebilmeleri için kurdukları Dahi Park'taki atölyelerde 56 farklı kategoride 12 gün süren eğitim programı düzenlediklerini bildirdi.
TÜZDER tarafından Bağcılar'da kurulan Dahi Park'taki atölyelerde üstün zekalı çocuklar eğlenirken öğreniyor. Dahi Park'ta çocuklara, yaz döneminde 3'er haftalık periyotlarla haftada 4 gün, kış döneminde ise 3'er aylık periyotlarla haftada bir gün olmak üzere toplam 12 gün 60 saat süren eğitim programları düzenleniyor. Dahi Park'ta çocuklara zihin haritaları ve hafıza teknikleri, zeka, robotik, bilim, keşif, sosyal beceri eğitimi ve düşünme becerileri alanında 7 farklı atölyede yaş gruplarına göre eğitimler veriliyor.
Scarborough, Stanford-Binet, Visc-r ya da cas gibi birtakım uluslararası zeka testlerinden geçirildikten sonra Dahi Park'taki eğitim programlarına katılan üstün zekalı çocukların ailelerine, bu program sonunda çocuklarının ne durumda olduklarını görebilecekleri 12 sayfalık rapor hazırlanıyor.
TÜZDER Genel Müdürü Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3-14 yaş arasındaki üstün zekalı ve dahi çocuklara 56 farklı alanda Dahi Park'taki atölyelerde eğitim verdiklerini belirtti.
Normal bir çocuğun yüzme, koşma, at binme gibi bedenlerindeki enerjiyi dışarı atabilecekleri birçok aktiviteye katılabileceğini fakat üstün zekalı çocukların da beyinlerindeki enerjiyi dışarı atmaları gerektiğini ifade eden Coşkun, Dahi Park'ın kurulmasındaki amaçları şöyle anlattı:
'Okulların düzenlediği gezi programlarında özellikle üstün zekalı ve dahi çocukların gidebileceği gezi alanları yok. Bu çocuklara boş zamanlarında yapacakları yüzme, at binme gibi bedensel faaliyetler yeterli gelmemektedir. Çünkü bu çocukların bedenlerinden ziyade çok daha hızlı çalışan bir beyinleri var. Dolayısıyla bu sistemi tatmin edecek bir şeye ihtiyaç vardı. Biz de bu amaçla kurduğumuz Dahi Park'taki atölyelerimizde üstün zekalı ve dahi çocuklara 56 farklı kategoride, alanlarında yetkin eğitmenlerimiz tarafından eğitim programları düzenliyoruz. Yani amaç çocukları sadece eğlendirmek değil, gittiğinde eğlenirken de bir şeyler öğrenmesini sağlamak.'
Üstün zekalı çocukları 'yer üstü hazineleri' olarak adlandırdıklarını belirten Coşkun, 'Yer altındaki madenleri biliyoruz ama yer üstü hazinelerinden haberimiz yok. Platon, bundan tam bin yıl önce bu çocukları 'altın çocuklar' olarak tanımlamıştır.' şeklinde konuştu.
- İmkanı olmayan çocuklara ücretsiz destek
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve KOSGEB'den alınan desteklerle Dahi Parkı kurduklarını ve bir çok proje gerçekleştirdiklerini anlatan Coşkun, şunları aktardı:
'Bu desteklerin yanı sıra bağış alıyoruz, üstün zekalı ve dahi çocuklara bağışta bulunan aileler oluyor. Aldığımız bağışlarla maddi imkanı olmayan aileleri de yetişebildiğimiz kadarıyla bu sistemin içine dahil ediyoruz. 12 günlük eğitimlerimiz fiyatı 5 bin 50 lira civarında. Yani bu fiyatın içine her şey dahil. Aile eğitimi, psikolog desteği, materyaller ve yemek dahil. Ayrıca ailelere seminerler de veriyoruz. İSTKA ile bu ayın sonu itibarıyla biten bir projemiz var. Bu proje kapsamında 5 bin 500 çocuğun tanımlaması yapıldı. İçlerinden seçilen Türkiye'nin 200 en zeki ve en iyi çocuğuna ücretsiz eğitim verdik.'
Tunahan Coşkun, ebeveynlerin çocukları 3 yaşını doldurunca mutlaka zeka testi yaptırmaları gerektiği üzerinde durarak, bunun bir çeşit zihinsel chek-up olduğunu belirtti.
