Daka'dan Proje Bilgilendirme Toplantısı

Daka'dan Proje Bilgilendirme Toplantısı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Mehmet Emin Demirci, yapılan teklif çağrıların sonunda proje hazırlayan kişi ve firmaların DAKA'yı kısa süreli çıkar kapısı olarak gördüklerine şahit olduklarını söyledi

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Mehmet Emin Demirci, yapılan teklif çağrıların sonunda proje hazırlayan kişi ve firmaların DAKA'yı kısa süreli çıkar kapısı olarak gördüklerine şahit olduklarını söyledi.
DAKA'nın Van'da bulunan merkezinde basın mensupları ile bir araya gelen Genel Sekreter Mehmet Emir Demirci, Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsayan DAKA'nın geçtiğimiz aylarda yaptığı teklif çağrılarının sonuçlarını değerlendirdi. Ajansın bütçe revizyonu hakkında da bilgi veren Demirci, hibe kredi için Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'ta toplam 549 proje başvurusu yapıldığını ve bağımsız denetleyiciler tarafından yapılan ve birkaç aşamalık değerlendirme sonunda sadece 74 projenin desteklendiğini ifade etti. Değerlendirme sonunda 'Kazananlar' veya 'Kaybedenler' olarak lanse edilmesinden rahatsız olduğunu dile getiren Demirci, başarısız oldukları için desteklenmeyen projeler olduğu gibi başarılı olduğu halde bütçe kısıklığından dolayı desteklenmeyen projelerin bulunduğunu ifade ederek, "Mükemmel olduğumuzu iddia etmiyorum. Ancak mevcut şartlarda en iyi değerlendirmeyi yaptığımıza inanıyorum" dedi.
Değerlendirme sürecinde bazı kişilerin verdiği projelerde haberdar bile olmadığını iddia eden Demirci, başvuruda bulunan kişilerin projelerini özel firma veya kişilere yaptırdığını anlattı. Demirci, "Proje hazırlayan kişi veya firmalar hangi alanda ne tür desteğe ihtiyaç olduğunu bilmeden internet sitelerinden Kes-Yapıştır yöntemi ile başkalarına ait projeleri kopyalayarak hazırladıklarına şahit olduk. Yaklaşık 1,5 aylık dönemde 70-80 proje hazırlayan firmaların olduğunu gördük. Yani proje hazırlayan kişi ve firmalar DAKA'yı kısa süreli çıkar kapısı olarak gördüklerine şahit olduk" şeklinde konuştu.
Değerlendirme sürecinde ortaya çıkardıkları diğer bir ilginç olayın ise kişi ve kuruluşların hazırladıkları projenin toplam 3-5 katı büyüklüğünde bütçe hazırlamalarını vurgulayan Demirci, "Projeyi hazırlayan kişi yüzde 50 hibe olan projenin tüm giderini karşıladıktan sonra cepte de birkaç kuruş para kalacak şekilde bütçe hazırlamışlar. Bir de projelerde eş-dost ilişkisinin ön plana çıktığını gözledik. Asıl şirket sahibi olan kişi eşinin adına kayıtlı olan firmaya yüksek ücret ile danışmanlık hizmeti verdiğini kağıt üzerinde beyan ettiğini gördük. Yapılan tüm bu değerlendirmelerin ardında biz mümkün olduğu kadarıyla en uygunu ortaya çıkardı. En iyi listeyi oluşturduk" ifadelerini kullandı.
Değerlendirme sonunda desteklenecek olan 74 projenin başarısız olma şansının olmadığını düşündüğünü vurgulayan DAKA Genel Sekreteri Mehmet Emin Demirci, ne kadar başarılı olurlarsa merkezi ihale biriminin o kadar kaynak destek alacaklarını vurgulayarak, "Adı her ne kadar hibe kredi olsa bile bunu boş yere harcama lüksümüz yoktur. Bu tür olumsuzlukların ilk etapta ortaya çıkması normaldir. Ancak orta vadede taşlar yerine oturacak ve işini iyi yapanlar kazanacaktır" dedi.
Bitlis'in 15 proje ile 152 kişiye, Hakkari'nin 13 proje ile 179 kişiye, Muş'un 17 proje ile 292 kişiye ve Van'ın ise 29 proje ile 243 kişiye ek istihdam oluşturacağını vurgulayan Demirci, Hakkari'de 8 bin lira hibe kredi ile 1 kişiye istihdam sağlanırken bu rakamın Van'da 28 bin lira olduğunu kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile