Daib’Den Komşu Ülkelerle Dış Ticaret Hacminin Artırılması Projesi

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim kurulu Başkanı Cemal Şengel, bölgedeki komşu ülkelerde dış ticaret hacminin artırılması için hazırlanan proje ile firmaların uluslar arası alanda rekabetçilik gücünün geliştirilmesinin desteklenmesinin amaçlandığını söyledi.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği Genel Sekreterliğince hazırlanarak, DTM ve İGEME tarafından onaylanan “Bölgemize Komşu Ülkelerle Dış Ticaret Hacminin Artırılması” isimli Projesinin bölgede inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarım kapsadığını ve pojenin 3 yıl szüre ile toplam 400 bin dolara kadar harcanabilir bütçeye sahip olduğunu kaydetti.

Proje çerçevesinde; Mart 2011 ayı içerisinde profesyonel danışmanlık kuruluşuna 6 gün süren firmalarımıza yönelik ihtiyaç analizi yaptırıldığını ve buna ilişkin sonuç raporlarının ilgili kuruluşlar tarafından onaylanarak ikinci aşama olan eğitim aşamasına geçildiğini anlatan Cemal Şengel, “Eğitim aşamasına ilişkin onayda alınmış olup, Temmuz 2011 ayı içerisinde eğitimlerimiz tamamlandıktan sonra önümüzdeki aylarda yurtdışı pazarlama faaliyetleri, teknik ziyaretler, fuar ve ticari heyet ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Yine önümüzdeki aylarda, Genel Sekreterliğimizce farklı sektörlerde bu tarz projeler yapılması planlanmakta olup, projelere dahil olan firmalarımıza Dış Ticarette girişimcilik, müşteri ve hedef Pazar bulma yolları, rekabetçi ve kalıcı olabilmek, ihracatta riskler ve korunma yolları, mevzuat vb. konularda uzman kuruluş ve kişiler tarafından gerekli eğitimler verildikten sonra, komşu ülkelerle gerçekleştirilmesi planlanan Ticaret ve Alım Heyeti organizasyonu ile Yurt Dışı Fuar gibi pazarlama faaliyetleri ile ürünlerimizin komşu ülkelerde tanıtımını sağlama, pazar payımızı genişletme ve söz konusu ülkeler ile Bölgemiz arasında ticari ve ekonomik işbirliğinde ilerleme kaydetmeyi amaçlayan, bir dış ticareti geliştirme faaliyetini içermektedir” diye konuştu.

Projenin bölgesel bazda ihracata yönelik çalışan firmaların, Dış Ticaret ufkunun güçlendirilmesine yönelik olduğunu belirten Şengel, “Amacımız Yurtdışı pazarlama faaliyetlerine katılacak olan firmalarımızın, Bölgenin komşu ülkelere yönelik dış ticaret hacminin daha yüksek düzeylere çıkarılması ve Bölgenin hem ulaşım hem de tarihsel yakınlığı kullanılarak dış ticaret pastasındaki payın artırılmasıdır.

Komşu Ülkelerle, Bölgemizin geçmişten gelen yakın ticari ve kültürel ilişkileri olmasına rağmen, Bölgede; bu ülkelerle yapılan Dış Ticaretin düşük seviyelerde oluşu, işleyiş prosedürleri ve mevzuat bilgilerinin eksikliği, komşu ülkelerdeki kültür ve ticaret alanındaki gelişmelerden yeterince bilgi sahibi olmaması, bu ülkeler ile Bölgemiz arasındaki dış ticaretin azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca, Bölgedeki Ticarete yönelik Sivil toplum Kuruluşlarının, sektörel konularda komşu ülkelerdeki benzer kuruluşlarla olan diyaloglarında eksiklikler görülmektedir” şeklinde konuştu.

“Bölgemizle komşu ülkeler arasındaki dış ticaretin çok düşük kalmasına ve bölgesel olarak en önemli faktör olan ekonominin istenilen refah seviyesine ulaşmasını engellemektedir” diyen Şengel daha sonra şunları söyledi; “Projemizle, komşu ülkelerdeki mevcut durum daha iyi analiz edilerek, başarılı çalışmalar yapmış firmalarla yerinde görüşme yapılması amaçlanmaktadır. Bilgi ve tecrübe transferi sayesinde firmalarımız komşu ülkelerle dış ticarete yönelik mevzuat, dış ticaret stratejisi, kapasite geliştirme, vb. konulardaki, bilgilerini artırarak, yeni hizmet ve destek modüllerinin uygulamaya geçirilmesi planlanmıştır. Yapılacak olan görüşmeler sonucunda yeni işbirliği fırsatları ortaya çıkacaktır.

Proje sonucu; firmalarımız, komşu ülkelerin ihtiyaçlarına göre yenilikçi ve kaliteye yönelik çalışmalarına hız kazandırarak, komşu ülkelerdeki Dış Ticaret prosedürleri hakkında daha etkin bilgi akışı sağlama yeteneği oluşturacaklardır. Bu konuda yeni stratejilerin edinilmesi ve edinimlerin bölge çapında yaygınlaştırılması, gelir düzeyi düşük olan bölge açısından önemli bir kazanım sağlayacağı öngörülmüştür. Proje oluşturacağı kelebek etkisi ile Bölgemiz ve Ülkemizden bu ülkelere yapılan dış ticaretin artışına katkı sağlayacaktır.

Katılımcı firmalarımız pazarlama faaliyetleri ve Alım Heyeti sonucunda, komşu Ülkelerde son yıllarda meydana gelen yapısal reformların olumlu etkilerini de yerinde görerek, bu etkilerin sektörlerine yansımasını fark edip, bu alanda kendi yönetim, üretim ve pazarlama metotlarını da gözden geçirme ve şartlarına uyumlaştırma imkânına kavuşacaklardır.

Projenin yürütülmesi neticesinde firmalarla gerçekleştirilecek tecrübe aktarımı ve dış ticaret yaklaşımları sayesinde, ileride oluşabilecek daha yakın ilişkiler sayesinde bu ülkeler ile dış ticarette diğer Bölge ve ülkelere nazaran rekabet açısından dezavantajlı durumda bulunan Doğu Anadolu Bölgesi firmaları daha güçlü bir duruma geleceklerdir.”

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile