Bölgedeki zeytin verimliliğinin düşük olması nedeniyle araştırma yaptıklarını bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz,” Zeytinde verim düşüklüğü ve boncuk meyve oluşumu üreticiyi olumsuz etkiliyor” dedi.
Bu sorunun nedenini araştırmak ve çözüm üretmek amacıyla başlattıkları araştırmanın Son derece önem arz ettiğini de belirten Akdeniz, “İl müdürlüğümüzce Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonundan Yüksek Mühendis Mehmet Ulaş, Mühendis Serkan Koytan ve Mühendis Halil Köktürk ve il müdürlüğümüzden Mühendis Suat Büyükabalı bölgemizde bulunan zeytin bahçelerinde araştırma yaptı” dedi.
Araştırmalar Sonucu zeytinde halkalı leke hastalığından dolayı bazı bahçelerde aşırı Yaprak Dökümü gerçekleştiği, zeytin sineği zararlısına karşı yapılan mücadelenin yeterli olmadığı, tespit edildiğini belirten Ergün Akdeniz, “ Orman kenarındaki bahçelerde Ağustos böceği zararı var. Bu zararlı dallarda ve sürgünlere yumurta bırakarak genç sürgünlerin kurumasına neden olmaktadır. Zeytin bahçelerinde budamanın yapılmaması ve yapılanların eksik ve hatalı yapıldığı muhakkak gençleştirme budamalarının yapılmasını üreticilerimizden istedik.
Gübrelemenin yaprak ve toprak analiz Sonuçlarına göre yapılması, toprak yapısının bozulmasının önüne geçilmesi, verim kaybının azaltılarak ve kaliteli bir üretim için gerekli olduğunu anlattık” dedi.
Dalaman’da Zeytinde Verim Düşüklüğünün Nedenleri Araştırıldı
Muğla’nın Dalaman ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zeytindeki verim düşüklüğünü incelemek bahçelerde inceleme yaptı.