- 'Bireyi bütünüyle tanıma'
Çocuklarında farklılık gözlemleyen ailelerin, okullarda öğretmenlerin ve rehberlik servislerinin TÜZDER'e başvurmaları gerektiğini belirten Coşkun, çocuklara Dahi Park'taki atölye eğitimlerinden önce tanımlama yaptıklarını ifade etti. Coşkun, şunları söyledi:
'Dahi Park'ta çocuklara sadece atölye eğitimi verilmiyor. Bu bütüncül bir iştir. Öncelikle tanımlama yapılıyor. Yani çocuğun burada eğitim alabiliyor olması için üstün zekalı ya da dahi olması gerekiyor. Bunu zeka testleriyle belirliyoruz. TÜZDER'in kendine özgü bir tanılama sistemi var. Bireyi Bütünüyle Tanıma (BBT) testini yapıyoruz. Bu sadece bize özgü bir şey. Yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor. BBT testinin neticesinde aileye de danışmanlık yapılıyor ve çocuğun üstün zekalı mı, dahi mi, normal mi, parlak mı bunu tespit ediyoruz. Yani biz çocuğun sadece IQ skoruna bakmıyoruz. Çocuğun sosyal, ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimini ortaya çıkaran BBT programımız var. Çocuk yaklaşık 1,5 saate yakın bir sürede uluslararası testlerden geçiyor. Bunu tespit ettikten sonra çocuğu atölye programına yönlendiriyoruz.'
Üstün zekalı çocukların yanı sıra ailelerine de 'Evde TÜZDER atölyesi' adında 10 saatlik eğitim programı gerçekleştirdiklerini anlatan Coşkun, bununla üstün zekalı çocuğa nasıl davranılması ve evde hangi aktivitelere yönlendirilmesi gerektiği hakkında aileleri bilgilendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Üstün zekalı çocuklara ve ailelerine verilen eğitim dışında öğretmenlere de 'Eğitici Eğitimler' başlığı altında üstün zekalı çocuğu anlama, zeka ve akıl oyunları, zihin haritaları ve hafıza teknikleri, anlayarak hızlı okuma, eğitimde drama uygulamaları eğitici eğitimi gibi 20'şer saatlik eğitim verildiğini aktaran Coşkun, bu eğitim programlarını üniversitelerin sürekli eğitim merkezleriyle TÜZDER iş birliğinde yaptıklarını belirtti.
Bilimi, matematiği ve teknolojiyi birleştiren STEM (Science Teknology Engineering and Mathematics) isimli eğitim programını çocuklara uyguladıklarını bildiren Coşkun, 'Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin birleştirilmiş hali olan ve dünyanın yeni trendi STEM'le ilgili bir program yaptık bu çocuklara, mutlaka bu programı almaları lazım. Yani çocuk duyduğu müzik sesini, fen dersindeki elmaların, muzun iletkenliğiyle birleştirip, fizikle bilgisayara aktarıyor ve muzla elmayla nota çalıyor. Çok enteresan bir şey.' ifadelerini kullandı.
- Sıra dışı düşünme becerisini ölçen EPOC testi Türkiye'de
Dünya İnovasyon ve Eğitim Merkezi'nin (ICIE) Türkiye Temsilciliği'ni aldıktan sonra TÜZDER'in Dahi Park projesini oluşturduğunu aktaran Coşkun, şunları kaydetti:
'O temsilcilikle Türkiye'de çocukların üstün zekalı ya da yaratıcı zekaya sahip olduğunu ölçen testlerin dışında çocukların yaratıcılık denilen sıra dışı düşünme becerisini ölçen ve Avrupa'nın en çok kullanılan EPOC testini Türkiye'ye getirdik ve bundan sonra bu test, Türkiye'deki çocuklara yapılacak. Bu test online bir test. Testler yapıldıktan sonra sonuçları online platforma girilecek. Biz çocuklarımızın Avrupa'nın herhangi bir ülkesindeki çocuklarla aşamaları nedir, ne seviyedeler, bunları da kıyaslama fırsatı bulacağız. Dolayısıyla böyle bir testin de öncülüğünü yapmış olmaktan çok gururluyuz. Türkiye'de artık çocukların sıra dışı düşünme becerilerini ölçen bir test var.'
Tunahan Coşkun, ebeveynlerin çocukları 3 yaşını doldurunca mutlaka zeka testi yaptırmaları gerektiği üzerinde durarak, bunun bir çeşit zihinsel chek-up olduğunu belirtti.
'Dahi Çocuklar' Eğlenirken Öğreniyor
TÜZDER Genel Müdürü Coşkun: 'Üstün zekalı ve dahi çocuklara Bağcılar'da kurulan Dahi Park'taki atölyelerimizde, 56 farklı kategoride 12 gün süren eğitim programları düzenliyoruz' 'Biz çocuğun sadece IQ skoruna bakmıyoruz. Çocuğun sosyal, ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimini ortaya çıkaran Bireyi Bütünüyle Tanıma programımız var. Bu sadece bize özgü bir şey' 'Bilimi, matematiği ve teknolojiyi birleştiren STEM eğitim programını çocuklara uyguluyoruz' 'Dünya İnovasyon ve Eğitim Merkezi'nin Türkiye Temsilciliği'ni aldıktan sonra çocukların sıra dışı düşünme becerisini ölçen ve Avrupa'nın en çok kullanılan EPOC testini Türkiye'ye getirdik'