Bodur Zeytin Fidanı hakkında bilgi veren Dalaman İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz; “Bitkisel ve hayvansal üretimde yeni teknikleri öğrenmek, sanayici ve ithalatçı fermalar ile üreticimizi buluşturmak için Dalaman Ziraat Odası Başkanlığı ile ortak çalışmalarımız ile tarım fuarlarını ziyaret ediyoruz. Adana Tarım Fuarını ziyaretimizde bir araya geldiğimiz Eden Zirai ve Tic. Ltd. Şti. Standında Bodur zeytin (Arbequina) ağaçları hakkında bilgi aldık. Gösteri amaçlı 250 adet zeytin talebimiz oldu. Kabul ettiler. Elcik Köyü Tarım Merkezi’ne bağlı Kayadibi köyünde Fahri Kaya’nın arazisine dikimi gerçekleştirdik” dedi.
Bodur Zeytin türü hakkında bilgi veren Akdeniz, “Arbequina adını yetiştiği bölge olan Arbeca (İspanya)‘dan almıştır. Arbequin, Arbequi ve Blancal adlarıyla da tanınır. Özel bir tür olup, yüksek verimli ve sık dikim sistemine uygundur. Katalonya bölgesindeki en önemli türdür. 55.000 hektar alanda yetiştirilmektedir. İspanya‘nın diğer bölgelerine de yayılmıştır. Özellikle Endülüs bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. İspanya‘da yeni sık dikim tekniğinin referansı olarak tanınmasının yanı sıra, Fransa, ABD, Şili, Portekiz, İtalya, Tunus, Fas, Avustralya ve Arjantin gibi pek çok ülkede de yetiştirilmektedir” ifadelerini kulandı.
Kayadibi Köyü’nden çiftçi Fahri Kaya ise, arazisine dikilen bodur zeytin fidanları ile ilgili olarak; “Üreticiler olarak sınırlı araziye sahibiz. Amacımız az alandan çok kaliteli ürün almaktır. Dalaman İlçe Tarım Müdürlüğü bodur zeytin hakkında beni bilgilendirdi ve dikmeye karar verdim. Fidanları bize ulaştıran Eden Zirai ve Tic. Ltd. Şti.’ne teşekkür ederim” diye konuştu.
BODUR ZEYTİN’İN ÖZELLİKLERİ
Orta kuvvetli, salkımsı ve orta, yüksek taç yapabilen bir ağaç türüdür. Tozlanıcıya ihtiyacı yoktur, kendi kendini döller. Erken meyve üretir, yüksek ve stabil verimlidir. Yağ içeriği yüksek, yağ kalitesi mükemmeldir. Köklenme kapasitesi çok yüksektir.
Yaprağı Küçük, kısa ve orta genişlikte, yuvarlak şekilli. Meyvesi de Olgunlaştığında kararır. küçük simetrik küre şeklindedir. Meyve ucu yuvarlaktır ve sapı yoktur. Meyve - çekirdek oranı ortalama değerlerdedir.
Ağacın formunu kontrol altında tutmak için ilk 5 yıl elle, sonrasında makine ile budama yapılmaktadır. Arbequina ağaçları yaklaşık 2 metre boyunda olduğundan budama, ilaçlama ve gübreleme gibi işlemler kolay ve ekonomik olarak çözülmektedir.
Dalaman’In İlk Bodur Zeytinleri Toprakla Buluştu
Dalaman İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucu bölgeye uygun olduğu tespit edilen ‘Bodur Zeytin’ fidanlarının ilki ilçeye bağlı Kayadibi köyüne dikildi.