Bigadiç’in yüksek kesimlerinde yer alan Asagi Çamli kirsal mahallesinde görülen iklim geregi olgunlasan kirazlarin toplanmasina basladi.
Hemen her hanenin bahçesinde ve arazilerinde dededen kalma agaçlarda süren hasatla kirsal mahalle sakinleri geçimlerini sagliyor.
Asagi Çamli kirsal mahallesinin önemli geçim kaynaklarindan birisi olan kiraz üretimi Haziran ayindaki yagislar nedeniyle sekteye ugradi. Haziran yagislariyla agaçta olgunlasmayi bekleyen kirazlarda leke olusturdugunu söyleyen Mahalle Muhtari Habip Kuter, rekoltenin bu sene yari yariya düstügünü söyledi.
Dededen kalma agaçlarda ürettikleri kirazin kilosunun 2-2,5 liraya sattiklarini söyleyen Habip Kuter, kirazi alan pazarcilarin kirsal mahalleye gelerek bir gün kiraz toplamasini istedi. Hava sicakliginin 40 dereceleri buldugu kirsal mahallede kiraz üretiminin zorluklarina deginen Habip Kuter, yilin 12 ayi kiraz bahçelerinde geçtigini ifade etti.
ASAGI ÇAMLI MUHTARI HABIP KUTER: “DEDEN KALMA KIRAZ AGAÇLARINI ASILADIK”
Asagi Çamli kirsal mahallesi Muhtari Habip Kuter, “Mahallemizde genellikle kiraz agirlikli meyvecilik bulunmaktadir. Kiraz’in getirisi
yüksek ama bir o kadar da götürüsü var, bakimi çok zor bir agaç. Aralik ayinda basliyoruz bahara kadar agaçlarin bordo bulamaçlarini, dip gübrelerini, kis gübrelerini veriyoruz. Bahar ayinda da agaçlarin budamasini gerçeklestiriyoruz. Bunun yaninda yine bahar ayinda attigimiz gübreler var, onlari da veriyoruz. Bahar aylarinda kiraz agaçlari çiçek açmaya basladiktan sonra da artik ilaçlama süreci basliyor. O yüzden kiraz agacinin bakimi çok zor. Ama meyvecilik bize dededen kalma oldugu için buna devam ediyoruz. Dedelerimizden kalan agaçlar yerli agaçlardi, onlari asiladik ve Napolyon kiraza çevirdik” diye konustu.
“MAHALLENIN GENÇLERI BIZIZ AMA KIRAZIN BAKIMINI ARTIK YAPAMIYORUZ”
Kiraz meyvesinin daha iyi sekilde degerlendirilmesi için destek beklediklerini söyleyen Mahalle Muhtari Habip Kuter, kirsal mahalleden genç nüfusun göç etmesiyle meyveciligin sona erme noktasina geldigini söyledi.
Kuter, “Mahalle olarak kirazimizin degerlendirilmesini istiyoruz. Pazarcilarin eline kaldigimiz zaman çik sikinti yasiyoruz. Tabi onlar istedikleri sekilde fiyat veriyorlar, bu da bize yaramiyor. Agaçlarin bakimi agir oldugu için, maliyeti yüksek oldugu için aldigimiz para emegimizi korumuyor. Köyde gençlik de kalmadi, gençlik genelde sehire göçtü. Mahallenin en gençleri artik biziz, bizden genç artik yok. Bizde artik kirazin bakimini yapamiyoruz. Onun için cevizcilige dogru dönüyoruz” ifadelerini kullandi.
“YAYLA KIRAZI DAHA KALITELI OLUYOR”
Asagi Çamli kirsal mahallesinin rakiminin yüksek oldugunu belirten Muhtar Habip Kuter, “Bulundugumuz köy 600-650 metre rakima sahip. Ama bununla bitmiyor, sizim 850 metre yükseklige çikan yerde yaylalarimiz var. O yaylalarda kiraz toplama 15-20 gün sonra ancak baslayacak. Tabi oralarin kirazi biraz daha kaliteli ve verimli oluyor, yagmurdan etkilenmiyor. Mesela bu sene burada Haziran ayi sürekli yagisli geçti ve kirazin bir kismi çürüdü. Böyle olunca çürüyen kiraz da bizden gidiyor, kesemizden gidiyor. Onun için yaylanin kirazi daha degerleniyor” diye konustu.
MEHMET KARADUMAN: “KIRAZ PAHALI DIYENLER GELIP KÖYDE KIRAZ TOPLASINLAR”
Asagi Çamli kirsal mahallesine kiraz toplamak için Sindirgi’dan gelen Mehmet Karaduman, “Çocuklarim için burada kiraz topluyoruz. Bu sene kirazlarimiz çok iyi ama 3-4 lira çok ucuza gidiyor. Pazarda, manavda pahali diyenler gelsinler kendileri kiraz toplasinlar ki zorluklari görsünler. Bizköyün orta yerinde, kayalarin dibinde, merdivenlerin tepesinde o sicakta kiraz topluyoruz. Pazarcilar 2-3 liradan kiraz alacagiz diye bizimle ugrasiyorlar” diye konustu.
CANFEDA KUTER: “KIRAZ YETISTIRMEK ÇOK ZOR”
Muhtar Habip Kuter’in esi Canfeda Kuter de kiraz yetistirmenin ne kadar zor oldugunu ifade ederek, “Kirazlarimiz oldu, onlari topluyoruz. Kirazlarin bakimini esimle birlikte yapiyoruz. Esim kiraz bahçelerini araliyor, kesiyor. Beraber diplerine gübre atiyoruz. Agaçlarin arasini traktörle sürüyoruz, ilaçliyoruz. Kirazin bakimini bu sekilde yapiyoruz. Allah’a sükür iyi gidiyor, topladigimiz kirazi pazarcilara satiyoruz” dedi.
(Hakan Küçükakman - Ömer Kantarlioglu /IHA)
Dalinda 2 Lira, Pazarda 15 Lira
Balikesir’in Bigadiç ilçesinde 650 rakimli Asagi Çamli kirsal mahallesinde kiraz hasadi basladi. Asagi Çamli Muhtari Habip Kuter dededen kalma kiraz agaçlarinda üretime devam ettiklerini söylerken, dalinda 2 lira olan kiraz pazarda 15 liradan satiliyor.